• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/N. Petričević

06.12.2019

20:48

MLADI INOVATOR ČUDO OD DETETA! Najveća želja mu je da ostane u Srbiji i da svoju zemlju PRIKAŽE U ŠTO BOLJEM SVETLU!

Vesti

MLADI INOVATOR ČUDO OD DETETA! Najveća želja mu je da ostane u Srbiji i da svoju zemlju PRIKAŽE U ŠTO BOLJEM SVETLU!

Podeli vest

Stefan Unić, student iz Trstenika dobitnik je mnogobrojnih priznanja, a za Informer.rs je objasnio da voli svoju zemlju i da želi da je predstavlja na najbolji način!

Mladi inovator Stefan  Unić (21), student proizvodnog mašinstva u Visokoj tehničkoj mašinskoj školi strukovnih studija u Trsteniku, predstavio se ovih dana javnosti gostovanjem u medijima širom Srbije.

Ovaj momak inovator nedavno je u Кruševcu na Regionalnom takmičenju učenika i studenata u preduzetništvu i inovativnosti, u finalnom delu među 15 takmičara, predstavio svoju biznis ideju "Personalizovani orgonit", ekološki proizvod koji ublažava elektromagnetno zračenje i ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i osvojio drugo mesto.

Prvi orgonit Stefan je napravio u kućnim uslovima jer je bio uveren u pozitivna energetska svojstva, mešavine metala, kristala i smole.

U intervjuu za Informer.rs on otkriva otkud baš interesovanje za inovacije, ali i šta radi u slobodno vreme i da li će ostati u Srbiji po završetku školovanja!

Od kada datira tvoje interesovanja za inovacije?

Oduvek sam želeo da se bavim naukom, istraživanjima, prikupljanjem podataka, to je sve počelo po završetku osnovne škole, učestvovao sam na raznim opštinskim i regionalnim trakmičenjima iz hemije, recitacije/glume, srpskog jezika i književnosti itd. I shvatio sam da u nauci ne možete da izmislite ništa novo, možete u fizici ako ste genije, ali u naci ne, možete da ubacite inovaciju, znači da inovatirate. 

Kako si došao na svoju biznis ideju za koju si nagrađen?

Kao prvo je se iskreno nisam nadao pobedi, prijavio sam se isključivo radi druženja, upoznavanja sa novim drugarima i da naučim nešto novo, ali eto vrednim radom, upornošću stigao sam do cilja i osvojio drugo mesto na takmičenju. Ja sam želeo da ponudim takvu ideju da pomognem našoj planeti zemlji, a ujedno da uradimo nešto korisno, to je orgonit.

Foto: Privatna Arhiva

Ja sam samo dve godine čitao o njima, proučavao ih i odlučio da njih ponudim na takmičenju i ubacim inovaciju, a inovacija je bila po izgledu, boji i osobini orgonita. Na tom takmičenju sam se predstavio idejom „Personalizovani orgonit“, upitanju je ekološki proizvod koji je po meni budućnost 21. veka! Personalizovani orgoniti ublažavaju elektromagnetno zračenje kojima smo svakodnevno izloženi, koriste se za brži i bolji rast biljaka, okončavaju sušu itd..

Većina studenata koji su talentovani po završetku studija odlaze iz zemlje, kakvi su tvoji planovi?

Ja znam da su uslovi u inostranstvu za studiranje bolji, ali ovde nisu loši, po meni ovde su uslovi odlični, bio sam u mnogim školama, fakultetima u inostranstvu, kada sam posećivao sajmove i dobri su uslovi, ali ako odete da studirate u inostranstvo vi ste stranac, a u vašoj zemlji je to drugačije. Ja iz svoje zemlje, evo iskreno vam kažem ne želim da odem, ja želim svoje znanje da dam svojim ljudima, jer ovde sam rođen i ovde pripadam. Sve nagrade koje sam do sada osvajao, ja sam ih osvajao zahvaljujući radu sa našim profesorima, sa našim mentorima, pa čak i sa našim naučnicima, i zato su mi te nagrade najdraže, i te nagrade ne predstavljaju samo moj uspeh već i uspeh moje škole Visoke tehničke mašinste škole u Trsteniku, čiji sam student, jer sam ih osvajao zahvaljujući radu sa veoma stručnim i kopetentnim profesorima(mentorima). 

Što se tiče planova, planiram da završim Visoku školu, po završetku škole bih želeo da upišem master ili specijalističke studije......vreme će odlučiti, ali jedno je sigurno nastaviću da se takmičim i u našoj zemlji i van granica naše zemlje, i uvek ću se truditi da svoju zemlju Srbiju prikažem u što boljem svetlu, odnosno ovaj naš duh i mentalitet ovog našeg naroda prenesem ne samo širom zemlje već i SVETA!

Kako izgleda tvoj jedan dan i šta radiš u slobodno vreme?

Pitanje je odlično!

Važno je da ujutru kada ustanete dobro ispanirate dan, i to je sve. Idem  radnim danima u školu, po završetku škole tu je druženje sa drugarima i prijateljima, druženje sa porodicom, ne provodim toliko vremena ispred društvenih mreža, već se trudim da vreme iskoristim što bolje, čitajući nešto, istraživajući nešto, pa čak i posećivati sajmove kada sam slobodan i razne druge manifestacije koje su vezane za obrazovanje, jer sam na mnogim sajmovima i seminarima često pozvan gost, i trudim se da ispoštujem sve te ljude koji su mi ukazali poverenje.

Moja vizija je da činim stari koje će ljude da usreće, da menjamo svet na bolje(ja želim da za moj uspeh čuju mladi i deca, kako bih i oni počeli da se bave naukom, kako bi profesori, mentori i drrugi naučnici prepoznali njihov rad i pomogli im) i da nastavim da se bavim ovim i drugim projektima u vezi zračenja i ekologije, jer je ekologija nauka koja me najviše interesuje.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set