• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.08.2024

16:05

Na inicijativu Vučića! Oglasio se ministar Mali o povećanju penzija i potvrdio lepe vesti

Tanjug

Politika

Na inicijativu Vučića! Oglasio se ministar Mali o povećanju penzija i potvrdio lepe vesti

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali potvrdio je danas da penzionere od decembra ove godine očekuje povećanje penzija od oko 11 odsto, kako je danas najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Mali je novinarima nakon održanog kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta Srbije na kojem se razgovaralo o minimalnoj ceni rada za narednu godinu i kome je predsedavao premijer Srbije Miloš Vučević kazao da će se tačan iznos povećanja penzija od decembra znati u narednih desetak dana kada se ispoštuju svi formalni zahtevi, formule i sve što se koristi kada se radi taj obračun.

- Predsednik je najavio povećanje penzija od decembra, umesto od januara naredne godine i to je stvarno lepa vest za naše penzionere, ali i za sve građane Srbije, s obzirom da je to nastavak jedne politike koju vodimo već godinama unazad, a to je da izlazimo u susret našim najstarijim sugrađanima koji su to zaslužili - rekao je on.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Siniša Mali, PhD, MBA, CFA, CAIA (@mali_sinisa)

Mali je dodao i da je Vada Srbije našla način da ispoštuje i da izađe u susret molbi predsednika Srbije a to da povećanje penzija ne ide od 1. januara naredne godine, nego već od 1. decembra ove godine.

- Naredne nedelje znaćemo podatak o visini nominalne zarade iz maja meseca, a negde početkom septembra znaćemo i podatak o nominalnom BDP-u, kada ćemo znati konačan pravi precizan procenat povećanja penzija - rekao je Mali.

Kako je objasnio, s obzirom da koristimo švajcarsku formulu, povećanje penzija bi moglo da bude negde 10,8 ili 10,9 odsto. "To su po meni ogromne stvari. Ako imate u vidu da je povećanje penzija ove godine bilo 14,8 odsto, u protekle dve godine 56 odsto, dakle, za duplo smo povećali nominalni iznos penzija - rekao je ministar i podsetio da je 2012. prosečna penzija u Srbiji bila 202 evra, a da je sada 390 evra.

Prema rečima Malog, ova politika dvocifrenog povećanja penzija, daleko iznad povećanja inflacije, dovoljno govori o odnosu države prema najstarijim sugrađanima, ali i svim ostalima. On je naglasio i da zaposleni koji trenutno rade u Srbiji mogu da računaju na povećanje minimalne zarade u realnom iznosu, ali i na rast prosečnih zarada u Srbiji.

- Svi treba da znaju da se fabrike i dalje otvaraju, da postoje nova radna mesta koja se otvaraju, a to znači i bolju budućnost za naše građane, za naše porodice, za našu Srbiju - naglasio je Mali.

Ministar je naveo i da sa rastom ekonomije od 4,5 odsto, sa povećanjem i rastom prosečne zarade, ali i sa daljim smanjenjem inflacije, odnosno da sa svim dobrim makroekonomskim pokazateljima, Srbija ima prostora za najavljeno povećanje penzija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Sprema se napad?! Uzbuna u NATO bazi u Nemačkoj!
alarm!

Sprema se napad?! Uzbuna u NATO bazi u Nemačkoj!

Vazdušna NATO baza u nemačkom gradu Gajlenkirhenu i danas ostaje u stanju povišene pripravnosti, izjavila je portparolka baze nakon što je tokom noći podignut nivo bezbednosti na osnovu obaveštajnih informacija koje ukazuju na potencijalnu pretnju.

23.08.2024

12:02

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija