• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

15.01.2020

09:47

TAMO SE NE IDE BEZ GLOGOVOG KOCA I BELOG LUKA! Tajnovita zdanja na kojima se noću okupljaju demoni! U Srbiji ih je bilo više od 7.000!

Vesti

TAMO SE NE IDE BEZ GLOGOVOG KOCA I BELOG LUKA! Tajnovita zdanja na kojima se noću okupljaju demoni! U Srbiji ih je bilo više od 7.000!

Podeli vest

Po narodnom verovanju vodenicu je sagradio Bog, ali je đavo znao tajnu čeketala i zato je ona jedina zajednička tvorevina dve moćne sile - dobra i zla

Legenda kaže da su se u noćnim satima u vodenici okupljali vampiri, vile i druga natprirodna bića, pa su tako seljani kad padne mrak ka vodenicama retko zalazili bez glogovog štapa i čena bela luka. I iako je ovaj strah neutemljen, u srpskom narodu ostao je da živi vekovima.

- Vodenice su u narodnoj svesti tajnovita zdanja sazdana između Boga i onoga sveta. Zato postoji mišljenje da se demoni tamo okupljaju i da su noću najaktivniji i njaviše mogu nauditi čoveku. Uvek su se noću zaobilazile baš iz tih razloga, iako je poprilično jasno da vile ne igraju kolo u vodenici, ali to narodno verovanje ostalo je jako ukorenjeno u pojedinim delovima Srbije - priča etnolog Snežana Ašanin.

Foto: RINA

Prema narodnom verovanju oko čekatala kolo su igrale vile,

 Verovanja u misterioznost vodenica ostala je i do danas iako ih je u Srbiji svakim danom sve manje.

- Strah je često proizilazio jer su često bile napravljene na izdvojenim mestima, na potoku u šumi, često su to u prošlosti bile i nepristupačne lokacije do koji se moralo namučiti kako bi se stiglo - kaže Snežana.

VODENIČNI KAMEN U MIRIJAĆIMA I DALJE SE OKREĆE: Verica je jedina u Nadibru koja i dalje melje brašno! (FOTO)

 Ali, ako pitate nekog od starih vodeničara da li veruju u ove priče uglavnom ostaju rezervisani, a neki često kažu da su priče o vampirima i vilama pokrenuli upravo vlasnici vodenica kako bi je u noćnim satima spasili od pljačkanja i obijanja.

Foto: RINA

 - Decenijama unazad radim za vodeničkim kamenom i nemam strah, mada retko u noćnim satima i dolazim na potok - otkriva vodeničarka Sovija Marković iz Bajine Bašte.

 Obavijene su bile i zauvek će ostati obavijene velom tanovitisti. Prema jedinom ikada napravljenom popisu vodenica iz 1867. godine u Srbiji je bilo 7510 potočara, a najviše u užičkom kraju, čak više od 100. Na meljavu je dolazilo na hiljade meštana okolnih sela, ali po danu i vodenički kamen neprestano se okretao.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set