• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.09.2024

09:50

Pojačane snage Kfora na mostu na Ibru: Karabinjeri opremljeni za razbijanje demonstracija!

Kosovo online

Politika

Pojačane snage Kfora na mostu na Ibru: Karabinjeri opremljeni za razbijanje demonstracija!

Podeli vest

Na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici jutros su ponovo prisutne pojačane snage italijanskog Kfora, pripadnici jedinice za razbijanje demonstracija.

Kako javlja dopisnik Tanjuga, pojačano prisustvo Kfora je redovna vežba koja bi trebalo da traje u toku prepodneva.

Na mostu na Ibru, čije su otvaranje za saobraćaj motornih vozila najavljivale privremene prištinske institucije, i 1. septembra bio je raspoređen kordon italijanskih karabinjera iz jedinice za razbijanje demonstracija, kao i vozila Kfora.

Ranije su u Kforu za Tanjug rekli da su dodatni resursi koji pripadaju Multinacionalnoj specijalizovanoj jedinici Kfora privremeno stacionirani na glavnom mostu preko reke Ibar u Kosovskoj Mitrovici. 

Na pitanje da li je Kfor pojačao svoje snage na mostu nakon što je tzv. kosovska policija upala u srpske institucije na severu KiM i nakon najava Prištine da će most otvoriti za saobraćaj automobila, navedeno je da su dodatna raspoređivanja deo periodične obuke koju Kfor sprovodi kako bi "testirao svoje dugogodišnje procedure i zaštitio svoje najviše operativne standarde".

Kfor je tada podsetio da je stalno prisutan na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici i da nastavlja da sprovodi redovne patrole u ​​njegovoj okolini.

Foto: Privatna arhiva

 

Tzv. kosovska policija upala je u petak u zgrade Privremenih organa Vlade Srbije u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Srbi na KiM i Beograd protive se otvaranju mosta za saobraćaj automobila ističući da to ugrožava bezbednost Srba u Pokrajini.

Otvaranju mosta u ovom trenutku protive se i EU, SAD, KFOR i Kvinta, navodeći da to pitanje treba da bude deo dijaloga Beograda i Prištine. 

Istovremeno, tzv. kosovska policija već šesti dan blokira  zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije.

Na zgradama su table sa natpisima više ministarstava privremene vlade u Prištini, a skinuti su nazivi srpskih institucija.

Potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović izjavio je da se od srpskih predsednika Privremenih organa na Kosovu i Metohiji traži da daju izjave zbog navodno falsifikovanog potpisa.

- Imam informaciju da se traži da se daju izjave, od pojedinih predsednika privremenih organa i direktora ovih naših institucija, da se 5. septembra jave u regionalnu jedinicu na sever i daju izjavu zbog navodnog falsifikovanog potpisa - rekao je Milović za RTS. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija