• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: RINA

04.06.2019

11:14 >> 19:46

(VIDEO) PROLOM OBLAKA I UPORNA KIŠA NAPRAVILI HAOS ŠIROM SRBIJE! Ovako izgledaju najugroženija mesta!

Vesti

(VIDEO) PROLOM OBLAKA I UPORNA KIŠA NAPRAVILI HAOS ŠIROM SRBIJE! Ovako izgledaju najugroženija mesta!

Podeli vest

Noćašnji prolom oblaka i višecasovna kiša, napravili su pravi haos u opštinama Pomoravskog okruga

Reke su u koritima, bujice i potoci napravili probleme

Najteže je u selima u okolini Svilajnca, Ćuprije i Paraćina. U Jagodini, u ulici Kneza Lazara, kišna kanalizacija nije mogla da primi svu vodu, koja izbija iz šahti i plavi ulicu. Najveći problem napravili su bujični tokovi - potoci i maje reke, dok su veći vodotoci i dalje u svojim koritima. Velike količine vode su i ispred benzinske pumpe "Knez" na ulazu u Ribare i po zasejanim njivama kukuruza.

U Opštini Svilajnac najkritičnije je u selima Subotica, Sedlare, Troponja i Vojska, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Predrag Milanović.

Opštinski štabovi za elementarne nepogode u Chupriji i Paraćinu saopštili su da u opštini Chuprija zbog bujica imaju problema sela Isakovo, Supska, Krušar i Dvorica, a u Paraćinu Svojnovo i Potočac.

U opštini Despotovac pod vodom je oko hiljadu hektara oranica u selu Miliva i okolini, saopštio je Štab te opštine.

Reka Belica, kroz Jagodinu, ali i celim tokom do ušca u Veliku Moravu je gotovo napunila korito, a njen vodostaj se prati, rečeno je Tanjugu u Gradskom štabu za vanredne situacije. Slično je i s rečicom Lugomir, a obe su u tom gradu pre pet godina donele katastrofalnu poplavu.

Znatčajno je porasla i Velika Morava od juče, koja mutna i nabujala nosi velike količine otpada i slaže po "moravskim vrbacima".

Na njivama, zasejanim kukuruzom, povrćem i ozimim žitaricama, veliki su količine vode.

U Kraljevu oštećeni krovovi vrtića i osnovne škole

U Kraljevu su obilne padavine oštetile krov na dva vrtića i dve osnovne škole u kojima je obustavljena nastava.

- Najkritičnije stanje trenutno je u Sirči, odnosno između Sirče i Sirčanske banje gde je sinoc 80 domaćinstava bilo odsečeno od sveta jer je voda odnela most - rekao je Terzić na konferenciji za novinare i dodao da je u saradnji sa Vojskom Srbije napravljen pontonski most i da se radi se na pripremi za njegovo postavljanje.

Terzić je naglasio da su sve ekipe Sektora za vanredne situacije, Odeljenja za civilnu zaštitu Grada Kraljeva i svih komunalnih preduzeća na terenu i da ispumpavaju vodu iz domaćinstava.

- Grad je obezbedio pet dodatnih pumpi. Takođe, dobili smo pomoć u mašinama iz Ćuprije, očekujemo pomoć i iz Kragujevca kako bi smo u što kraćem roku osposobili saobraćajnice - naveo je Terzić i zamolio građane za strpljenje jer su padavine izazvale probleme na području celog grada.

Kako je rekao, do jutros je evakuisan 121 građanin sa teritorije grada Kraljeva, najviše meštana Adrana gde su kaže, poplavljeni i groblje i Industrijska zona

- Problem je što je ponovo počela da pada kiša, ali se nadamo da neće biti istog intenziteta kao u noći između nedelje i ponedeljka. Juče smo obišli Musinu Reku, nivo vode danas opada u tom naselju, a u opadanju su i drugi vodotoci na terotoriji Kraljeva - rekao je Terzić.

Upitan da li se očekuje izlivanje Ibra i Zapadne Morave zbog najavljenih padavina, Terzić je naveo da jučerašnje poplave nisu izazvale rast nivoa Zapadne Morave već bujični potoci i podsetio da je u noći između nedelje i ponedeljka za samo tri sata u Kraljevu palo 84 litra kiše po kvadratnom metru.

Terzić je napomenuo da je posle poplava iz 2016. godine izgrađen bedem u Grdici koja je te godine bila najugroženija, kao i da je rađeno na uređenu vodotoka Ibra i sanaciji potoka Čađavac i Moravac.

- Šta god da uradite, kada padne tolika kiša, ne možete da se branite i poplave su tada izvesne - rekao je Terzić. 

On je pozvao građane da prijave probleme sa pijaćom vodom i podnesu zahteve za ispumpavanje vode iz domaćinstava i sanaciju štete. 

- Zahvaljujući direktoru '"Srbijavoda" Goranu Puzoviću i angažovanju ministra poljoprivrede dobijamo pomoć i očekujem da će Komisija utvrditi stanje na terenu i nanetu štetu u domaćinstvima, infrastrukturi i privrednim objektima i pokušati da dobijemo sredstva od Republike - rekao je Terzić.

Dodao je da je voda iz gradskog vodovoda ispravna i najavio da će ekipe Štaba za vanredne situacije u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje obići seoske vodovode kako bi se utvrdila ispravnost vode za piće.

Vojska pomaže u Lučanima

Više od 50 pripadnika 22. pešadijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske iz Požege angažovano je na otklanjanju posledica poplava i pomoći stanovništvu.

Najviše štete poplave su nanele Srednjoj školi Dragačevo u Guči i u selima Viča kod Guče i Ðerać kod Lučana, gde pripadnici pešadijskog bataljona pomažu meštanima na čišćenju puteva i nanosa od poplava u domaćinstvima.


U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da je Vojska Srbije spremna da na poziv kriznih štabova angažuje svu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo za pomoć u vanrednoj situaciji, proglašenoj u nekoliko opština.

"Kao i mnogo puta do sada, pripadnici Vojske Srbije među prvima su se odazvali na poziv za pomoć u područjima i uvek su uz svoj narod, spremni da pruže svu neophodnu pomoć stanovništvu", dodaje se u saopštenju.

Povlačenjem vode, u toku današnjeg i narednih dana ćemo sagledati sve štete ove kartaklizme koja je juče zadesila Dragačevo, rekao je predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović. Dolović navodi da je u Guči, zaseok Stanići put u prekidu i da je slična situacija i na oko 40 putnih pravaca u opštini Lučani

"Više od 20 mostova, više od 300 kilometara opštinskih puteva prvog i drugog reda i nekategorisanih putnih pravaca je oštećeno. Trenutno ovde je oko 15 mašina iz našeg javnog preduzeća i angažovanih privrednih subjekata na terenu, koji se pre svega bave osposobljavanjem putne infrastrukture, klizišta koja su zatrpala određene putne pravce. Komisija će izaći na teren, ovde je preko 30 kuća poplavljeno. Moram da napomenem da se poplave ovde nisu dogodile 2016. godine. Članovi štaba su prisutni na terenu i gledamo šta nam je činiti kako bi se ublažile posledice ove poplave koja nas je zadesila", izjavio je Dolović.

Prvi čovek opštine Lučani kaže da su Đerađ i deo Krstraca takođe pod vodom.

"Nažalost, juče zbog odgovornosti nekih naših sugrađana koji godinu ipo do dve, nisu hteli da potpišu saglasnost da se završi celokupna investicija koju je finansirala Republika Srbija preko Srbija Voda. Bedem je popustio na mestu na kom nije dovršen i zbog tih ljudi Đerađ je opet poplavljen", rekao je Dolović dodajući da u pojedine škole đaci neće ići.

"Zbog prodora vode juče u Tehničku školu u Guči i Osnovnu školu u Viči koje su evakuisane, bilo je preko 50 cm vode kako u prostorijama same škole tako i u fiskulturnoj sali, tako da u te dve škole nastava se neće odvijati do daljnjeg", istakao je prvi čovek opštine.

Arilje: Poplavljeno više stotina hektara zemljišta

Opština Arilje takođe je juče pogođena jakim nevremenom. Predsednik opštine Miloš Nedeljković rekao je da su najviše štete pretrpeli nekategorisani seoski putevi i to do 50 odsto.

"Dosta se vode povuklo tako da su neke procene da je oštećeno i više stotina hektara zemljišta, ali će se tačni podaci znati danas do podne kada dobijemo izveštaje od komisija iz mesnih zajednica. Vanredna situacija ostaje, jer i za danas su najavljene padavine”, kazao je Nedeljković.

Guča: Livnica u Guči pod vodom, šteta veća od milion evra

Livnica u Guči juče je za 15 minuta bila poplavljena. Bujica je poplavila odeljenje za mašinsku obradu, pogon za proizvodnju peći, magacin i modelarnicu. Prema rečima tehničkog direktora fabrike Radovana Ilića, pet šlepera urađenih peći koje su bile spremne za izvoz u Rusiju, Holandiju i Češku je oštećeno.

"Vrednost ovih peći je 250 hiljada evra, prinuđeni smo da ih rasklopimo i ponovo radimo, a gruba procena je da je ukupna šteta nakon poplave oko milion evra”, kazao je Ilić za agenciju Glas zapadne Srbije.

Prema Ilićevim rečima nabujala Bjelica je prodrla u pogone ove fabrike u visini od 1, 5 metra a zbog mulja i blata koje je ostavila za sobom, proizvodnja će biti prekinuta na 15 dana. Ilić ističe da je u toku raščišćavanje pogona.

“Imamo ugovorene obaveze i u roku od dva meseca moramo da isporučimo 20 šlepera peći. Bićemo prinuđeni da angažujemo dodatnu radnu snagu kako bi ispoštovali dogovorene rokove”, kazao je Ilić.

Ivanjica: Stanje kritično, pokrenuta su klizišta usled poplava

Svi makadamski pravci na teritoriji opštine i dalje su neprohodni, usled bujučnih poplava koje su juče pogodile ovaj kraj.

"Od Priličkog polja do centra grada sve je bilo pod vodom. U nekim kućama voda je ušla i preko metar dubine. Najkritičnija situacija je mesnim zajednicama Luke, Osonica, Lisa, Radaljevo, Katići i Močioci. Voda je juče napravila kanale širine 1,5 metar na kategorisanim putevima", izjavio je zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović i dodao da to nije jedini problem sa kojim se Ivanjičani suočavaju.

"U Močiocima i Katićima pokrenuta su klizišta usled poplava. Meštani kažu da se spustilo i do bandera, pa je vrlo moguće da će u ovom kraju doći do nestanka električne energije", izjavio je Mitrović.

Sve raspoložive mašine su na terenu i one su danas usmerene na neprohodne makadamske puteve.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set