• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Narcisa Božić

22.05.2020

15:51

POSLE KORONE, TURISTI PONOVO U CARSKOJ PALATI! Vizitorski centar Carske palate Sirmijuma očekuje 500.000-tog posetioca! (FOTO)

Vesti

POSLE KORONE, TURISTI PONOVO U CARSKOJ PALATI! Vizitorski centar Carske palate Sirmijuma očekuje 500.000-tog posetioca! (FOTO)

Podeli vest

- Nakon pauze zbog epidemije covid-19 sve je spremno za prve grupe turista u Carsku palatu Sirmijuma! Več deceniju od izgradnje Vizitorskog cdeentra prava smo Meka za turiste iz celog sveta! Dolaze nam i đačke ekskurzije iz cele Srbije i okolnih zemalja, a godišnje Vizitorski centar poseti preko 30.000 turista, sa ponosom ističe Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika u Sremskoj Mitrovici

Carska palata podignuta  je krajem trećeg i početkom četrvtog veka kada je Sirmijum u periodu tetrarhije pored Nikomedije, Trira i Milana bio jedna od prestonica Rimskog carstva.

U samoj palati i oklini Sirmijuma rođeno je čak čest rimskih careva: Aurelijan, Maksimijan, Gracijan, Decije Trajan, Prob i Konstancije Drugi.

Ostaci Carske palate-lokalitet 1a otkriveni su prilikom arheoloških istraživanja Sirmijuma 1957.godine.

Vizitorski centar kao program zaštite lokaliteta i njegove prezentacije podignut je 2010.godine. Projektovan je za prijem turista sa suvenirnicom i kafeom.

O luksuzu unutrašnje dekoracije Carske  palate svedoče fragmenti fresaka, 350 kvadrata podnih mozaika, kao i arhitektonska dekoracija od skupocenog kamena dopremanog sa raznih strana sveta iz Egipta, Male Azije, Grčke, Italije.

- Antički  mozaični podovi Carske palate predstavljaju jednu od najbolje sačuvanih celina za praćenje razvoja umetničkog oblikovanja enterijera na prostoru Balkana u vreme kasnog  Rimskog carstva. Svi mozaici su geometrijski, izuzev jednog  figuralnog sa motivom rimskog boga Merkura iz 4. veka. Od  350 kvadrata  do  sada je restaurirano oko sto  i svi mozaici u novom sjaju prezentovani su posetiocima - kaže Šulaja.

Foto: Informer/Narcisa Božić

 

U Vizitorskom centru Carske palate Sirmijuma turisti danas mogu da vide jedan deo imperijalnog kompleksa, na koji se nastavljao i grandiozni carski hipodrom, koji se ceo nalazi  ispod savremene Sremske Mitrovice!

- Bila bi to svetska  turistička atrakcija kada bi se samo jedan njegov deo  iskopao i predstavio  turistima! Velelepna građevina druga je u svetu po veličini odmah iza čuvenog Cirkus maximusa u Rimu! Monumentalna elipsoidna građevina bila je dužine 530 metara, širine 110 i visine 11 metara. Služila je za ceremonijalno predstavljanje cara, a u njoj su se pored konjičkih trka odigravale i borbe životinja i gladijatorske borbe - kaže Šulaja, navodeći da su za posetioce Vizitirskog centra  spremne virtuelne projekcije carskog hipodroma na video-bimovima.

 

Foto: Informer/Narcisa Božić

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set