• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.09.2024

09:29

Srbija na korak do uvođenja vojnog roka! Vučević: To nije spremanje za ratne sukobe, već briga za državu!

TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/

Politika

Srbija na korak do uvođenja vojnog roka! Vučević: To nije spremanje za ratne sukobe, već briga za državu!

Podeli vest

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da apsolutno podržava vraćanje obaveznog vojnog roka i da je Vlada Srbije spremna, ako se postigne politički i društveni dogovor, da vrlo brzo donese takav predlog zakona i uputi ga Narodnoj skupštini na usvajanje.

- Vlada je spremna da vrlo brzo ide sa tim predlogom ka Narodnoj skupštini i da u 2025. godini, kada se steknu logistički i administativni uslovi, krenemo sa time. Ja kao predsednik Vlade i cela Vlada snažno podržavamo ono što je predsednik Republike najavio, a to je da se ozbiljno približavamo eventualnom usvajanju zakonskog akta o ukidanju suspenzije vojnog roka - rekao je Vučević, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS.

On je podsetio da je u aprilu urađen elaborat sa predlozima kako bi trebalo vratiti obavezni vojni rok, te da je predsednik Republike izašao sa idejom da taj rok ne bude predugačak, 75 dana, 60 dana obuke plus 15 dana vežbe, i s aspektom da određeni profili školovanja budu posebno kategorisani, poput toga da oni koji su završili mašinske škole ili fakultete budu uključeni u vojno-tehničke fakultete, a da ostali idu u redovnu obuku.

Vučević je mišljenja da je dobro i korisno da se vrati obavezno služenje vojnog roka i za same mladiće i za celu državu.

- To nije spremanje za ratove i sukobe, već briga za državu. Naša država time ne ukida profesionalni sastav VS, koji je udarna snaga Vojske Srbije - objasnio je Vučević napominjući da profesionalna vojska obavlja najzahtevnije zadatke.

- Time bismo vratili snagu rezervne vojske, jer smo imali 11, 12 generacija koje nisu služile vojsku ili mali deo kroz dobrovoljni vojni rok. Nikome neće biti upropašćen život za 75 dana. Za to vreme mladi regruti će imati novčanu naknadu, kasarne će biti prilagođene današnjem vremenu - naveo je Vučević. To je, prema njegovim rečima, pitanje i elementarnih stvari, jer moramo da imamo narod i naciju koji može da odgovori na sve.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

Roditelji od suda traže maksimalnu kaznu: Kolima udarila Luku (15), umro je posle 9 dana
Hronika

Roditelji od suda traže maksimalnu kaznu: Kolima udarila Luku (15), umro je posle 9 dana

"Tražim maksimalnu kaznu od 8 godina za smrt mog deteta, iako je i to blaga sankcija. Njemu je smrtne povrede nanela medicinska sestra, koja mu nije pomogla, pa je preminuo posle 9 dana provedenih u komi" Tog 30. aprila 2022. godine, kad ga je okrivljena udarila kolima dok je vozio motocikl, ubijena je i naša porodica, jer nam se zatrlo seme – rekao je na završnom ročištu 11. septembra u Osnovnom sudu u Somboru Dragan Jovović iz Ratkova kod Odžaka, otac stradalog dečaka Luke Jovovića (15).

13.09.2024

09:26

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Preokret na pomolu? Aleksa: Nadam se da Kari ostaje
Košarka

Preokret na pomolu? Aleksa: Nadam se da Kari ostaje

Srpski košarkaš Aleksa Avramović (29) još ne može da poveruje da je Svetislav Pešić (75) napustio funkciju selektora Srbije, ali smatra da možda čak postoji šansa da dođe do preokreta! Harizmatični Čačanin, koji je ovog leta sa "orlovima" osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, poručio je u intervjuu za "Mocart sport" da se, poput svih reprezentativaca, nada ostanku legendarnog stratega.

13.09.2024

09:54

Planeta

Zabava

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)
Kultura

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)

Misteriozni slepi guslar luta razrušenim svetom uz poj pesme Volja sinovljeva koja opisuje malu zajednicu uzgajivača semena pšenice koja je živela daleko u pustinji i odbijala da se povinuje tiraniji udaljenog grada - ovaj kratak opis filma "Volja sinovljeva" uvodi nas kroz vrata potpune žanrovske i produkcijske inovacije koja do sada nije viđena u domaćoj kinematografiji.

12.09.2024

13:04

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!
Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski posetila je Pirot, gde je posle razgovora sa gradonačelnikom i obilaska Doma zdravlja i vrtića "Crvenkapa" posetila i porodicu Kostić u u pirotskom prigradskom selu Krupac.

12.09.2024

17:49