• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com/rts.rs

14.12.2019

10:43

(VIDEO) OVAJ SRPSKI BOMBARDER BRŽI JE OD ZVUKA! Neuhvatljiv je sa zemlje i sa neba, a njegova modernizacija učiniće Vojsku Srbije NEPOBEDIVOM!

Vesti

(VIDEO) OVAJ SRPSKI BOMBARDER BRŽI JE OD ZVUKA! Neuhvatljiv je sa zemlje i sa neba, a njegova modernizacija učiniće Vojsku Srbije NEPOBEDIVOM!

Podeli vest

Vojska Srbije radi na modernizaciji svog naoružanja, a jedan od projekata je i modernizacija borbenog aviona "Orao"

To je avion koji leti brže od zvuka, a detaljna ispitivanja konstrukcije aviona pokazala su da "Orao" može da leti do 2042. godine.

Retki su primeri u svetu da jedna mala zemlja napravi avion koji leti brže od zvuka. To je uradila Jugoslavija u saradnji sa Rumunijom sredinom sedamdesetih godina. Reč je o avionu J-22 „Orao". Ovaj avion u Vojsci Srbije još leti, a leteće još veoma dugo jer se radi na njegovoj modernizaciji, piše RTS.

To navode Miodrag Marković, iz firme „Teleoptik žiroskopi", i pukovnici i piloti Vojske Srbije Dejan Vasiljević i Zoran Prodanović, koji predvode civilno-vojni tim za modernizaciju aviona „Orao".

Glavni delovi modernizacije su napadno-navigacijski sistem, optičko-elektronski uređaji i pametno naoružanje.

- Pod tim podrazumevamo da ćemo moći da ostvarimo isti efekat na cilj sa dvostruko manje, pa i više od dvostruko manjeg broja aviona. Ako su nam za uništenje nekog cilja sada potrebna tri aviona, to ćemo moći sa samo jednim vazduhoplovom - objašnjava pukovnik Dejan Vasiljević, komandant 98. vazduhoplovne brigade.

Modernizovano naoružanje činiće takozvani pametni projektili, čija je preciznost u rangu sličnih borbenih sistema u svetu.

- Osnovni nosilac je vođena raketa VRVZ-200, koja će omogućiti avionu 'Orao' dejstva sa visine od 7.000 metara na daljinu od 40 kilometara, i to u uslovima noći i složenim i povoljnim meteorološkim uslovima. Time se dobija veća mogućnost preživljavanja aviona 'orao' - istakao je pukovnik Zoran Prodanović, zamenik komandanta 98. vazduhoplovne brigade.

Avion "Orao" ima retku sposobnost letenja na malim visinama, manjim od 50 metara, što ga čini neuhvatljivim za dejstvo i sa zemlje i sa neba. Na njega će biti postavljeno ukupno 11 novih sistema, sa ciljem da se pojednostavi rad pilota. Sve je to dosta složeno i zahteva mnogo truda srpskih vazduhoplovnih stručnjaka.

- Osnova sistema je takozvana staklena kabina, koja podrazumeva moderne senzore i učestvuje sa inercijalnim navigacionim sistemom, pre svega, u određivanju položaja aviona - navodi Miodrag Marković iz firme „Teleoptik žiroskopi".

Kao što se često govori, nekada je sve bilo kvalitetno. U to, „nekadašnje" vreme napravljen je i „Orao". Detaljna ispitivanja konstrukcije aviona pokazala su da "Orao" može da leti čak do 2042. godine.

Vojska Srbije će tako imati žilav, pouzdan i savremen avion, i neće potrošiti mnogo novca, a srpska odbrambena industrija biće tehnološki unapređena.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
pilot

pre 4 godine

orao ne može da leti brže od zvuka ali kako ga nahvaliste, moguće da i postane avion bolji og Suhoja

Kopilot

pre 4 godine

Ajde stručnjak, idi tamo kod onih koje voliš i ne lupaj - kao jedan od onih koji su radili na razvoju i izgradnji Orla još od prvih crteža i prototipa mogu da potvrdim da može da leti supersonično. Zašto to ne radi redovno je nedovoljno moćni motori jer ZAPAD nije hteo da nam proda bolje motore a potrebni su mu bar 30% jači. Dizajn aviona, aerodinamika i konstrukcija su apsolutno i potvrđeno dobri za redovan let na brzinama većim od zvuka - oni koji su dobro upućeni i stručni su odavno to potvrdili.

Ivan

pre 4 godine

Koji si ti glupan. Mogao bi, kad bi imao 30% jače motore. Znači NE MOŽE. Gomila senzacionalističkih neistinitih gluposti.

Iza ograde

pre 4 godine

Znate, nisam neki strucnjak ali tako mi se cini da je i stariji od zvuka.

Bane

pre 4 godine

Ovde komentarisu i ne znaju sta znaci modernizacija za jedan avion.Naravno da ce Orao posle modernizacije biti daleko,opasniji nego sto je bio.Ali vazno da se neki s...ci nakace pa samo pljuju.Mozete samo da ga ....

Vlada

pre 4 godine

A od kada to Orao u horizontalnom letu može da leti brže od zvuka?

FoxMulder

pre 4 godine

Avion može da leti brzinom bržom od zvuka samo u poniranju. U horizontalnom letu ne može da postigne tu brzinu zbog slabih motora.

Saradžogla

pre 4 godine

... Натовци су их у Босни обарали као муве!Жао ми је оборених МИГова када су наши пилоти успешно срљали у смрт?Авиони за параду ,али,зато,супер ПВО!Да буду лако покретни и успешно сакривени!Још нешто ... Неколико далекометних ракета са оволицком атомском бомбом и ти си,бато,цар!И да се ракија добро чува! Још нешто ... Најбољи ПВО БИ БИО БИЛБОРД ОГРОМНИХ ДИМЕНЗИЈА! ... СПАСИЛИ СМО ВАМ 520 АВИЈАТИЧАРА!ПОСЛАЛИ СТЕ ЊИХОВЕ УНУКЕ ДА НАС БОМБАРДУЈУ?

Miki

pre 3 godine

Bilo bi dobro da se razvije bolji motor ako cemo ga imati do 2042 a to nasi intituti mogu.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set