• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf/društvene mreže

22.08.2019

11:22

ZRENJANIN ĆE PONOVO BITI PETROVGRAD? Borba za staro ime grada se nastavlja

Vesti

ZRENJANIN ĆE PONOVO BITI PETROVGRAD? Borba za staro ime grada se nastavlja

Podeli vest

Bilbordi s porukom "Dobrodošli u Petrovgrad" osvanuli su u Zrenjaninu, što građani tumače kao želju da se ponovo oživi inicijativa za promenu imena mesta

Foto: Printscreen You Tube

 

Istorijski naziv današenjeg Zrenjanina je Veliki Bečkerek. Ukazom kraljevskih namesnika marta 1935. godine naziv je promenjen u Petrovgrad, a na drugu godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu oktobra 1946. grad je dobio naziv Zrenjanin.

Nove bilborde sa natpisom "Dobrodošli u Petrovgrad" postavila je asocijacija "Petrovgrad", čiji predsednik Budimir Jovanović kaže da nisu odustali da se gradu Zrenjaninu vrati naziv Petrovgrad koji je nosio od 1935. do 1946. godine.

 

 

- Ideja je bila da se to učini u godini kada se slavilo sto godina prisajedinjenja severnih krajeva matici Srbiji. To nam nije uspelo zbog raznih okolnosti, ali ćemo nastaviti da se borimo za tu ideju dok god je ne ostvarimo - kaže Jovanović.

POSTAVKA "Impresije iz ravnice"


Ideja koja nije izneta prvi put u novijoj istoriji, promovisana je pre dve godine, a onda su rasprave utihnule. Predlog je podnela organizacija "Petrovgrad" i to uoči obeležavanja stogodišnjice oslobođenja najvećeg banatskog grada u Prvom svetskom ratu. Tada su govorili da postoji niz razloga zbog kojih bi ovom mestu - bila čast da ponese ime Petra Prvog Karadordevića -

Istorijski naziv današenjeg Zrenjanina je Veliki Bečkerek. Ukazom kraljevskih namesnika marta 1935. godine naziv je promenjen u Petrovgrad, a na drugu godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu oktobra 1946. grad je dobio naziv Zrenjanin, u spomen na Žarka Zrenjanina "Uču" (1902-1942), revolucionara, učesnika Narodnooslobodilacke borbe, jednog od organizatora ustanka u Vojvodini i narodnog heroja Jugoslavije.

Referendum, na kojem se dve trećine birača opredelilo da se ne menja naziv Zrenjanin, održan je 1992. godine.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
PANTELIJA

pre 4 godine

А "уча" покрао школске паре за "помоћ сиротињи", а потрошио на коцку. Панчеву и околини. Н акрају га за сићу потказала локална опај _ _ _ а. немачка полиција га хапсила као криминалца, мало запуца, швабе узвратиле И ЕТО ТИ НАРОДНОГ ХЕРОЈА.

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set