• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.10.2024

16:26

Premijer Vučević u Berlinu: Samit u dobroj atmosferi, stiče se utisak da Nemačka želi Berlinskom procesu da da novi zamah!

printscreen

Politika

Premijer Vučević u Berlinu: Samit u dobroj atmosferi, stiče se utisak da Nemačka želi Berlinskom procesu da da novi zamah!

Podeli vest

Premijer Miloš Vučević se obratio nakon radnih sastanaka koji su se ticali Zelene agende i Regionalnog tržišta i istakao da je samit "Berlinski proces" prošao u dobroj atmosferi.

Premijer se obratio nakon radnih sastanaka koji su se ticali Zelene agende i Regionalnog tržišta i istakao da je sve prošlo u dobroj atmosferi.

- Napravljena je retrospektiva desetogodišnjice „Berlinskog procesa“. Bilo je mnogo konstruktivnih ideja, nije bilo nekih teških tonova. Stiče se utisak da Nemačka želi Berlinskom procesu da da novi zamah. Potpisali smo dva dokumenta, to je pristup visikoškolskim ustanovama, a to je nastavak onoga što smo već potpisali, kroz  priznanje fakultetskih diploma. Potpisali smo i agendu za Regionalno zajedničko tržište Zapadnog Balkana 2025-2028. Godina. Dokumenti na koje mi nemamo zamerke. Naravno, Srbija uvek stavlja onu svoju rezervu da mi vidimo Zapadni Balkan pet plus jedan, a ne kako neko navodi šest država. To su uvek one naše crvene linije koje ističemo. Izneo sam plan Srbije i rekao da Srbija ostaje na svom evropskom putu. Srbija želi da vidi veću prisutnost evropskih investicija, infrastrukturnih projekata. Posebno smo pričali i o energetskom sektoru, ekonomija, što je dobro za nas. Bilo je dosta tema oko usklađivanja viznih režima. Stiučem utisak da nije prevladao neki negativni kontekst - rekao je Vučević i dodao:

- Imao je Kurti neku opasku o Briksu i Pekingu, morao je da kaže nešto da bude zabeleženo, ali ništa nije bilo dramatično. Dobili smo brojna priznanja o ekonomskim rezultatima Srbije, pozdravili su potpisivanje Memoranduma sa Severnom Makedonijom - rekao je Vučević. 

Vučević je naglasio i da je na sastancima potencirao Koridor 10, koji je podržao i premijer Mađarske Viktor Orban.

- Premijer Orban je govorio u ravni premijera ili predsednika Srbije, vrlo jasno je rekao nema rešenja Zapadnog Balkana bez prijema Srbije u EU. To je bila njegova ključna poruka i na tome sam mu iskreno zahvalan. Zadovoljstvo je kada imate takvog jednog prijatelja. Ono što me brine, a što smo i naveli, velike su gužve na administrativnom prelazu Merdare. Vidimo opet neke prepreke i blokade, ali nismo hteli da to potenciramo i kvarimo ovu slavljeničku atmosferu 10-godišnjice. Ima kontradiktornost- neki su se zahvalili Prištini na rešavanju oko CEFTE, a svi su zaboravili da je Priština napravila problem oko CEFTE. Hvala kancelaru Šolcu na prijemu, idemo dalje da radimo. Poštujemo sve, ali i tražimo da oni nas poštuju.  Imamo obećanje od Nemaca da će to sve biti uređeno. Oni su dozvoli sada samo na administrativnom ulazu Merdare da ulazi roba iz Centralne Srbije. Još uvek ne mogu da ulaze kroz Jarinje i Brnjak pod izgovorom da čekaju skenere iz Nemačke. Prave se te veštačke gužve - istakao je Vučević. 

Premijer je naveo da je na Srbiji da budemo mirni i strpljivi i podsetio da se najbrže ekonomski razvijamo u odnosu na sve ostale države. 

- Ne možemo da se inatimo sa svima, da čuvamo naš narod. Dobra vest je da su naši pasoši od danas u funkciji priznati od Evropske komisije i da mogu da normalno putuju po Evropi - rekao je Vučević. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Srbija za korak bliža Evropskoj uniji! Balkan ima ključne resurse koji nedostaju zapadnim zemljama! (VIDEO)
Live TV

Srbija za korak bliža Evropskoj uniji! Balkan ima ključne resurse koji nedostaju zapadnim zemljama! (VIDEO)

Danas je održan Samit Berlinskog kongresa. Region zapadnog Balkana trebalo bi što pre pripojiti Evropskoj uniji! Srbiju je na Samitu predstavljao premijer Miloš Vučević koji je imao brojne sastanke sa nekoliko lidera zemalja. Na ovu temu u "Info danu" govorili su analitičar Veljko Jovanović i dopisnik "Politike" iz Severne Makedonije Željko Šajn. Uživo u program javio se i politikolog Andreja Lović koji je komentarisao na koji način je nemačka javnost reagovala na ovaj samit.

14.10.2024

16:33

Hronika

Dačić dočekao naše spasioce iz BiH! Svi su se vratili živi i zdravi, čestitam im i zahvaljujem na humanosti i herojstvu! (FOTO/VIDEO)
Hronika

Dačić dočekao naše spasioce iz BiH! Svi su se vratili živi i zdravi, čestitam im i zahvaljujem na humanosti i herojstvu! (FOTO/VIDEO)

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić dočekao je večeras u Loznici pripadnike Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije MUP-a, koji su bili angažovani u Bosni i Hercegovini radi pružanja pomoći nakon katastrofalnih bujičnih poplava i klizišta u toj zemlji.

14.10.2024

19:08

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Šok plan Orbana! Mađarski premijer blokira milijarde za Ukrajinu zbog izbora u Americi: "Pomoći će republikancu po svaku cenu"
Planeta

Šok plan Orbana! Mađarski premijer blokira milijarde za Ukrajinu zbog izbora u Americi: "Pomoći će republikancu po svaku cenu"

Mađarski premijer Viktor Orban preti da će vršiti opstrukciju da Ukrajini ne bi bila upućena pomoć u vidu zajma u iznosu od 50 milijardi dolara koju su joj ponudile SAD, EU i lideri G7 dok se ne održe izbori u SAD da bi bivši američki predsednik i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp mogao pred novembarske izbore da kaže svojim glasačima, da, ukoliko bude izabran, neće dati nikakvu pomoć Kijevu, objavio je danas Politiko.

14.10.2024

16:49 >> 16:54

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka