• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.10.2024

07:30

Kralj Esvatinija danas u Palati Srbija, dočekuje ga Vučić! Poznat program posete

Informer.rs/printscreen

Politika

Kralj Esvatinija danas u Palati Srbija, dočekuje ga Vučić! Poznat program posete

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić biće danas domaćin kralju Esvatinija, Msvatiju III, koji boravi u višednevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Kralja Esvatinija, koji će biti u Srbiji do 22. oktobra, dočekao je sinoć potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na aerodromu Nikola Tesla.

Prema programu posete, danas će u 10.30 biti održana ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, a potom će u 10.45 uslediti sastanak predsednika Vučića i kralja Msvatija III.

U 11.20 biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Kraljevine Evatini predvođenih predsednikom Vučićem i kraljem Msvatijem III, a u 12.00 biće održana ceremonija potpisivanja sporazuma u prisustvu predsednika Srbije i kralja Esvatinija.

U 12.05 predviđene su izjave za medije, a u 12.30 predsednik Vučić i kralj Msvati III učestvovaće na okruglom stolu "Srbija i Esvatini – Inovacija kao pokretač rasta", a učesnicima okruglog stola obratiće se pored Vučića i kralja Esvatinija i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i izvršni direktor Direkcije za privlačenje investicija Esvatinija Sibani Mnogomezulu, najavila je PKS. Uoči okruglog stola "Srbija i Esvatini - Inovacija kao pokretač rasta" biće predstavljene dve privrede i mogućnosti za unapređenje saradnje u sektoru infomaciono-komunikacionih tehnoloigija.

Nakon okruglog stola biće predstavljena specijalizovana izložba Ekspo 2027. Kako je Tanjugu rečeno u PKS, spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Esvatinija, prošle godine je iznosila 113.200 američkih dolara, pri čemu je izvoz iznosio 1.100 dolara, a uvoz 112.000. Srbija je u Esvatini najviše izvozila pribor za električne mašine za štampanje, a najviše uvozila voće, plastiku i šećer.

Značajan deo uvoza se statistički vodi kao nerazvrstana roba. Kada je reč o potencijalima za saradnju sa tržištem Esvatinija iz PKS su naveli poljoprivredu, odnosno semena, mehanizaciju, đubriva, tehnologiju, energetiku i to obnovljive izvore energije, IT industriju i u okviru nje razvoj aplikacija i softverskih rešenja, prenos znanja, te pneumatike, laka ulja, vakcine i ostale medikamente i plastične vreće. Vučić se u maju sastao sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Folile Šakantu i zahvalio Kraljevini Esvatini na principijelnoj poziciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Iako su formalni diplomatski odnosi između dve zemlje uspostavljeni 1990. godine u Njujorku potpisivanjem zajedničkog dokumenta, saradnja dve strane postoji još od sticanja nezavisnosti Esvatinija 1968. godine. Politički odnosi se zasnivaju na tradiciji saradnje koja je postojala u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja. U maju 2019. godine tadašnji prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio je Esvatini, a iste godine predsednik Skupštine Esvatinija P. Mavimbela predvodio je delegaciju ove zemlje na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije koje se oktobra održala u Beogradu.

U Beogradu 2022. godine tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, potpisao je sa tadašnjom šeficom diplomatije Kraljevine Esvatini Tulisilom Dladlom sporazume o saradnji dveju država. Potpisani su sporazumi o kulturno-prosvetnoj saradnji, o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, o saradnji u oblasti poljoprivrede, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti protokola i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija