• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.06.2018

15:06

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA:​​ U Srbiji se više od 400.000 parova bori sa problemom neplodnosti

Vesti

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA:​​ U Srbiji se više od 400.000 parova bori sa problemom neplodnosti

Podeli vest

U Srbiji se više od 400.000 parova bori sa problemom neplodnosti, borba sa sterilitetom može biti duga i iscrpljujuća, a mnogima je jedino rešenje da dobiju decu - vantelesna oplodnja, istaknuto je danas na tribini "Za zdravije i brojnije potomstvo" koja je organizovana povodom Svetskog dana dece - 1. juna

Ministarka bez porfelja zadužena za femografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović istakla je da deset odsto parova u Srbiji koji su u reproduktivnom periodu imaju problem steriliteta.

- Među njima je značajan broj onih kojima je jedini način da se ostvare kao roditelji biomedicinski potpomognuta oplodnja - naglasila je ministarka i podsetila da u Srbiji parovi bez dece imaju pravo na tri pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države.
Parovi koji su se ostvarili kao roditelji vantelesnom oplodnjem, kako je rekla, i za drugo dete imaće tri pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države.

Dejanović je naglasila da je kao ministarka zadužena za demografiju predložila Vladi Srbije da jedinice lokalne samouprave finansijaraju četvrti pokušaj vantelesne oplodnje i produže limit godina koji je trenutno za žene 42 godine.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo prof. Aleksandar Stefanović istakao je da se uskoro očekuje početak rada banke reproduktivnih ćelija, koja će omogućiti poklanjanje kao i razmenu ćelija sa drugim zemljama.

On je ukazao i na značaj zamrzavanja reproduktivnih ćelija koje će se uskoro raditi o trošku države.

- O trošku RFZO će se moći da se zamrzavaju jajne ćelije, spermatozoidi i embrioni. To je šansa i za one koji boluju od neke bolesti da zamrznu treproduktivne ćelije pa da ih jednog dana upotrebe - pojasnio je Stefanović.
Iskustva iz Grčke sa učesnicima tribine podelio je reproduktivni ginekolog Mihalis Kiriakidis, koji je rekao da u toj zemlji kada nije moguće dobiti zdrav embrion, odnosno zdravu jajnu ćeliju radi se vantelesna oplodnja sa doniranom jajnom ćelijom.

U Grčkoj je, kako je rekao, zakonom dozvoljen svaki vid donacije jajnih ćelija, sperme, embriona.

Specijalna bolnica za ginekologiju sa porodilištem, darovala je na danas jednom paru, koji je učestvovao na tribini a bori se sa neplodnošću, besplatan program vantelesne oplodnje sa svim neophodnim lekovima koji se koriste tokom ciklusa.
Ginekolog Mima Fazlagić istakla je značaj ovakvih tribina da nacija bude zdravija i brojnija. 

Ona je rekla da će biti uspeh ako sledeće godine Svetski dan dece dočekamo sa bebom više, para koji je dobio besplatnu vantelesnu oplodnju.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksa

pre 5 godina

Samo vi jedite po siptarskim pekarama I poslasticarnicama I nadajte se da ce te nekada imati decu.

Felix

pre 5 godina

Kada ce nesto konkretno da se radi kao u Rusiji.Putin je za 10god.preokrenuo situaciju.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set