• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

14.07.2020

11:41

CEO SVET SA ZAVIŠĆU GLEDA U JEDNO SRPSKO SELO! Ono što su areheolozi tamo pronašli NE POSTOJI NIGDE NA PLANETI! (FOTO)

Vesti

CEO SVET SA ZAVIŠĆU GLEDA U JEDNO SRPSKO SELO! Ono što su areheolozi tamo pronašli NE POSTOJI NIGDE NA PLANETI! (FOTO)

Podeli vest

Fragmenti još jedne figure otkrivene su u Vitkovačkom polju kod Aleksandrovca i stari su 7.000 godina. Reč je o rukama, nogama i delovima postolja još jedne boginje, koja je otkrivena tokom arheoloških iskopavanja prošle godine, ali su detaljne analize tek okončane i potvrđuju da je reč o otkriću svetskih razmera

Vlažna zemlja sačuvala je delove "nove" figure, a očekuje se da će u istraživanju koje bi trebalo da se nastavi krajem jula, pronaći i glavu i trup.

Ovo su juče otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja Župe iz Aleksandrovca. Podsetili su da je "nova boginja" šesta iz praistorijskog perioda otkrivena na ovom župskom arheološkom lokalitetu: jedna, gotovo potpuno očuvana pronađena je, takođe, prošle godine, a još četiri - pre više od pola veka.

- Sa fragmentima veće figure, koju smo prezentovali javnosti prošlog leta, našli smo i par ruku i nogu i fragmente postolja druge figure, i ona je možda čak i lepše dekorisana - kaže arheolog Sanja Crnobrnja Krasić, koja je pronašla figurine.

- Deluje da je ženskog pola, zdepastija je i ima nežnije, oblikovanije ruke i noge. Budući da su fragmenti ove dve figure bili izmešani, pretpostavljamo da su zajedno stajale izložene u toj praistorijskoj kući i da su zajedno i pale. Prva pronađena boginja imala je praktično sve delove, osim jedne noge, izvesno je i njeno datovanje od 5500. do 4750. godine pre nove ere, zasad znamo da pripada kosovskoj varijanti vinčanske kulture u pogledu umetničke obrade i dekoracije

Kada je konzervatorka iz Beograda, Vesna Rogić, sa kolegama iz Župe, obavila mehaničko čišćenje i uklanjanje zemlje, nedvomisleno je utvrđeno da je reč o novoj figurini. Ministarstvo kulture sa 1,6 miliona dinara finansiraće nastavak arheoloških istraživanja celog lokaliteta, a konzervacija pronađenih boginja trebalo bi da bude dovršena u novembru i javnosti predstavljena 27. januara, kada Zavičajni muzej obeležava 30 godina postojanja.

- U predstojećim istraživanjima proširićemo rov i očekujemo da osim što ćemo upotpuniti saznanja o prvoj boginji, dobiti i dragocene informacije o kompletnom kontekstu lokaliteta, ali i o funkciji figura - objašnjava Sanja Crnobrnja Krasić.

Na lokalitetu Vitkovačko polje davne 1969, nađene su sada već slavne antropomorfne skulpture "lejdi of Aleksandrovac" (Miladija), "venus de Župa" (Ružica), "madam de Vitkovo"(Grozdana), kao i venera - "madam de Venčac". One su 1991. bile deo Svetske izložbe muzeja "Tera Amata" u Nici, a predstavljene su i u reprezentativnim muzejima u Engleskoj i Danskoj. Otkriće venere prošlog avgusta, dobilo je izuzetan odjek u stručnoj javnosti, a sa pronalaskom delova druge figurine, Vitkovačko polje opravdano se vraća u fokus naučnika, koji se bave proučavanje praistorije.

Zavičajni muzej Župe bi do kraja jula trebalo da dobije i status ustanove zaštite arheološkog i istorijskog nasleđa, zaposlena su i dva kustosa. Ministarstvo kulture odobrilo je pet miliona, a Opština će sa milion dinara finansirati kompletne nove stalne postavke muzeja i preuređenje enterijera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set