• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.10.2024

08:51

Njegov glas u oblasti Holokausta genocida snažno se čuo! Vučić uputio telegram saučešća povodom smrti Jehude Bauera

Tanjug/Vladimir Sporčić

Politika

Njegov glas u oblasti Holokausta genocida snažno se čuo! Vučić uputio telegram saučešća povodom smrti Jehude Bauera

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je, povodom smrti Jehude Bauera, telegram saučešća, ističući da se njegov glas, kao jednog od najvećih svetskih autoriteta u oblasti Holokausta i genocida uopšte, snažno čuo i kada je pružio jasnu i nedvosmislenu podršku Srbiji u borbi za istinu povodom rezolucije o Srebrenici.

"Sa dubokim žaljenjem sam primio vest o smrti Jehude Bauera, jednog od najvažnijih glasova u očuvanju sećanja na Holokaust i u borbi protiv antisemitizma. Njegov neumorni rad i posvećenost očuvanju istorijske istine, predstavljaju stub na kojem počivaju ne samo naučna saznanja, već i moralna odgovornost celokupnog čovečanstva da ne zaboravi i ne ponovi prošlost", napisao je Vučić u telegramu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Za Srbiju, naglasio je Vučić, Jehuda Bauer je imao poseban značaj, "kao most između naše zemlje i globalnih napora da se održi sećanje na žrtve Holokausta, posebno na našim prostorima".

"Njegov glas, kao jednog od najvećih svetskih autoriteta u oblasti Holokausta i genocida uopšte, snažno se čuo i kada je pružio jasnu i nedvosmislenu podršku Srbiji u borbi za istinu povodom rezolucije o Srebrenici. Reč čoveka koji je posvetio život borbi protiv genocida, oduvek je imala i uvek će imati posebnu težinu, ne samo u akademskim krugovima, već i u areni međunarodne politike, a naš narod će je sa velikim pijetetom čuvati i pamtiti", istakao je Vučić.

Kako je ukazao, učešće Jehude Bauera u brojnim međunarodnim projektima i saradnja sa institucijama širom sveta, uključujući i one u Srbiji, doprinele su širenju svesti o tragedijama koje su zadesile naš narod, kao i druge narode sveta.

"Imao sam čast da mu, u znak priznanja za njegovu posvećenost istorijskoj pravdi, dodelim Zlatnu medalju za zasluge Republike Srbije, čime je naša zemlja iskazala duboko poštovanje prema njegovom radu, koji nadilazi granice i služi kao podsetnik budućim generacijama o važnosti negovanja mira, tolerancije i ljudskog dostojanstva", napisao je Vučić.

On je istakao da je odlazak Jehude Bauera nenadoknadiv gubitak za sve nas, ali da će njegov duh i ideali nastaviti da žive kroz sve one koji se bore za svet u kojem više nema mesta mržnji i nasilju.

"U ovim teškim trenucima, moje misli su sa njegovom porodicom, prijateljima i poštovaocima. Neka počiva u miru", navodi se u telegramu predsednika Vučića.

Istaknuti izraelski istoričar, profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, Jehuda Bauer preminuo je juče u 99. godini, saopštila je Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust (IHRA). Jehuda Bauer je u aprilu ove godine istakao da u Srebrenici nije bilo genocida.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija