• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

12.12.2019

09:06

MONAH AMVROSIJE ODGAJIO JE VUČICU! Hranio je mlekom, pazio, a ONDA SU IH RAZDVOJILI! 10 GODINA KASNIJE, evo šta se desilo

Vesti

MONAH AMVROSIJE ODGAJIO JE VUČICU! Hranio je mlekom, pazio, a ONDA SU IH RAZDVOJILI! 10 GODINA KASNIJE, evo šta se desilo

Podeli vest

Pre nekoliko godina Srbiju je uzburkala priča o neobičnom prijateljstvu između monaha Amvrosija i vučice Alfe.

Dva živa bića spojena slučajno, neraskidivom vezom bila su spojena zauvek. Monah ju je dobio na poklon od jednog golijskog gorštaka kad je bila stara samo 15 dana.

Hranio ju je mlekom na cuclu, mazio i pazio i u osmom mesecu ova životinja postala je brza, hitra i spretna - baš onakva kakva treba da bude. Međutim, ipak su ih razdvojili. Tadašnji Vladika Žički Hrizostom odlučio je da zbog bezbednosti vernika, koji obilaze manastir Kovilje, pitomu vučicu ukloni iz manastira. Tako je i bilo.

Foto: RINA

 

Teška srca razdvojili su se čovek i vuk, a Alfa je odvedena na salaš u vojvođansko selo Đurđevo u azil za pse u vlasništvu Švajcarkinje, Monike Brukner.
- I kod monaha i kod vučice prepoznavala se urođena potreba za slobodom, njihovom samoćom kao i snažan osećaj samopoštovanja i ponosa na nesvakidašnje prijateljstvo - izjavio je za RINU, Milanko Danilović, tadašnji novinar RTS koji je radio prilog o ovoj neobičnoj priči.


Alfa, naviknuta na bespuća Golije, u Vojvodini je, kako kaže Milanko, promenila dlaku, ali i ćud.

- Radeći sa njom, postala je i moja ljubimica. Posetio sam je u Đurđevu 2012. godine. Bila je okružena čoporom od sotinak pasa, tiha usamljena i nepoverljiva. Bila je nekako ravnodušna i drugačija od one vučice kakva je bila u Kovilju - priča poznati novinar.

Foto: RINA

 


Milanko nije zaboravio Alfu, stoga često poziva Moniku da proveri u kakvom je vučica stanju i kako je služi zdravlje.


- Uvek je prvo pitam - da li je naša vučica u životu? Kaže mi da je srećna, umiljata odavno joj se vratilo golijsko raspoloženje i stekla je velike prijatelje među zaposlenima u azilu, ali i među psima. Više sukoba nema - priseća se Milanko razgovora sa Švajcarkinjom.

Foto: RINA

 


Dobio je i slike omiljene vučice. Kaže, izgleda bolje nego pre sedam godina, ali ni iz daleka kao na svojoj Goliji u društvu monaha Amvrosija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kaya

pre 4 godine

I, što ih ne sastave opet?! Zar ne može s'vremena na vreme da je obilazi?!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set