• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

18.05.2020

13:29

ZAŠTO JE BAŠ VRANJE POSTALO NOVO ŽARIŠTE KORONAVIRUSA? Postoje tri jaka razloga za to! NE SMEMO SE OPUSTITI!

Vesti

ZAŠTO JE BAŠ VRANJE POSTALO NOVO ŽARIŠTE KORONAVIRUSA? Postoje tri jaka razloga za to! NE SMEMO SE OPUSTITI!

Podeli vest

Porast broja obolelih od koronavirusa u Vranju, u trenucima kada smo na pandemiju gotovo potpuno zaboravili, zabrinuo je veliki broj građana, a epidemiolozi navode da bi situacija u ovom gradu trebalo da predstavlja opomenu za celu Srbiju.

Svi se pitaju zbog čega je baš centar Pčinjskog okuga postao novo žarište virusa, a ne veliki gradovi, poput Beograda, Niša, Novog Sada...

Tri su osnovna razloga zbog kojih je do većeg broja novih zaražavanja došlo baš u Vranju.

1. Kasni epidemija na jugu Srbije

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović potvrdio je u Vranju došlo do zaražavanja u dvema privatnim firmama i da su u pitanju mladi ljudi. Naveo je da nije iznenađenje što se broj novoobolelih povećao jer epidemija na jugu Srbije kasni, te da je danas došlo vreme da sagledamo kako smo se ponašali u prethodnih sedam dana. Rezultati pokazuju da ne bi trebalo da dolazi do opuštanja, već da i u narednom periodu moramo da nosimo maske i držimo distancu.

Foto: printscreen RTS

- Nema teških slučajeva, nego su pozitivni lakši slučajevi. Aktivirali su svoju privremenu kovid bolnivu u Vranju, u staroj zgradi hirurgije, testiraće te dve firme, kao i određeni broj kontakata tih ljudi. Već sam najavljivao da će u narednim mesecima, na jugu Srbije biti pojave oboljenja, blagog povećanja broja obolelih, kao nastavak. Treba očekivati da ćemo sledeće nedelje, sedam do deset dana od popuštanja mera, možda imati povećanje broja zaraženih, ne samo kod njih nego i svugde u Srbiji - kaže epidemiolog Tiodorović.

2. Zanemarili preporuku o nošenju maski u zatvorenom prostoru

Epidemiolog iz vranjskog Zavoda za javno zdravlje dr Slađan Stanković objasnio da je u Vranju prevashodno nesigurna epidemiološka situacija, ali je pod kontrolom zdravstvene službe. On je istakao da je trenutno povećanje broja obolelih posledica opištanja građana i nepravovremena izolacija zaraženih.

- Primećujemo da su se ljudi malo opustili, ne nose maske u zatvorenom - rekao je Stanković.

Foto: shutterstosck

Krizni štab je, nakon ovih rezultata, doneo odluku da je na javnim mestima obavezno nošenje zaštitne opreme. Građani su obavezni da drže i fizičko rastojanje.

3. Zaraženi boravili sa članovima porodice iako su osećali simptome

Na osnovu epidemioloških istraživanja vranjski lekari došli su do zaključka da se oboleli koju su osećali simptome nisu odmah javljali lekaru i da su boravili kod kuće sa ostalim članovima porodice, što je bilo dovoljno za nova zaražavanja.

- U porodicama ima dosta obolelih, po petoro, što ranije nije bio slučaj u Vranju. Osim toga, bilo je osoba koje su imale simptome i tri - četiri dana radili su u kolektivima - ukazao je epidemiolog.

Podsetimo, broj obolelih od virusa korona u Vranju u odnosu na juče veći je za 18, a prema rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje Svetlane Stojanović od subote je na lečenje primljeno 70 zaraženih osoba, od čega 55 iz fabrike nameštaja ''Dodić''.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Budimir Milutinović

pre 3 godine

Postoji i četvrti razlog Profesore, a to je ponašanje poslodavaca. Treba videti kakvim autobusima se prevoze radnici, da li se na radnom mesu obezbeđuje sprovođenje epidemioloških mera, kao i puno toga što bi nadležni organi trebalo kao obavezno da propišu poslodavcima

Analiticar

pre 3 godine

Нису ношене маске, у Врању, у затвореном, у фабрици? Или нису ношене маске у затвореном у маркетима и кафићима? Мало је конфузно... Испада да је у Врању дошло до епидемије, јер се не носе маске у затвореном, у маркетима и кафићима, па ће зато по одлуци тамошњег кризног штаба да се носе и у маркетима и у кафићима, и онда с езаразе неће ширити по фабрикама. Може и тако да зе закључи како је написано. Мада... Мени се чини да је проблем што кризни штаб није на време уочио где је проблем, па сада га види тамо где га нема, јер ако је проблем био у кафићима и маркетима, зашто тамо није настало жариште, него је настало у фабрици, а ако ни маркети, ни кафићи нису били проблем, зашто се сада на тим местима намеће ношење маски? Може бити да грешим, али ја не разумем логику кризног штаба. Ја само разумем да радници нису имали куд, и на крају су се заразили, и мислим да никога не би ни било брига што ти радници нису имали куд, него су се заразили, па су се сада за себе забринули управо они које није брига што радници немају куд. Мислим да то није лепо.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set