• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

26.11.2019

13:44

(VIDEO/FOTO) KIKINDA JE OPET SOVINGRAD! Sove doletele u svoje omiljeno zimovalište, TU SU DEBELE I SREĆNE!

Vesti

(VIDEO/FOTO) KIKINDA JE OPET SOVINGRAD! Sove doletele u svoje omiljeno zimovalište, TU SU DEBELE I SREĆNE!

Podeli vest

Od početka novembra do aprila, Kikinda je najveće zimovalište sova ušara ili utuna (lat. Asio otus) na planeti

U ovom lepom banatskom gradu, 2009. godine, izbrojano je čak 700 malih ušara, dok ih je samo na jednom drvetu bilo preko 200.

I ove godine u svoj zimski dom Kinđanima su stigli rado viđeni „sugrađani". Omiljeno zimovalište malih sova ušara je u centralnom gradskom jezgru na severu Banata, gde prezimljuju na krošnjama velikih četinara, ali ih ima i u drugim delovima ove varoši.  Zbog toga je gradska vlast pre osam godina odlučila da s velikom pažnjom i brojnim aktivnostima odgovori ovim mudrim pticama na njihovu naklonost prema gradu. Naime, ceo mesec novembar ovde se zove "Sovembar" , pa nije čudo što je privukao brojne ljubitelje ptica iz celog sveta.

Foto: V. N.

Korist je nemerljiva

Foto: V. N.

Najčešći plen sova suvoluharice i poljski miševi koji pravevelike štete u poljoprivredi i šumarstvu, a prema proceni, sove u Kikindi godišnje pojedu više od pola miliona ovih glodara. Ekonomska ušteda  u poljoprovredi zahvaljujući sovama je ogromna, pa su tako stručnjaci izračunali da jedno poljoprivredno gazdinstvo uštedi  16 tona stočne hrane, a za taj novac moguće je kupiti dve krave koje daju mleko. Sove su jako osetljive na uznemiravanje, pa je „grad sova" sve učinio kako bi zaštitio svoje „sugrađane" koji im rado dolaze u goste. Uvedeni su strogi propisi i kazne do milion dinara za nesavesne građane koji remete ove mudre ptice, a sve u cilju očuvanja njihovog jedinstvenog staništa.

- Ova manifestacija je postigla veliki odjek u svetu, a Kikinda je postala važno mesto za ornitologe, istraživače i proučavaoce ptica koji svake godine dolaze u naš grad da se upoznaju sa ovim fenomenom i vide sove utine. Mi kontinuirano radimo na edukaciji, pa su programom "Sovembra" obuhvaćeni svi sugrađani, od najmlađih do najstarijih-kaže Marijana Mirkov iz Odseka za poslove razvoja grada.

Ovaj prirodni fenomen svake godine okupi sve znatiželjne građane koji žele da se priključe "Sova patroli" - prebrojavanju ovih ptica na drveću u centralnom gradskom jezgru- prodvođenom Milanom Ružićem iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Zajedno sa učenicima osnovnih i srednjih škola, tako je bilo i 25. novembra.

- Kada je toplo vreme kao što je danas, sove su još uvek raspršene po gradu, pa smo ih u strogom centru izbrojali 180, a kako budu dolazili hladniji dani, očekuje se da će ih biti više od 250. U Srbiji se gnezdi preko 20.000, a u Vojvodini oko 10.000 parova sova utina, što je čini najčešćom i najbrojnijom sovom kod nas - kaže Milan Ružić. - U Kikindi se nalazi jedino zaštićeno područje u svetu koje je u strogom centru grada što je zaista svojevrsno i vrlo neobično-naglašava Ružić i dodaje da je ova godina bila dobra za gnežđenje sova, tako da je za ove zaštićene ptice bilo dovoljno hrane. 

Foto: V. N.

- Sve njive i lucerišta, pašnjaci i livade prepune su rupa od miševa. Sove su debele i srećne, ne fali im hrane - dodaje on.

Sa prolaskom "Dana ludaje" u septembru, ova mirna banatska varoš, samo na trenutak se vraća u svoju kolotečinu, jer je sve usmereno na pripreme predavanja, predstava, izložbi, projekcija filmova o sovama, muzičko-scenskih nastupa, konceratai kvizova koji su samo su deo programa „Sovembra". 

Koliko je utina doprinela razvoju turizma i pozicioniranju Kikinde na svetskoj mapi poželjnih destinacija, govori činjenica da su o ovom gradu i brojnim primercima sova ušara urađena već dva dokumentarca na Bi-Bi-Si-ju. Ovaj fascinantni prirodni fenomen ne prestaje da intrigira britanske istraživače divljih ptica i novinare u čijim je reportažama za Kikindu čulo pola milijarde ljudi.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set