• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: TopPres

05.05.2020

11:05

HARMONIKU NA LEĐA, PA NA NJIVU! Evo kako žive muzičari iz Topole u vreme korone

Vesti

HARMONIKU NA LEĐA, PA NA NJIVU! Evo kako žive muzičari iz Topole u vreme korone

Podeli vest

Vanredno stanje i korona promenili su svakodnevicu mnogima. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom jedini izvor prihoda. Ipak, nisu ostavili svoje instrumente, već vredno vežbaju omiljene taktove, i to nećete verovati ovih dana i na njivi

Sima Zečević (44) iz Topole, sa svojim naslednicima obrađuje očevinu u selu Lipovac. Ali, kakav je to posao ako nema muzike, pa tako  na njivi gde su Zečevići odjekuje srpska dvojka.

- Aktivno se bavim muzikom već 25 godina, preko zime sam u Beču a posle od Vaskrsa ovde kod nas kreću svirke. Ove godine je sve stalo zbog korone, pa smo ostali bez posla, pitanje je kada će krenuti veselja i kad ćemo uzeti dinar od našeg posla. Da ne bi dangubio, vreme provodim u selu gde je moj otac i zajedno obrađujemo zemlju. Imamo zasade voća, višnje, šljive, gajimo i životinje, uglavnom na selu uvek ima posla pa nam i vreme brže prolazi a i manja je opasnost od korone - kaže Sima Zečević za TopPres.

Foto: TopPres/privatna arhiva

Simini naslednici Nikola (16) i Đorđe (14) krenuli su očevim stopama, obojica uče nižu Muzičku školu, ali i vredno rade na selu.

- Pored muzičke škole, stariji sin je druga godina Srednje poljoprivredne škole a mlađi sin osmi razred, dobri su đaci. Nije im teško da uče, vežbaju harmoniku i rade na selu. Sve što radimo, radimo uz muziku i tad je sve mnogo lakše. Kad uslovi dozvoljavaju mi zasviramo, a kad  ne može onda je tu muzika sa nekog uređaja, uglavnom nema posla da ga ne proprati muzika. Išli smo na njivu nedaleko od kuće sejali travu i poneli jednu harmoniku, kad komšije začuju zvuk sa ovog instrumenta odmah znaju da smo mi tu negde u blizini - kroz smeh kaže glava porodice Zečević i dodaje da su im najdraže pesme iz Šumadije i kola, i da to najviše i vežbaju.

Foto: TopPres/privatna arhiva

Iako je korona zatvorila kafane i uskratila muzičare da zarade svoju platu, njihova ljubav prema muzici nije prestala. Vredno rade i vežbaju iščekujući prvi muzički dinar ovog proleća a dok to ne stigne njiva i selo zamenili su tezgu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set