• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.09.2024

15:42

Petković iz Brisela: Brojne teme bile za pregovaračkim stolom, Bisljimi odbio razgovor! Očekuje nas razgovor sa predstavnicima NATO o mostu na Ibru!

printscreen

Politika

Petković iz Brisela: Brojne teme bile za pregovaračkim stolom, Bisljimi odbio razgovor! Očekuje nas razgovor sa predstavnicima NATO o mostu na Ibru!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju rekao je danas posle sastanka u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom da su za pregovaračkim stolom bile brojne teme, ali da do trilateralnog sastanka nije došlo jer je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi to odbio.

- Brojne teme bile za pregovaračkim stolom u Briselu, predstavio sam mere Vlade Srbije koje su neophodne za dijalog, do trilateralnog sastanka nije došlo jer je Bisljimi to odbio. 

- Razgovarali smo o mostu na Ibru, o poštanskim uslugama, energetici, telekomunikacijama, nestalim osobama i integrisanim upravljanjem prelazima. Dakle, brojne teme su bile za pregovaračkim stolom. Kao glavni pregovarač Beograda, ono što sam uradio to je da sam predstavio mere Vlade Republike o kojima je predsednik Aleksandar Vučić govorio na konferenciji za medije. To su mere, sveobuhvatne mere zaštite za srpski narod na Kosovu i Metohiji i mere koje podrazumevaju oživljavanje procesa dijaloga koji nam je preko potreban pošto smo apsolutno uvereni da jedino u dijalogu možemo da pronađemo kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

- Za nas nije bio nikakav problem niti će ikada biti problem da dođe do direktnog razgovora sa prištinskom stranom.

- Ako vi ne možete da govorite o ključnom pitanju - formiranju Zajednice srpskih opština, ako nema Zajednice srpskih opština, u čemu se onda odnosi proces normalizacije. Takođe, ja sam gospodinu Lajčaku predao i listu svih uhapšenih Srba, na toj listi su Srbi koji su politički zatvorenici koji se tu nalaze iako imamo garancije Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da niko ko je protestovao na barikadama neće biti uhapšen, a desilo se nešto sasvim suprotno.

- Očekuje nas razgovor sa predstavnicima NATO o mostu na Ibru, pre svega da ukažemo na sve opasnosti do kojih bi došlo ukoliko bi Kurti krenuo u jednostrano otvaranje mosta


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija