• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jović

06.05.2020

11:23

NA OVOM MESTU TURCI SU POGUBILI VLAŠKU DEVOJČICU, a danas se tu uzdiže manastir u kojem se DOGAĐAJU PRAVA ČUDA!

Vesti

NA OVOM MESTU TURCI SU POGUBILI VLAŠKU DEVOJČICU, a danas se tu uzdiže manastir u kojem se DOGAĐAJU PRAVA ČUDA!

Podeli vest

Nedaleko od Velikog Gradišta, smešten u gustoj hrastovoj šumi nalazi se manastir Nimnik još jedna veoma posećena kulturna i duhovna znamenitost Opštine Veliko Gradiste

Ova svetinja koja datira još iz vremena Kosovskog boja a obnovljena u vreme Miloša Obilića , nekada je predstavljala prvu školu na ovim prostorima.

Nimnik je ime dobio po legendi o devojčici Nikolini, inače vlaške nacionalnosti, koja je na pitanje Turaka gde je manastir, na vlaškom jeziku odgovorila "nušću nimik", što u prevodu znači "ne znam ništa". Kako legenda kaže nju su zbog toga Turci pogubili. Nesretni roditelji devojčicu su sahranili u porti manastira i oko njene glave zasvetleo je plavičasti oreol. Na grobu je podignuta kapela koja inače danas predstavlja svetinju u kojoj se mnogi vernici mole za spasenje, verujući da poseduje lekovita i isceliteljska svojstva.

Foto: V. J.

MALI ANDREJ (3) BIO JE U KOMI, A ONDA JE NJEGOV OTAC U OČAJU POTRAŽIO POMOĆ U OVOM SRPSKOM MANASTIRU! I dogodilo se - ČUDO!

U njenoj neposrednoj blizini nalazi se lekoviti izvor i tu su putnici namernici uvek dobro došli gde će im u svako doba biti omogućen pristup uz posluženje medom i izvorskom vodom.

- Posećenost Manastira je jako velika pogoto od dolaska oca Jeliseja 2016. godine iz Ovčarsko-kablarske oblasti. Manastir oživljava u svakom smislu te reči, bogosluženja su redovna, svako od nas iz bratstva je tu za svakoga kome je čitanje molitve neophodno. Turističke grupe dolaze širom Srbije pa i van granica naše zemlje. U okviru manastira nalazi se Bogorodičin izvor sa lekovitom vodom, i vernici redovno dolaze umivaju se i isceljuju, pogotovo oni koji imaju problema sa očima. To sve više potvrđuju oni koji su doskora imali probelema a sada ih više nemaju. Inače, Manastir Nimnik i naše molitve nad svetim moštima devočice Nikoline najviše pomažu onima koji se bore za potomstvo ali i ostalima koji dolaze po isceljenje od mnogobrojnih bolesti. Primer državljanke Bugarske koja nam redovno dolazi jasno ukazuje koliko ovo sveto mesto pomaže, jer je i sama preživela pakao sa karcinomom, koji je pred samu operaciju nakon svih medicinskih pretraga jednostavno nestao nakon njenog dolsaka i naših molitvi u manastiru Nimnik - kaže jeromonah Porfirije.

Foto: V. J.

Odnedavno zahvaljujući Opštinskoj vlasti Velikom Gradištu, put do manastira Nimnik osvetljen je najmodernijim led svetiljkama. 

ČUDO U MANASTIRU NIKOLJE! Sveto drvo leči bolesne i ispunjava želje! Vernici obiđu tri kruga, a onda...!

- S obzirom na to da mi uveliko radimo na razvoju i unapređenju turizma kao osnovnog potencijala Opštine, zbog velikog interesovanja i posećenosti manastira Nimnik namera je da i ovu prelepo uređenu svetinju uvrstimo u turističku ponudu ovoga kraja, jer se nalazi u neposrednoj blizini Srebrnog jezera , Ramske i Golubačke tvrđave, manastira Tumane, Djerdapa ali i požarevačkog Viminacijuma. Manastir Nimnik je svetinja vredna pažnje koju treba posetiti, ko god zakorači na tlo ovoga kraja . Mi, uz manastirsko bratstvo činimo sve da se održi postojeći nivo poseta ali i poveća broj u narednom periodu - kaže Dragan Milić, predsednik Opštine Veliko Gradište.

Foto: V. J.

Kompanija Smart Energy investment pomogla je da se modernim led svetiljkama osvetli čitav kompleks i put ka manastiru Nimnik a požarevačka Elektrodistribucija je zamenom novih stubova omogućila da moderna elektrifikacija bude puštena u funkciju.

Tako da sada sada veliki broj posetilaca koji ovu svetinju vrlo često želi da obiđe i u večernjim satima mogu bez problema da priđu i obiđu ovu bogatu duhovnu zajednicu. Njen prelepo uređeni kompleks koji čine crkva, kapela i konak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set