• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jović

09.05.2020

12:06

KO KAŽE DA SE ZA KVALITETNO LETOVANJE MORA "PREKO GRANE"? Srebrno jezero postaje srpsko more! (FOTO)

Vesti

KO KAŽE DA SE ZA KVALITETNO LETOVANJE MORA "PREKO GRANE"? Srebrno jezero postaje srpsko more! (FOTO)

Podeli vest

Kada je neko određivao mesto gde će ko da živi, žitelji Velikog Gradišta su svakako bili privilegovani

Varošica je smeštena na reci Dunav, Pek se takođe na petsto metara udaljenosti od samog centra grada uliva u Dunav, tu je Srebrno jezero koje postaje okosnica turizma ne samo ovoga kraja i čitave Srbije, već i u međunarodnim razmerama, reči su Dragana Milića, predsednika Opštine Veliko Gradište.

Sve ovo uz još mnogo što šta ukazuje da će ove godine nakon pandemije koronavirusa koja je znatno otežala situaciju i oneomogućila građanima Srbije da svoje godišnje odmore provedu na nekoj od destinacija van Srbije, postati jedna od mogućih alternativa letovanja, koja će im pružiti pravo uživanje.

Foto: V. J.

- Svako ko s bude opredelio ovoga leta za Srebrno jezero u okruženju od tridesetak likometara može da poseti mngobrojene znamenotosti ovoga kraja. Pored prelepih Dunavskih plaža, tu su nedavno restaurirana Ramska tvrđava sa svojim pratećim sadržajima, koja postaje jedna od najozbiljnijih turističkih destinacija u čiju obnovu je 1,7 miliona evra uložila Turska, a sa blizu 20 miliona dinara ovaj projekat je podržalo Ministarstvo turizma Vlade Republike Srbije. U blizini je arheološko nalazište Viminacijum, Ljubičevska ergela, Golubačka tvrđava za koju kažu da je prava Dunavska leptica, Manstir Tuman, koji svojom posećenošču postaje srpski Ostrog i Manstir Nimnik koji zaista ni u kom slučaju ne treba zaobići, potom Lepenski Vir - kaže Milić.

Samo Srebrno jezero svojom lepotom pruža posebnu draž. U poslednje vreme postalo je pravo malo gradiliše. Pored postojećih hotela sa kongresnim voranama, motela sa depadansima, iz dana u dan niču novi. Okruženo kafićima za mlade, uz lepo uređenu plažu, sadržajima za decu među koje je sigurno ajinteresntniji akva park, veliku mogućnost ovo mesto pruža ljubiteljima sporta.

Foto: V. J.

Ramska tvrđava

Tu se nalazi košarkaški kamp sa četiri terena našeg asa Miloša Teodosića. Ove godine, u planu je i završetak Sportske hale na jezeru koja bi ljubiteljima vode ali u zatvorenom prostoru omogućila priliku da uživaju u zatvroenom bazenu.Tu se nalazi i veslački centar a turisti tokom leta mogu da uživaju i u plovidbi turističkim brodom koji svakodnevno saobraća od Srebrnog jezera do Golubačke tvrđave, a ne sme se zaboraviti ni uređena marina za brodove.

- Zajedno sa našim selektorom odbojkaške rešrezentacije, Slobodanom Kovačem, uputili smo pismo predsedniku Aleksandru Vučiću da dođe i otvori našu sportsku halu čiju je izgradnju finnasijski podržala Vlada Srbije, kako bi se otvorio odbojkaški centar u kojem bi naša reprezentacija ovde imala svoje pripreme za takmičenja, jer se vrlo dobro zna da je Veliko Gradište i kolevka ovoga sporta. Naravno, ne samo predsednik Vučić koji je naše jezero posetio dva puta i koji ga u posledje vreme često preporučuje građanima Srbije kao jedno od najatraktivnijih mesta na turstičkoj mapi Srbije, mnogobrojna Ministarstva su uvek bila voljna da nam pomognu da ovo mesto bude posećeno. Samo tokom protekle sezone, blizu 700 hiljada turista prošlo je našom Opštinom, a nadanja su da će ih ove godine biti znatno više. Da bi sve ovako bilo pristupačno kako našim, tako i gostima sa strane, dosta je uloženo u putnu infrastrukturu. Otvoreni su mnogi putni pravci isključivo koji vode ka turističkim destinacijama tako da je Ministarstvo saobraćaja pomoglo da se izgradi blizu 70 kilometara novih putnih deonica na ovom području - napominje Milić.

Foto: V. J.

Sve ovo potvrđuje moto Gradištanaca kojeg se drže, da svako ko jednom poseti ovo mesto mora ponovo da mu se vrati. Mnogo je Dunavskih manifestacija tokom letnjih meseci koje posebno stranim turistima privlače pažnju ali ono na šta najviše polažu u ovom gradu je da varoši vrate stari boemski duh koji je imala. Obnovom starog arhaičnog stila gradnje, ulicama da se vrati nekadašnja kaldrma. Posebno glavnoj, koja od ulaska u grad vodi do lepo uredjenog Žitnog trga, u kojoj se nalazi monumentalno zdanje gradskog Muzeja koji priča svoju istoriju. Pažnju uvek privlači prelepa gradska crkva, biblioteka smeštena u lepo uređenom cvetnom gradskom parku, Gimnazija koja svoju tradiciju ima od pre stotinu godina.

Foto: V. J.

Mnogo još znamenitosti nudi ovo mesto tako da svako ko se bude odlučio da ga poseti ove letnje sezone neće zažaliti, već se se zasigurno vratiti pun lepih utisaka. Jer samo šetnja uređnom šetačkom stazom duž obale Dunava, koga ne nazivaju bez razloga Mala Budva, pa sve do Srebrnog jezera, može videti najlepšin zalazak sunca na Dunavu, bezbroj razičitih vrsta ptica, labudova kraj same obale, što je sasvim dovoljno da se na trenutak zaboravi na sve probeleme kojiam svakodnevica zaokuplja svakoga od nas.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rajko

pre 3 godine

Nije stvar samo u kvalitetu jer voda je voda preko grane ili kod nas kao sto je i krevet krevet ali ova mesta koja ste ovde naveli su mnogo skuplja i nabedjenija od bilo kog mesta preko grane. Vremena su takva da ce se kvalitet polako zanemariti u odnosu na cene.

Marko

pre 3 godine

Voda je puna bakterija na Srebrnom jezeru. Voda je mutna od mulja. Okolna sela ispustaju kanalizacije i prazne jame u jezero. Pumpa koja "čisti" jezero a ne čisti već samo prebaci višak vode u Dunav je stara 40 godina. Kanalizacija sa Srebrnog jezera se ispusta pola u kanale za navodnjavanje pola u Dunav (centar Carevčevog šetališta). Cena su paprene na jezeru. Sam kamp je preskup a kamoli apartmani i sobe. Sobe i apartmane drže lokalni mafijaši.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set