• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.09.2024

23:58

Ništa pametnije od Bećirovića nismo ni očekivali! Đurić: Moram da ga razočaram, neće zaustaviti poboljšanje odnosa Srba i Bošnjaka u regionu!

Informer

Politika

Ništa pametnije od Bećirovića nismo ni očekivali! Đurić: Moram da ga razočaram, neće zaustaviti poboljšanje odnosa Srba i Bošnjaka u regionu!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Marko Đurić odgovorio je Denisu Bećiroviću, predsedavajućem Predsedništva BiH koji je u Ujedinjenim nacijama izjavio "kako je Srbija pretnja 'suverinitetu i teritorijalnom integritetu' Bosne i Hercegovine".

Saopštenje Marka Đurića prenosimo u celosti:

- Zaista ništa pametnije od Denisa Bećirovića nismo ni očekivali, nego da bruka svoju zemlju pred svetom pokušavajući da lažno i maliciozno optuži susednu i prijateljsku Srbiju. I mogu da kažem da je svojim delovanjem pokazao da maligno pokušava da podrije Dejtonski poredak unutar Bosne i Hercegovine, da zemlju Srbiju koja godinama i duže od dve i po decenije dosledno i snažno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, naravno integritet Republike Srpske i Federacije u okviru Bosne i Hercegovine, optuži pred međunarodnom javnošću, pokazujući time da mu nije stalo do regionalne saradnje, do dobrosusedskih odnosa i povrće.

Ja pozivam međunarodnu zajednicu da reaguje i osudi ovaj pokušaj da se naruši dobra saradnja u regionu, da se naruše dobri odnosi i prevazilaženje teškog nasledja 90. godina. Srbija, kao zemlja koja je snažno okrenuta budućnosti, snažno okrenuta izgradnju novih mostova, saradnje, iskrene saradnje, sa puno poštovanja prema svim narodima u regionu, mogu da kažem, u svoje ime, rastužena ovako neodgovornim nastupom jednog od članova predsedništva Bosne i Hercegovine. 

Uzgred budi rečeno koliko svojim brukanjem Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Bećirović narušava Dejtonski poredak, govori činjenica da on za ovakav istup, za ovakav antisrpski istup u Ujedinjenim nacijama nije bio ovlašćen od strane predsedništva Bosne i Hercegovine i da je na samom predsedništvu sa jednim uzdržanim glasom, jednim glasom za i jednim glasom protiv odbijena ovakva platforma koja je u stvari ratno huškačka, nacionalistička i koja ima za cilj da vrati region u prošlost. 

Moram da razočaram, gospodina Bećirovića. Nećete zaustaviti poboljšanje odnosa Srba i Bošnjaka u regionu, ni Vi, ni bilo koji drugi sebičan političar. Nećete zaustaviti poboljšanje položaja Srbije u međunarodnoj zajednici, ni Vi, ni bilo koji drugi sebičan političar. Nećete zaustaviti budućnost regiona vašim izlivima mržnje, vašim pokušajem da ceo region vratite nazad u 90te. Mogu samo da kažem da ćemo nastaviti da insistiramo na tome da Dejtonski sporazum bude poštovan, ali kako u onome, delu koji se odnosi na teritorijalni integritet, tako i onom segmentu koji se odnosi i na prava Republike Srpske.

Naše je pravo po Dejtonskom sporozumu da u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama gajimo, negujemo i razvijamo odnose sa Republikom Srpskom i mi baš volimo to da radimo, kao što pružamo ruku saradnje i svima drugima sa puno poštovanja i uvažavanja. Ono što ne poštujem i ono što ne poštujemo, to su političari koji žele da, poput onih koji su ranih devedesetih iskopavali i u figurativnom i u prenesenom smislu stare jame i otvarali stare rane, pa je to rezultiralo tragedijom, dakle, neki i danas pokušavaju da se tako ponašaju. Srbija neće da se spušta na taj nivo, mi nećemo da se spuštamo na taj nivo.

Verujemo u to da samo kroz saradnju, samo kroz normalne odnose možemo da idemo napred, a nesrećni Bećirović samo je obrukao BiH i ljude koje tvrdi da predstavlja. A ja tvrdim da on ne predstavlja ni bošnjački narod, kao što ne predstavlja ni srpski, ni hrvatski narod u BiH. I žao mi je zbog njegovog ispada, ali idemo dalje i do potpuno nove slike sa odnosima u regionu - navep je Đurić u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)
Live TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)

Zelenski je rekao da smo sve bliži kraju rata, da smo bliži nego što mislimo. Zapad svesrdno pomaže Ukrajinu, svestan ogromne zarade od ovog sukoba. O ratu u Ukrajini, ali i mogućnostima proširenja sukoba u emisiji "Info jutro" govorili su Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta i pukovnik prof. dr Velibor Stević.

26.09.2024

13:08

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)
Live TV

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv dvojice muškaraca za teško ubistvo devojčice Danke Ilić. Ivana Ilić, majka devojčice, rekla je da veruje da su tužilaštvo i politicija radili svoj posao kako treba. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su naordni poslanik i privatni detektiv Uglješa Grgur i advokat Nemanja Todorović.

26.09.2024

12:35

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)
Live TV

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)

U Višem sudu u Beogradu održano je ročište po tužbi brata predsednika Vučića, Andreja Vučića, protiv medija Junajteg grupe u vlasništvu Dragana Šolaka. Povod za tužbu je kolumna na portalu Nove S. U pomenutoj kolumni spomenuto je da je Andrej Vučić "proslavio prvu milijardu", a autorka se poziva na kriminalni klan blizak bivšem predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Andrej Vučić rekao je da će, ako presuda bude u njegovu korist, novac koji dobije dati u humanitarne svrhe. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je Nevena Đurić, potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Nevena Đurić.

26.09.2024

10:21

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)
Live TV

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)

Milošević je kriv za rat u Bosni tokom devedesetih godina- rekao je Džozef Bajden, zaboravljajući svoju odgovornost za te iste ratove. Za svoj zločin, Bajden nikada nije odgovarao. U tom obraćanju spomenuo je i rat u Ukrajini ističući da Amerika ne sme da napusti Ukrajinu u ratu sa Rusijom. O porukama koje predsednik Srbije poslao u Njujorku, u emsiji "Info jutro" govorili su narodna poslanica Danijela Vujičić i Bratislav Jugović, član GO SNS.

26.09.2024

09:40

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30