• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

27.03.2020

21:35

BIO JE U KONTAKTU SA PRVOM ŽRTVOM VARIOLE, A SADA JE U KARANTINU ZBOG KORONE! Milovan iz Čačka drugi put u životu na udaru SMRTONOSNE BOLESTI!

Vesti

BIO JE U KONTAKTU SA PRVOM ŽRTVOM VARIOLE, A SADA JE U KARANTINU ZBOG KORONE! Milovan iz Čačka drugi put u životu na udaru SMRTONOSNE BOLESTI!

Podeli vest

Medicinski tehničar Milovan Pajović bio je u kontaktu sa Latifom Mumdžićem, koji je 1972. prvi u Srbiji umro od velikih boginja, a danas je u karantinu zbog korone. Pobedićemo mi i ovo zlo, važno je samo da budemo disciplinovani

Sredinom marta pre 48 godina u Jugoslaviji je proglašena epidemija variole vere (velikih boginja), koja je trajala do 30. aprila i odnela 35 života. Vladali su mnogo veći strah i mnogo oštrije mere, a oni koji su preživeli, danas su najugroženiji.

Jedan od svedoka tih teških dana je i viši medicinski tehničar iz Čačka Milovan Pajović (85), koji je te 1972. godine 20 dana proveo zatvoren u bolnici. On je morao da bude u strogoj izolaciji jer je bio u kontaktu sa prvom žrtvom variole, nastavnikom Latifom Mumdžićem, koji je stigao iz Novog Pazara.

Sada nismo uplašeni

Na svu sreću, nijedan član Milovanove porodice nije zaražen opakom bolešću, a svakog marta živi sećanje na muke koje su prošli i upravo zbog toga ovaj današnji karantin zbog koronavirusa ne pada im nimalo teško.

Foto: rina

- U odnosu na tad, sad je sve mnogo drugačije. U svojoj smo kući, nismo gladni, ni žedni. Nismo uplašeni, jer poštujemo mere koje su nam odredili. Ako smo mogli tad, možemo i sad kad je sve mnogo lakše. Pobedićemo mi i ovo zlo, važno je samo da budemo disciplinovani - rekao je Milovan.

Ali Milovan i njegova porodica svakog marta sete se kako je sve izgledalo u vreme epidemije variole, pre gotovo pola veka.

Milovan preživeo, Milka umrla

Epidemija velikih boginja, poznatijih pod nazivom variola vera, buknula je u tadašnjoj Jugoslaviji u martu 1972. godine. Sve je počelo tako što se tridesetpetogodišnji kosovski Albanac vratio zaražen sa petodnevnog hadžiluka u Iraku.

Pre nego što je bolest dijagnostikovana, zaraza je počela da se širi. Prvi zaraženi pacijent bio je nastavnik Latif Mumdžić iz Novog Pazara, koji je prebačen u čačansku bolnicu. Kako se nije znalo o kojoj je bolesti reč, svi sa kojima je oboleli bio u kontaktu ostali su u bolničkom karantinu. Pacijent je prevezen do Beograda, gde je i preminuo.

Od Kožno-veneričnog do Internog odeljenja čačanske bolnice obolelog su prevezli medicinski tehničar Milovan Pajović i medicinska sestra Milka Đurašić. Sestra Milka se tada zarazila i vrlo brzo umrla. Epidemija variole vere odnela je 35 života u Jugoslaviji.

- Prvi zaražen pacijent dovezen je pod velom tajne. Pregledali su ga lekari, niko nije znao o čemu se radi. Tiho su pričali o njegovim čudnim nalazima. Kada su saznali da ima velike boginje, sve su nas odmah smestili u karantin, sve je bilo zablindirano, hranu smo dobijali kroz rupu. Dali su nam tri vakcine, nijedna se nije primila i svi smo bili otpisani, jer je ta bolest pri samom dodiru sa zaraženim nosila sve pred sobom - priča Milovan i dodaje:

Foto: rina

Nakon što se saznalo za kliničku sliku pacijenta iz Novog Pazara, Institut 'Torlak' je za nekoliko dana proglasio epidemiju. Vakcinacija je počela, a strah i panika su se širili među građanima i nikom nije padalo na pamet da prekrši pravila, kao što se to čini danas.

- Mere predostrožnosti bile su podignute na najveći mogući nivo. Bolesnici koji su umirali nisu se sahranjivali kako dolikuje, već su za njih pravljeni specijalni limeni kovčezi - priseća se Milovan.

Bežali od nas

Da situacija bude još teža i gora za njegovu porodicu, doprinela je i činjenica da je supruga Milena u tom momentu bila pred porođajem i u toku epidemije u podrumu čačanske bolnice na svet je donela ćerku Danijelu.

- Bežali su od mene, znajući da sam žena tehničara koji je bio u kontaktu sa zaraženim bolesnikom. Pomoć mi je pružila jedna babica koja me je smestila u podrum čačanske bolnice i na daskama mi pomogla da se porodim. Nikad neću zaboraviti taj strah, koji rečima ne može da se opiše - kaže Milena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set