• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Kostić

24.12.2019

11:34

MOCART I BETOVEN ZA BESKUĆNIKE I PUTNIKE! Koncerti klasične muzike na neobičnim mestima u Novom Sadu

Vesti

MOCART I BETOVEN ZA BESKUĆNIKE I PUTNIKE! Koncerti klasične muzike na neobičnim mestima u Novom Sadu

Podeli vest

Novosadski beskućnici i putnici s glavne autobuske stanice u Novom Sadu bili su u prilici da protekle nedelje uživaju u dvočasovnim kocertima klasične muzike, koje je organizovalo Udruženje građana "Dunavska sonata"

Klasika na dva neobična mesta, Prihvatilištu za beskućnike u Futogu i  šalter sali na Međumesnoj autobuskoj stanici, bila je pravo iznenađenje za beskućnike i putnike, koji su uživali u kompozicijama  Mocarta, Betovena, Šostakoviča, Pijacole i Satija.

- Oduševljen sam. Toliko je lepo da sam propustio jedan polazak busa,  kako bih odslušao koncert do kraja -  kaže za Informer  Zoran N. (36) iz Vrbasa.

Klasika oslobođena stega

Foto: S. K.

- Kada smo 2015. godine organizovali prve koncerte klasike na gradskoj plaži Štrand, gotovo da nije bilo nijednog festivala, niti koncerata klasike na otvorenom u celoj Srbiji, a danas ih ima preko pedesetak. Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je klasična muzika oslobođena stega i predrasuda u Novom Sadu, koji ponovo dokazuje da nije slučajno bio Srpska Atina - kaže Milica Trifunov.

Koncert za beskućnike u Futogu održan je 10. decembra,  na Dan ljudskih prava, a pored više od 20 nevoljnika bez krova nad glavom, prisustvovali su i penzioneri iz obližnjeg staračkog doma. 

- Ideja vezana za ovaj koncert je da ljudima sa margine, koji su ostali bez svega ili im je sve oduzeto, vratimo tu neku nadu i podsetimo ih na to, da bez obzira na trenutnu  situaciju u kojoj se nalaze i dalje mogu da očekuju dobro u životu -  kaže za Informer  Milica Trifunov iz Udruženja "Dunavska sonata.

Ona pojašnjava da su za pet godina, koliko postoje, organizovali  preko 150 koncerata klasične muzike na otvorenom. 

- Donosili smo koncertni klavir na gradsku plažu, šetalište, Petrovaradinsku tvrđavu, zelene površine i igrališta po novosadskim mesnim zajednicama. Svuda smo naišli na oduševljenje građana, koji su potvrdili da najbolja umetnička dela podjednako osvajaju srca svih ljudi, bez obzira na njihov obrazovni, socijalni i finansijski status - kaže Trifunov.

Trifunov kaže i da  publika na Autobuskoj stanici i u Prihvatilištu za beskućnike jednako uživala u kompozicijama klasične muzike,  kao da su izvedene u koncertnoj dvorani. Muzicirali su članovi kvareteta  "Pneuma", uglavnom studenti Muzičke akademije iz Novog Sada, sa istim repertoarom na oba nesvakidašnja mesta za koncerte.

Svi koncerti „Dunavske sonate" su besplatni i održavaju se pod pokroviteljstvom Uprave za kulturu grada Novog Sada, a za sledeću godinu spremaju  nova iznenađenja za Novosađane.

Foto: S. K.






Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set