• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

25.05.2020

09:08

PRESTONICA KOKA NOSILJA! U ovom srpskom selu živi 100.000 kokoški, nećete verovati koliko jaja snesu dnevno! (FOTO)

Vesti

PRESTONICA KOKA NOSILJA! U ovom srpskom selu živi 100.000 kokoški, nećete verovati koliko jaja snesu dnevno! (FOTO)

Podeli vest

U selu Paštrići kod Mionice nalazi se farma koja broji preko 100.000 kokoški, a odavde izađe 60.000 jaja dnevno, koja završe na trpezama građana širom Srbije. Milan Palavestrić odlučio se za ovaj posao 1982. godine i skoro četiri decenije uspešno posluje

- Krenuli smo prvo sa pet hiljada koka nosilja i sve što smo imali uložili smo u taj posao i nismo se pokajali. Nakon 38 godina, broj kokoški na našoj farmi uvećao se nekoliko stotina puta, pa je bila potrebna i izgradnja novih objekata. Modernizovali smo mehanizaciju, imamo tunelsku farmu koja radi na struju i samim tim je proizvodnja poprilično olakšana - rekao je Milan za RINU.

Foto: RINA

Na jednoj farmi može se gajiti samo živina istog uzrasta, a objekti moraju biti potpuno očišćeni i dezinfikovani, a gustina naseljenosti mora biti optimalna, a ambijentalni faktori podešeni tako da se koke nosilje dobro osećaju.

Foto: RINA

- Izuzetno je važan način na koji se koke hrane i kako je relaizovan svetlosni program. Moraju se pratiti striktna pravila, kako  bi sve prošlo bez problema. Nakon što se jaja izlegu, klasiraju se u četiri grupe i od zavisnosti od potražnje plasiraju na tržište - rekao je ovaj živinar iz Paštrića.

Foto: RINA

Prema poslednjim istraživanjima Srbija može da proizvede dovoljnu količinu jaja za svoje potrebe, a stručnjaci savetuju da je neophodna dodatna promocija domaćih proizvoda, kako bi bili konkuretniji sa proizvodima iz inostranstva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set