• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.11.2019

16:13

(FOTO) TUNEL, ČETIRI MOSTA I GALERIJA! Ovako izgleda novi deo auto-puta kojim ćete BRŽE STIZATI DO BUGARSKE!

Vesti

(FOTO) TUNEL, ČETIRI MOSTA I GALERIJA! Ovako izgleda novi deo auto-puta kojim ćete BRŽE STIZATI DO BUGARSKE!

Podeli vest

Svi građevinski radovi na jednoj od najzahtevnijih i najkompleksnijih deonica na istočnom kraku Koridora 10 ka bugarskoj granici, dugoj 22,5 kilometara, završeni su za bezbedno puštanje u javni saobraćaj 9. novembra, kažu inženjeri Korodora Srbije

Puštanjem te deonice od Proseka do Crvene Reke ceo auto-put, od Niša do granice sa Bugarskom, biće otvoren za saobraćaj, a pre toga ostalo je samo da se obavi tehnički pregled.

Na toj deonici u brdsko-planinskom terenu izgrađeni su galerija kao kontragteg kosini 6, tunel Bancarevo i tehničko-operativni centar iz koga se obavlja nadzor i upravljanje tunelom, četiri mosta, jedan nadputnjak, a izbušeno je više od 900 šipova ukupne dužine skoro 14 kilometara.

Foto: Tanjug



Inženjer Koridora Srbije Nikola Karadžić kazao je za Tanjug da je bilo neophodno da se iskopa više od 2,5 miliona kubnih metara materijala i da se ugradi nešto više od dva miliona kubnih metara nasipa kako bi se ta zahtevna deonica završila.

- Uz sve to, bilo je potrebno završitii zaštitu 27 kosina, od kojih je veći deo zahtevao opsežne mere sanacije. Urađeno je više od tri kilometra regulacije vodotokova - rekao je Karadžić.

Ispričao je da je u zoni naselja Glogovac i Crvena Reka izgrađeno više od tri kilometra zidova za zaštitu lokalnog stanovništva od buke, a da je, takođe, kao mera zaštite životne sredine izgrađen i zatvoreni sistem dovodnjavanja sa autoputa.

Foto: Tanjug



Izmešteni su, dodaje, dalekovodi svih naponskih nivoa koji su bili u koliziji sa auto-putem.

U poslednjih nekoliko meseci, kako je rekao, radilo se neretko i u tri smene kako bi se svi radovi završili, pa je tako na toj donici je bilo anažovano više od 200 radnika i više od 120 jedinica mehanizacije.

Rukovodilac projekta opremanje tunela na Koridoru 10 Marko Milošević kaže da tunel Bancarevo ima dve tunelske cevi od kojih je desna dužine 733 metra, a leva 832 metra uključujući I galeriju.
 

Foto: Tanjug


Tunelske cevi su povezane sa tri poprečna prolaza namenjena za prolazak ljudi u sučaju incidentnih situacija, a Milošević navodi da su prolazi opremljeni protivpožranim vratima i sistemom za ventaliciju kako bi svi učesnici u saobraćaju bili bezbedni.

U tunelu ima 13 različitih sistema koji su zaduženi za bezbednost ljudi, pa je tako, objašnjava Milošević, u tunelu Bancaravo postavljeno 49 kamera koje snimanju svaki metar u tunelu i čuvaju snimljeni sadržaj.

- Ako se desi da se u tunelu zaustavi vozilo, da se pojavi dim, da ispadne neki teret, automatski će se pojaviti na displeju u operativnom centru upozorenje operaterima i predloziće se odgovarajući scenario za reagovanje - rekao je Milošević.

Foto: Tanjug


Jedan od najvaznijih sistema u tunelu je sistem za dojavu požara, a tunel ima dvostruko napajanje, iz trafostanice Bancarevo, dok se sa obe strane tunela nalaze dizel agregati od po 500 kilovata koji omogućavaju sedam dana rad tunela bez ikakve intervencije.

Saradnik u Sektoru za projektovanje Koridora Srbije Rastko Krstić kaže za Tanjug da je galerija na koju se nadovezuje tunel izgrađena za samo tri i po meeca.

Objasnio je da je galerija u produžetku leve cevi tunela Bancerevo izgrađena radi trajne stabilizacije kosine 6, i to modernom metodom koja je omogućila bržu izgradnju i stabilnost tokom izvođenja radova.

Foto: Tanjug



Dužina galerije je 174 metra, a Krstić navodi da je za njenu izgradnju utrošeno 10.000 kubnih metara betona, 3.500 tona čelika, 132 šipa dužine 16 metara.

- Galerija je nasipana sa 80.000 metara kubnih materijala koji služe kao kontragteg kosini 6 - ispričao je Krstić.

Foto: Tanjug

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

Đilasova opozicija hoće građanski rat! Olivera Miletović: Nisu pomenuli pogrom, ali zato sarađjuju sa onima koji su nas bombardovali!
Politika

Đilasova opozicija hoće građanski rat! Olivera Miletović: Nisu pomenuli pogrom, ali zato sarađjuju sa onima koji su nas bombardovali!

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće nastavljena danas u 10 sati raspravom o izboru predsednika parlamenta. Za predsednicu parlamenta predložena je Ana Brnabić, kojoj su tokom jučerašnje diskusije podršku najavili, između ostalih, Savez vojvođanskih Mađara i Jedinstvena Srbija. Jučerašnji rad Parlamenta obeležilo je nedopustivo i nevaspitano ponašanje opozicionih pripadnika. Šta će biti danas? Na ovu temu u "Info jutru" govorila je novinarka Olivera Miletović.

19.03.2024

08:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set