• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

28.04.2020

13:45

PUT SIRA I MEDA! U srcu Vojvodine kriju se najlepše priče!

Vesti

PUT SIRA I MEDA! U srcu Vojvodine kriju se najlepše priče!

Podeli vest

Doba pandemije korone izazvalo je teške potrese u industriji turizma, a prema svim najavama ovog leta će turisti iz celog sveta biti okrenuti ka otrkivanju manje poznatih destinacija u svojim zemljama

Najviši predstavnici vlasti u Srbije, počev od predsednika Aleksandra Vučića, su takođe pozvali građane Srbije da ove godine, kada je u pitanju turizam, upoznaju mesta u kojima dosad nisu bili, kako ona opšte poznata, tako i da otkriju ona neotkrivena.

Kada je u pitanju AP Vojvodina, postoje mesta koja turisti manje poznaju, a jedno od takvih je i opština Žabalj, geografski u  srcu severne srpske pokrajine i veoma blizu najvećih srpskih gradova Beogarada, oko 90 km i Novog Sada, nešto više od dvadeset kilometara.  

Foto: TOŽ

Crkva u Čurugu

Kralju rekao "nema para"!

U Opštini Žabalj diče se i mnogim znamenitim Srbima koji su rođeni u ovom kraju, a posebno se u pričama do danas pominje Lazar Paču, koji je rođen u Čurugu, a potiče iz svešteničke porodice koja se sa Kosmeta doselila u velikoj seobi sa  patrijarhom Čarnojevićem. Paču je bio lekar po struci, ali je ostao najpoznatiji kao ministar finansija posle 1903. godine i svrgavanja dinastije Obrenović.
Doktor Paču je državne finansije vodio tako da je ušao u legendu, jer je i kralju Petru I i premijeru Nikoli Pašiću govorio "nema para". Kada mu je kralj tražio novaca za miraz svoje kćeri, Paču ga je uputio da uzme kredit, što je na kraju kralje Petar i uradio.

- Pozivamo turiste iz naše zemlje da kod najpre obiđu prirodne lepote, kao što su parkovi prirode Stara Tisa i Jegrička, koji su najatraktivniji u maju i junu. Može se uživati u njihovim čarima i  sa vode, odnosno čamaca i kajaka, a ove lokacije su idealne i za ljubitelje pecanja.  Sve kupače očekuju uređena kupališta u Žablju, Gospođincima i Čurugu. Podsećam i da na području naše opštine postoji i najveći golf teren u Srbiji, sa pogledom na beskrajnu panonsku ravnicu i Potisje - kaže za Informer Marija Čupić, direktor Turističke organizacije Žablja, koja pokriva i mesta Čurug, Gospođince i Đurđevo, koje pripadaju ovoj opštini.

Posebna atrakcija je i "Put sira i meda" , koji je urađen po uzoru na slične projekte u nekim evropskim zemljama. 

- "Put sira i meda" je tematska ruta  koja broji oko 20  domaćinstava koja su otvorila vrata turistima. Tako je poljoprivredno gazdinstvo "Radišić" iz Čuruga prvo omogućilo turistima da kod njih obiđu mini - farmu krava, probaju najukusnije domaći sireve i sve to uz veoma zanimljivu priču domaćice Zorice. Posle toga sledi šetnja do Vinarije "Borić" gde je u ponudi degustacija najboljih potiskih vina, ali i domaći konjak. Preko obilaska pogona gde se proizovde svilene bombonice, stiže se i do porodice Dejanović, koja pored "običnog" meda, proizvodi i med sa raznim dodacima poput aronije i lešnika, ali i pravu medovaču, piće naših junaka iz srednjeg veka - objašnjava za Informer Nataša Budisavljević iz udruženja "Ukusi Vojvodine".

Foto: Shutterstock


U Čurugu se nalazi crkva Vaznesenja Gospodnjeg,  sagrađena sredinom 19. veka. Sve do postavljanja zvona na hramu Svetog Save u Beogradu, ovde je bilo najveće zvono na crkvama SPC, teško pet tona. Crkva je zaštićeno nepokretno dobro, ima tri zvonika i treća je po veličini u Srbiji.Crkva ima tri tornja, srednji je visok 55 metara, a dva sa strane imaju po 32 metra. Veliki ikonostas je oslikao poznati srpski slikar Đorđe Krstić.

- Turisti koji dođu u našu opštinu mogu da, uz najavu, degustiraju i jedini viski koji se proizvodi u Srbiji i to u selu Đurđevu. Imamo još dosta toga u ponudi, a žiteljima iz svih delova Srbije preporučujemo da dođu do nas i neće se pokajati - zaključuje Marija Čupić.





Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set