• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

18.08.2019

08:50

(VIDEO/FOTO) PATROLA INFORMERA NA NOVOM AUTOPUTU "MILOŠ VELIKI"! Od Beograda do Čačka stiže se za sat vremena!

Vesti

(VIDEO/FOTO) PATROLA INFORMERA NA NOVOM AUTOPUTU "MILOŠ VELIKI"! Od Beograda do Čačka stiže se za sat vremena!

Podeli vest

Nova deonica autoputa od Obrenovca do Ljiga najmoderniji autoput u Srbiji sa 24-časovnim video-nadzorom, samo u tunelu Brančić, dugom 960 metara, postavljeno 88 kamera. Kompletan autoput od Obrenovca do Čačka dug 103,6 km otvara se u nedelju

Deonica najmodernijeg autoputa u Srbiji od Obrenovca do Ljiga spremna je za saobraćaj, a u rad će biti puštena u nedelju, 18. avgusta.


Spajanjem dela autoputa od Obrenovca do Ljiga sa postojećim Ljig-Preljina, u dužini od 103,6 kilometra, do Čačka će se stizati za sat vremena. Time će putovanje ka zapadnim delovima Srbije, Crnogorskom primorju i istočnoj Bosni biti značajno olakšano.

Petlje:


* Ub
* Lajkovac
* Ljig
* Takovo
* Preljina
Tuneli
* Brančić
* Veliki Kik
* Savinac
* Šarani
* Brđani

Patrola Informera juče se provozala novim autoputem "Miloš Veliki" i uverila da je sve spremno za prva vozila.

Foto: Informer DN


Iz centra Beograda, preko Ade Ciganlije, Novim obrenovačkim putem bez ijednog skretanja smo stigli do petlje u Bariču, na kojoj smo se odvojili u pravcu Stepojevca i za nepun minut smo bili u Mislođinu, gde počinje novi autoput.

Autoput spaja Evropu sa lukom Bar i Jadranom


Nebojša Pavlović, savetnik ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović, objasnio je zbog čega je ovaj autoput od ogromne važnosti za Srbiju i za celu Evropu.
- Put predstavlja jedan krak transevropske magistrale koji će omogućiti svim evropskim vozačima da stignu do luke Bar i Jadrana. Takođe, ovaj put je izuzetno značajan i ljudima u našoj zemlji jer će kada bude završen, omogućiti znatno brže stizanje na more u Crnu Goru, a i sada umnogome skraćuje put svima onima koji idu do Čačka, Užica, Zlatibora, Bajine Bašte i drugih atraktivnih destinacija u našoj zemlji - objasnio nam je Pavlović.

Od samog početka putovanja, posle 26. kilometra i nepunih deset minuta izuzetno udobne vožnje, stigli smo i do prve petlje Ub. To je ujedno i prva naplatna rampa i isključenje sa ovog puta. Nastavili smo vožnju i već posle pet minuta, na 37. kilometru, ispred nas je bila petlja Lajkovac, kod koje vozači mogu da se isključe za ovo mesto i Valjevo, ali i da se uključe na trasu ka Beogradu ili ka Čačku. Ostavivši ovu petlju iza sebe, nastavili smo dalje, poštujući sva ograničenja, i za nešto malo više od 10 minuta, na 62. kilometru, bili smo na isključenju za Ljig. Neposredno nakon ovog isključenja prošli smo i kroz prvi velelepni tunel Brančić, dugačak 960 metara, gde se nalazi i moderni kontrolni centar, odakle će stručnjaci 24 sata sa 88 kamera posmatrati svaki delić autoputa.

(VIDEO) DANAS VUČIĆ OTVARA AUTOPUT MILOŠ VELIKI! Od Obrenovca do Čačka od večeras za samo sat vremena!

Foto: Informer DN

Autoput u brojkama


62,7 km duga je deonica Obrenovac-Ljig
103,6 km duga je deonica autoputa Obrenovac-Preljina/Čačak
1,7 miliona kubika drobljenog kamena ugrađeno je u autoput do Ljiga
700.000 tona asfalta iskorišćeno
8 miliona kubika nasipa je napravljeno
200 kilometara odbojne ograde
95 kilometara zaštitne žičane barijere

Nakon tunela Brančić nastavili smo put trasom Ljig-Preljina, koja je još ranije otvorena za saobraćaj. Ova prelepa deonica, duga tek 40 kilometara, koju smo prešli za manje od 20 minuta, ima dve petlje Takovo i Preljina, gde vozači mogu da se uključe i isključe sa autoputa, kao i četiri impozantna tunela Veliki Kik, Savinac, Brđani i Šarani, koji je sa svojih 1.400 metara ubedljivo najduži.

Foto: Informer DN


Oni koji se budu vozili autoputem do Preljine, svih 103,6 kilometara, moraće za putarinu da plate 420 dinara na naplatnoj rampi Preljina. Takođe, na svim naplatnim rampama putarina će moći da se plati i elektronski, a vozači posebno moraju da pripaze jer će se i na celokupnoj deonici meriti prosečna brzina.

Foto: Informer DN



Tunel Brančić
I dok je Miloš Obrenović svoj narod protiv Turaka vodio preko brda, njegovi narod dva veka kasnije ići će - kroz brdo! Najzahtevnija tačka na deonici od Obrenovca do Ljiga upravo je tunel Brančić, dug 960 i širok 8,5 metara. Pored ulaza u Brančić smešten je tehničko-operativni centar iz kog se preko 88 kamera kontrolišu sva dešavanja unutar tunela i rukovodi signalizacijom. Signalizacija je već upaljena, urađen je sistem za ventilaciju i uspostavljen SOS sistem.

(VIDEO) "MILOŠ VELIKI METAFORA USPEHA SVIH NAS"! Predsednik Vučić poslao SNAŽNU PORUKU pred otvaranje autoputa!

Deonica Surčin-Obrenovac otvara se na Nikoljdan


Sa severne strane novog autoputa završava se deonica od petlje Surčin-Jug do Obrenovca u dužini od 17 kilometara, koja će biti puštena u saobraćaj 19. decembra, na Nikoljdan. Tako će Surčinska petlja, koja se nalazi na obilaznici oko Beograda, biti spojena sa novobeogradskim blokovima autoputem u dužini od oko devet kilometara.
Sa južne strane autoputa "Miloš Veliki" u toku je izgradnja veoma zahtevnog dela Preljina-Požega. Na deonici dugoj 30,9 kilometara biće izgrađeno 25 mostova i tri tunela, a vrednost radova, koje će izvoditi kineska kompanija "Čajna konstrakšn korporejšn", iznosiće 450 miliona evra.
Kod Požege Koridor 11 će se ukrštati sa budućim brzim putem ka Sarajevu, a odatle će autoput "Miloš Veliki" nastaviti ka granici sa Crnom Gorom, do mesta Boljari, gde će se spojiti sa autoputem koji se gradi do Bara.

- Centar već pokriva sve tunele, ali i ostale delove autoputa 24 časa dnevno. Pratićemo situaciju na svakom delu puta i u svakom tunelu. Tako ćemo moći da znamo ako je bilo gde došlo do saobraćajne nesreće, kvara automobila, gužve ili bilo čega sličnog i o tome ćemo preko signalizacije obaveštavati vozače na putu. Primera radi, ako zbog vremenskih nepogoda ili neke nezgode dođe do zakrčenja puta, mi ćemo već na ulazu na autoput moći da obavestimo vozače da traže alternativne pravce. Takođe, kontrolisaćemo količinu kiseonika, štetnih gasova, pa i dima u tunelima. Ako bilo šta od toga ne bude kako treba, možemo odmah da reagujemo i da ventilatorima pročistimo vazduh i dovedemo ga u optimalno stanje. Ovakav vid nadzora je najnovija reč tehnike i imaju ga svi moderni autoputevi u svetu - kaže Ivan Terzić, glavni inženjer "Puteva Srbije".

Foto: Informer DN

Kreću i nove autobuske linije


Otvaranje autoputa "Miloš Veliki" značiće i nove linije autobuskih prevoznika, pa će putnici mnogo brže i lakše stizati, bilo da idu put Ljiga, Čačka, Valjeva ili Uba ili dalje ka Crnoj Gori. Većina auto-prevoznika većinu svojih polazaka preusmeriće na novi put već od 18. avgusta.
U "Auto-prevozu Čačak" kažu da će većinu svojih linija odmah preusmeriti na novu deonicu.
- Dobra vest je da ćemo uglavnom sve trase koje su i dosad išle autoputem i Ibarskom magistralom prebaciti na novi autoput - navode u ovoj kompaniji.
I u kompaniji "Lasta" ističu da će sigurno veoma brzo preusmeriti veliki broj linija na novi autoput.

Foto: Informer DN

Radnici u centru pripremljeni su za čak 49 scenarija nepoželjnih situacija, koje bi mogle da se dogode u tunelu.

Foto: Informer DN


Koliko je bilo teško izgraditi ovaj tunel, objasnila nam je šefica nadzora Svetlana Milinski.
- Ovaj tunel smo počeli da gradimo 2015. godine i vodili smo veliku borbu sa prirodom. Imali smo stalna probijanja voda, tako da su majstori radili na velikim dubinama, i to u vodi. Uz to su nam velike poteškoće zadavali i česti odroni i urušavanja, kao i klizišta. Morali smo da izbacimo čak 250.000 kubika zemlje i da ugradimo 20.000 šipki ili takozvanih ankera, koje smo potom zalili betonom, kako bi cela konstrukcija mogla da izdrži. Stoga, nije nimalo bilo lako završiti ovaj posao jer vam nekad jedan takav incident u sekundi poništi mesece rada. Na kraju smo ipak uspeli i dobili smo moderan tunel po evropskim standardima, koji ima kompletnu signalizaciju i proširenja na sredini u slučaju da se automobili pokvare - objasnila nam je Milinski.

(VIDEO/FOTO) PONOS SRBIJE! "MILOŠ VELIKI" SPREMAN ZA SAOBRAĆAJ! Pogledajte kako deonica puta od Obrenovca do Ljiga izgleda SNIMLJENA DRONOM! 

Foto: Informer DN

Zatvaraju se pumpe i restorani na Ibarskoj


Posle otvaranja deonice Obrenovac-Ljig Ibarska magistrala biće rasterećena i manje vozila će je koristiti. Zato će mnogi lokali, prvenstveno restorani i benzinske pumpe koji se nalaze duž magistrale, zatvoriti i posao prebaciti na novi autoput.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pomracenje uma

pre 4 godine

Sve je ovo sjajno, ali toliki hvalospevi o tunelima i najlepsim autoputevima kad prodjete skoro 60km tunel kroz Alpe......je smejurija. Jeste sve to lepo i najlepse jer je ovo nase, ali dajte pa ima nas nekih sa vise od dve vijuge i tri zuba u glavi. Ima nekih Srba koji su videli i malo drugih puteva pa mogu da uporede. Nemojte nam samo vredjati inteligenciju i sve bude dobro. Toliko slihtanje vlastima vas nikad nece daleko odvesti. Jos jednom cestitke za otvaranje autoputa.

zdjurdjevic

pre 4 godine

Svaka čast za autoput ali od Mislođina do Beograda će trebati najmane 45 minuta tako da .....

slavko

pre 4 godine

Ako je put Miloš Veliki u Zapadnoj Srbiji onda autput za Makedoniju i Grčku treba da se zove Car Dušan Silni.

Hajduk Veljko

pre 4 godine

Zato do Timočke krajine iz Beograda stignete za 4-5 sati. Bitno da će da se radi autoput za šiptare i za bošnjake, a nas ko šljivi. Nema otvaranja fabrika, nema puteva, ali zato ima odlaska mladih na zapad. Mi u Timočkoj krajini i ne postojimo za Beograd, sete se samo za porezu(reći ćete a Bor?RTB Bor je mogao i bez kineza da radi, samo da je smenjen večiti menadžment. Bor je finansirao celu SFRJ).

Putko

pre 4 godine

Šta je sada ovo neko svetsko čudo šta se otvara put? Pa ovo samo pokazuje koliko Srbija zaostaje za recimo jednom Hrvatskom nad kojom je vršila agresiju kad je slala tenkove iz Beograda pravo na Groblje tenkova a koja je posle obnovila pola porušene zemlje i još pre 15g napravila sve svoje glavne puteve koji su najlepši u Evropi i to SAMA bez investitora pa su njihovi putevi njihovo vlasništvo i zarada...Ko da se dešava neko veliko čudo i svetska senzacija ma ko da Vučić šalje prvog Čwetnika na Mesec a ne da otvara obični autoput...ČUDO!

Net

pre 4 godine

JESTE LI ZNALI? Himnu Srbije ‘Bože pravde’ skladao je Slovenac INTERVJU SLAVNOG TRENERA NIKOLA PILIĆ: Đokovićeva majka je Hrvatica!

Kralj

pre 4 godine

Hrvati su opet svetsko čudo Stipe Miočić je unakazio Kormiera i postao najbolji borac u istoriji sa PETIM naslovom prvaka UFC-a i postao je najveći borac u istoriji jer je osvojio naslov i 3 puta ga odbranio i sada ovo mu je peti naslov u karijeri ma čudo ma najveći u istoriji ma hrvatski pobednički i ratnički geni kameni čoveče....Noletova majka je Hrvatica pa i on ima te gene.

Senka

pre 4 godine

Koji normalan um može Miloša Obrenovića nazvati Velikim? Zar je njegova veličina u tome što je bio najveći tiranin u istoriji srpske države, što je srpskoj sirotinji udario veće namete od Turaka, dok je on bio najbogatiji čovek ("kralj soli", svinjar..)što je pored kuma Karađorđa smaknuo mnoge srpske glave, što je kao totalni analfabeta ponižavao sve učene ljude , nazivajući ih nemačkarima, što je raznim prljavim smicalicama sa Vučićem Perišićem svrgnuo sa vlasti i rođenog sina Mihaila, ne očekujući da će i on sam morati u izgnansvo,što je jurio za svako suknjom...? Izgleda da je današnjem našem državnom vrhu uzor kao totalni apsolutista, samodržac, koji se protivio bilo kakvom Ustavu.

POMRAČENjE UMA

pre 4 godine

Opet oni tunel pa tunel....sve ja to razumem....nas najbolji najveci.....ali brt provozas se tunelom od 60km ispod Alpa...eeeeee AALLPPAA....a ono i signal za telefon, i gps i radio, sve sljaka....onda kazes daj bre gospodjo ne jedi pite toliko.....ima nekih koji su izasli van svog sela i mogu da uporede sta rade normalne a sta cabar banana drzave. BTW jos jednom cestitke za sjajan posao.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set