• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Tasić

30.03.2020

08:14

TRI AMERIČKA MARINCA PREŠLA SU NAŠU GRANICU, TO IM JE BILA STRAŠNA GREŠKA! 21 godina od zarobljavanja NATO specijalaca na jugu Srbije, deo njihove opreme još se čuva u Vranju!

Vesti

TRI AMERIČKA MARINCA PREŠLA SU NAŠU GRANICU, TO IM JE BILA STRAŠNA GREŠKA! 21 godina od zarobljavanja NATO specijalaca na jugu Srbije, deo njihove opreme još se čuva u Vranju!

Podeli vest

Vojska Jugoslavije, na granici sa Makedonijom, zarobila je tri američka vojnika 31. marta 1999. godine, samo nedelju dana nakon što je otpočelo bombardovanje.

Trojica uhapšenih vojnika bili su su Endru Ramirez, Kristofer Stoun i Stiven Gonzales. Sva trojica su pripadala izviđačkoj četi američke divizije čija je baza u Nemačkoj.

Kao svedočanstvo ovog događaja, u Spomen sobi 4. brigade Kopnene vojske, čuva se deo opreme zarobljenih vojnika.

U Spomen sobi Četvrte brigade u Vranju čuvaju se zanimljivi eksponati iz sedam ratova, ali ono što posebno privlači pažnju su oni iz perioda bombardovanja SRJ1999. godine.

Foto: S.T.

Predmeti koji su ovde izloženi potiču od druge polovine 19. veka i oslobođenja od Turaka, prateći istoriju Srbije u 20. veku, sve do NATO agresije i sukoba u Kopnenoj zoni bezbednosti.

(VIDEO) ZA SRBE NIJE BIO NEVIDLJIV! ŠTAVIŠE, OBORILI SMO GA I POSLALI U ISTORIJU! Pre 21 godine ponos Amerike završio je u Buđanovcima - U BLATU!

Poručnik Luka Šćepanović priča o eksponatima iz perioda bombardovanja 1999. godine.

-  Ovo je šlem narednika Stivena Gonzalesa, američkog vojnika, koji je sa još dvojicom američkih vojnika zarobljen nadomak sela Slavujevac kod Preševa.

Foto: S.T.

Trojica američkih vojnika su tada vozilom tipa “Hamer” ušli su na teritoriju Savezne Republike Jugoslavije, odmah bili su uočeni, a potom i zarobljeni od strane naših vojnika  - priča poručnik Šćepanović. 

Zanimljivo je da su američki vojnici ušli u Saveznu Republiku Jugoslaviju pod oznakama Ujedinjenih Nacija, a nisu imali mandant Ujedinjenih Nacija, već su bili u snagama NATO koji je izvršio agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Foto: S.T.

“Hamer” i kompletna zaplenjena oprema danas se nalaze u Vojnom muzeju u Beogradu.

Posle zarobljavanja, marinci supušteni na slobodu i vratili su se u SAD.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nikanor

pre 4 godine

Što ne objavite fotografije, baš lepo izgleda onaj što smo ga razlupali kao kantu.

ZZ

pre 4 godine

pitanje je zasto nisu ubijeni ... taj koji ih je ostavio u zivotu je izdajnik ..

Gio

pre 4 godine

Pa ako bar batine.te nije zaslužio onda stvarno ne znam,jos su dobili slobodu vec nakon 2 dana

englezii

pre 4 godine

barem su videli na sta bi licili da su krenuli pao prava vojska sto ni nisu nikada bili ! bio bi gore nego kada su bezali iz Somalije govnari americki !

Stojan

pre 4 godine

Koliko sam citala kada su se vratili sve najlepse su pricali o Srbiji pa ih mediji nisu puno ni sominjali.

revolution

pre 4 godine

zanimljiv tretman za teroriste....jel bio rat ...nije...usli na teritoriju pod fals oznakama naoruzani....na njih se ne primenjuju ratni zakoni....ko je uzeo pare da se puste....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set