• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.08.2024

09:40

Strane agenture finansirale proteste! Guvernerka: Milioni evra se pumpaju u Srbiju sa ciljem nasilnog rušenja vlasti! (VIDEO)

Peđa Milosavljević

Politika

Strane agenture finansirale proteste! Guvernerka: Milioni evra se pumpaju u Srbiju sa ciljem nasilnog rušenja vlasti! (VIDEO)

Podeli vest

U novom Info jutru o ekonomiji u Srbiji, ali i o načinu na koji strane organizacije finansiraju ekološke proteste, govorila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ističe da su evidentne promene od 2012. godine u političkom i finansijskom sektoru, ali i da postoje pozitivni rezultati i dostignuća.

- Srbija je na pola koraka od investicionog rejtinga. Mnogo vremena bi nam trebalo da nabrojimo sve promene od prethodnog perioda do danas. Mnogi su u svim tim krizama zaboravili da nam je 2012. godine bila inflacija 12% a u ostatku Evrope je bila dva posto. Mi smo inflaciju sveli od 2012. godine na dva posto i držali smo je do svetske krize 2021. godine. Stabilizaciju kursa smo ustanovili kontrolom priliva novca. Došli smo do toga da smo snizili kamate na dinarske i devizne kredite, još od 2012. godine. Kurs od 117 dinara za evro je oličenje Narodne banke Srbije. Mi nikada ne bi uspeli da govorimo o deviznim rezervama od 28 milijardi evra, da nismo sarađivali sa izvršnim fiskalnim ministarstvima i vlastima. Izazova ima, ali podsećam na moratorijum i Narodna banka je napravila 2012. godine sopstveni okvir monetarne vlasti. Privredi smo pomogli da ih ne guše kursne razlike i stvorili smo povoljne uslove za ulaganje u Srbiju, jer postoji finansijska i politička stabilnost - rekla je Jorgovanka Tabaković.

Foto: Pedja Milosavljević

Jorgovanka Tabaković

 

Prema rečima Jorgovanke Tabaković, pojedinci dobijaju hitne donacije iz inostranstva za pokretanje ekoloških protesta.

- Srbija će biti vodeća zemlja u privrednom rastu. Ne razumem sve one koji su dežurna sumnjala, ali da sumnjom dovodite u problem neke projekte koji su dobri za vašu zemlju. Objekti koje gradimo za EXPO će doprineti rastu i razvoju države. U izveštaju o inflaciji, stojim iza svake svoje reči koju sam izgovorila. Priča o svakoj državi počinje sa rudnim bogatstvom. Protesti su bili i razlog zašto sam došla kod vas. Litijumska baterija je sastavni deo vozila na struju, koji su temelj ozbiljnih privreda i kompanija. Oni žele lažima i zastrašivanjem da zaustave napredak Srbije. Srbiji nedostaje kontiuitet u razvoju, jer to malim državama znači za razvoj. Ja svojim stavom Srpkinje sa Kosova i majkom želim da kažem. Mi smo dužni da pratimo sve prilive koji ulaze u državu. Uvek se dešavaju greške, ali je čudno da su se ogromni iznosi sa čudnom šifrom pojavili baš u vreme protesta. Te šifre znače da je uplatilac ima poreske olakšice, a primalac ne mora da pravda dobijeni novac. Milionska suma je prešla preko šifre koja se zloupotrebljava. Došli smo istragom do udruženja "Helvetas" koje dobija ogroman novac bez računa i malo se gasi, pa se ponovo pojavi. Istragom smo takođe došli do toga da je sve to povezano sa određenim građanskim inicijativama i ekološkim strankama. Strana organizacija šalje novac koji treba da završi u tim udruženjima. Osobe dobijaju hitne donacije za ekološke proteste. Strašno je to što imate registrovana udruženja i stranih organizacija, postoji 39.000 registrovanih udruženja, a samo 18.000 je podnelo finansijski izveštaj u APR. Što se tiče "Helvetasa" oni imaju zamišljene projekte i finansiranja do 2027. godine, kao i rušenje države bez izbora  - zaključila je guvernerka NBS.

Celu emisiju obavezno pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)
Live TV

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)

Nedavni izveštaj Ministarstva spoljnih poslova Kine govori o tome da je Amerika finansirala proteste u Srbiji održane prošle i pretprošle godine. U zvaničnim dokumentima jasno stoji da tih protesta stoje nevladine organizacije koje su finansirale Amerika i Evropa. Cilj Zapada je da se oslabi vlast u Srbiji kako bi lakše mogli da utiču na nju. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Vjerica Radeta i Đorđe Dabić, državni sekretar.

18.08.2024

19:54

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija