• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Božić

26.05.2020

10:26

CRNI LABUD SLETEO NA BARU ZASAVICU! Niko ne zna odakle je došao, odmah zaposeo "ničiju teritoriju"!

Vesti

CRNI LABUD SLETEO NA BARU ZASAVICU! Niko ne zna odakle je došao, odmah zaposeo "ničiju teritoriju"!

Podeli vest

Prvi gost na Bari Zasavici nakon ukidanja vanrednog stanja je prelepi crni labud!

Mladi mužjak doleteo je na oduševljenje zaposlenih u Specijalnom rezervatu iz nepoznatog pravca i nastanio se na bari, gde je pored magaraca, mangulica, dabrova, konja, čaplji postao najnovija turistička atrakcija!

- Pre nekoliko dana sa zaprepašćenjem smo konstatovali da imamo novog člana naše velike familije ovde u Specijalnom rezervatu! Samo je doleteo, ne mogu da opišem tu lepotu, sav je crn, sa odsjajem sunca na njegovim krilima! Po kljunu se vidi da je mlad, zauzeo je ničiju teritoriju, jer mi ovde imamo veliko jato od sto jedinki belog labuda. Ovih dana izlegli su se i mladi labudići, pa sada njih desetak plovi skupa sa majkama - kaže za Informer Slobodan Simič, upravnik Specijalnog rezervata Bara Zasavica.

Crni labud je australijska vrsta i u Evropi boravi u ZOO-vrtovima i privatnim uzgajalištima. Kako je trgovina ovim pticama zakonom zabranjena, ilegalnim tokovima po velikoj ceni stiže do vlasnika.

Foto: N. B.

Na Bari pretpostavljaju da je crni labud doleteo iz Republike Srpske, gde postoje veća jata, preko Drine do Save put ga je naveo na Baru sa idealnim  uslovima za njegov novi dom.

- Ovde za njega ima hrane u izobilju, trave i sitnih vodenih životinjica, jedinu opasnost za sada mu predstavljaju beli labudovi, čiji mužjaci, naravno, neće konkurenciju. Ali, mi ga svakodnevno pratimo i vidimo da je zaposeo svoju teritoriju, koja nije ničija i podosta udaljena od jata belih labudova. Od srca se nadamo da će novajlija kod nas i ostati, a na zimu kada se Bara zamrzne odleteće na Savu kod Sremske Mitrovice, gde na keju zimuju i beli labudovi - objašnjava Simić.

Bara Zasavica prostire se istočno od Drine i južno od Save na površini od 1.825 hektara, na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić. Status specijalnog rezervata dobila je 1997.godine, a deceniju kasnije zaštićena je Ramsarskom konvencijom. Bara je domaćin istraživačkim kampovima studenata iz celog sveta, koji su do sada otkrili preko sto novih vrsta flore i faune.

Foto: N. B.

U rezervatu je 2009.godine osnovana prva farma muznih magarica na Balkanu, druga po veličini u svetu posle Italije. Sada broji 200 jedinki, a rezervat je postao čuven po proizvodnji najskupljeg sira na svetu čiji kilogram košta hiljadu evra. Osim magaraca na farmama rezervata nalazi se 80 konja, 50 podolskih goveda i 300 mangulica.

- U Specijalnom rezervatu godišnje se održi više turističko-gastronomskih manifestacija, likovne kolonije i pesničke večeri, dok celu baru turisti mogu obići brodićem "Umbra". Nadamo se da u avgustu više neće biti opasnosti od korone, te da ćemo po našem redovnom kalendaru, organizovati istraživačke kampove, kao i umetničke kolonije. Sve u svemu, život ovde nije ni prestajao, samo čekamo da nam se strani i domaći turisti vrate u nekadašnjem broju - nada se Simić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set