• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.09.2024

14:07

Hoćete da pravite fabriku? Pola para dobijete na poklon od države! Vučić obišao firmu "Jovanović voće"

instagram/buducnostsrbijeav

Politika

Hoćete da pravite fabriku? Pola para dobijete na poklon od države! Vučić obišao firmu "Jovanović voće"

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Osečini obišao je kompaniju "Jovanović voće", koja se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom suve šljive. Sa Vučićem su u obilasku bili i ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović i ministar trgovine Tomislav Momirović.

Predsednik je razgovarao sa domaćinom kuće i firme Jovanović o šljivi, njenoj ceni, kako idu posao i prerada, ali i sa radnicima koji su mu pokazali šta im je posao, šta rade na traci, kako pakuju u džakove...

Predsednik je pitao da li kubure sa radnicima i da gde otkupljuju voće. Predsednika je interesovalo i koliko novca primaju radnici koji rade na šta je vlasnik rekao:

- Satnica im je 400 dinara. Prime oko 1000 dinara.

Vučić je upitao i kako može da se pomogne pored subvencija... Jesu li potrebne mašine?

- Hvala državi, hvala Vama predsedniče, kaže Dobrivoje Jovanović koji, kako mu je rekao, Vučić može samo za mašine da dobije od države polovinu para, što je oko 250.000-300.000 u grantovima.

 

 

 

"Naša bitka nije samo za rusko nego i za arapsko tržište!"

Kad je reč o malinama i kupinama, Jovanovići sarađuju s jednom porodicom iz okoline koja im dostavlja to bobičasto voće i koja mesečno zaradi od tog posla više od 1.000 evra.

Vlasnik firme rekao je predsedniku da je ove godine bilo problema zbog suše. Vučića je zanimalo gde izvoze, a vlasnik kaže da je to rusko i arapsko tržište.

- Imaću u Loznici večeru sa arapskim ambasadorima, pa ću sa njima da razgovaram da vidimo ako možemo da im prodajemo suvu šljivu. Suva šljiva je izuzetno jelo, izuzetan je kvalitet - kazao je Vučić koji je naglasio da je naša bitka ne samo za rusko nego i za arapsko tržište.

 Naš interes je da razvijemo domaće privrednike, da oni zarade više pa da ulažu i da se takmiče protiv najboljih na svetu. To nije pitanje jedne godine već za narednih 10-20 i više". U arapskom svetu ljudi vole da drže suvo voće u činijama i to im je navika, za nas je to super, teško je naći bolji proizvod od ovoga.

- Problem je tržišta, velika je bitka za tržište. Poljoprivreda je u Americi 1,3 odsto BDP. U Srbiji je i dalje preko 4 odsto što je veliko, ali manje što je bilo. Naša je bitka, uz rusko tržište i za arapsko tržište. Naša je bitka i za mnoga druga tržišta, Egipat i za čitavu Afriku. Ako tržište ustalimo i pomognemo po tom pitanju onda će proizvođačima biti mnogo lakše. Evo sada je Jovanović rekao da su im potrebne i mašine, ako ulaže 700 hiljada, najmanje 200-250 hiljada može da dobije od države kroz grantove, može da dobije i kreditnu liniju, a deo tih para ide na poklon.

Važna poruka Vučića privatnicima i velikim ulagačima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Osečini da će država pomoći i obezbediti subvencije do 50 odsto privatnicima koji hoće u tom kraju da naprave preduzeće kao što je nekad bila "Srbijanka" ili "Podgorka".

 

 

Evo da ponudim svakome ko misli da u Valjevu napravi neku novu Srbijanku, nek se zove Valjevka, nek se zove kako hoće, dobiće ogromne subvencije od države, bilo ko, bilo kad računajte na ogromnu podršku. Mi idemo do 50 odsto subvencija za prehrambenu industriju, do 50 odsto za preradivačku industriju. Hoćete fabriku da pravite, pola para dobijete na poklon od države. Samo za to mora da se obezbedi i tržište i sve drugo. Ali ako ste uspešni, onda i to nije problem.

"Ja sam naučio sve da platim! Kojiću, reguliši"

Domaćin Jovanović spakovao je predsedniku poklončić kako domaćinska tradicija tog kraja inače nalaže da se gost daruje, ali Vučić je ljubazno odbio te rekao da će sve to da plati jer drugačije nije ni po zakonu, niti je on takav.

- Kojiću, reguliši, viknuo je predsednik koji je prethodno, probajući suve šljive, rekao da će taman večeras da ih jede dok bude gledao utakmicu.

Predsednik je rekao da bi jedno novo preduzeće poput "Srbijanke" ili "Podgorke" mnogo značilo za ceo kolubarski kraj, ali i čitavo Podrinje, kao i tamnavski kraj.

On je rekao da je interes Srbije da razvija domaće privrednike, da oni imaju priliku da zarade više, jer kako je rekao, sve što oni zarade, ponovo će da ulažu nazad u domaću privredu.

- On mora da se takmiči sa najboljima u svetu...ako hoće da opstane na tržištu - objasnio je Vučić, obilazeći pogon firme sa domaćinom Dobrivojem Jovanovićem.

"Jovanović voće"

Kompanija "Jovanović voće" je privatna kompanija iz Osečine, osnovana 2009. godine. 

Počeli su da rade kao poljoprivredno gazdinstvo 2004. godine, razvijali se godinama i nakon ulaganja od 3,5 miliona evra oni su postali jedna od najrazvijenijih i najsavremenijih firmi za preradu i sušenje šljiva kod nas.

Osečanski kraj je jedan od narazvijenijih područja u Srbiji po proizvodnji suve šljive, maline i kupine.

"Jovanović voće" je poznato po izvozu suve šljive širom sveta, a posebno na rusko tržište. Trenutno imaju sedam hektara pod zasadima šljive. 

Ukupan godišnji prinos koji ostvare je 20 tona po hektaru. Većinu šljive uglavnom suše, a ostatak koriste za rakiju. 

Godišnje izvezu oko 1.500 tona suve šljive, u Evropu, Rusiju, Severnu Afriku, Emirate i zemlje Istoka. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke!
Live TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke!

Nemačka antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) slavi istorijski uspeh, velikom pobedom u istočnoj državi Tiringiji, a malo joj je nedostajalo da osvoji i najviše glasova u drugoj državi, Saksoniji. AfD je u Tiringiji osvojio skoro trećinu glasova, devet procenata ispred konzervativne Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i daleko ispred tri vladajuće nemačke stranke. Ovo neverovatno političko dešavanje za Informer je komentarisao akademik Dragan Radenović u "Info jutru".

05.09.2024

12:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Zbog ove bitke, Austrougari su našoj vojsci podigli spomenik!
Srbija

Zbog ove bitke, Austrougari su našoj vojsci podigli spomenik!

Sremsko polje Leget je bilo poprište bitke između srpske i austrougarske vojske, boja koji se septembra 1914. godine odigrao na teritoriji Monarhije, u Sremu, nakon što je Srbija pritisnuta zahtevima Rusije i Francuske odlučila da iscrpljenih snaga forsira reku Savu i žrtvuje se za viši cilj.

05.09.2024

07:15