• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.07.2020

07:45

PRELISTAJTE KNJIGU KOJA JE UZBUNILA PRIŠTINU! Ovo je ISTORIJSKO I DUHOVNO SRCE SRPSKOG NARODA!

Vesti

PRELISTAJTE KNJIGU KOJA JE UZBUNILA PRIŠTINU! Ovo je ISTORIJSKO I DUHOVNO SRCE SRPSKOG NARODA!

Podeli vest

Knjiga "Hrišćansko nasleđe na Kosovu i Metohiji: Istorijsko i duhovno srce srpskog naroda", zbog koje je Priština nedavno uputila protestnu notu Evropskoj komisiji, od sada je dostupna i u digitalnoj formi


Knjiga o baštini Srbije na Kosovu i Metohiji, njenom srcu u srednjovekovnim vremenima i kroz otomansku dominaciju, koja predstavlja najstariju i najbogatiju riznicu srpske srednjovekovne istorije i kulture sada je dostupna za prelistavanje na sledećem linku: http://online.flipbuilder.com/szto/mnva/mobile/index.html


Ovo delo, koje se prvi put pojavilo 2015. godine u štampanom izdanju, u središte medijskog interesovanja došlo je nedavno, kada je komesar EU za pregovore o proširenju Oliver Varheji podelio sliku sa sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, na kojoj se u pozadini vidi izložena knjiga o nasleđu na KiM.

Knjiga inače predstavlja kulturnu istoriju i nasleđe srpskog srednjovekovnog kraljevstva, kojim je vladala dinastija Nemanjić, njegov kulturni razvoj kroz vekovove, a čije je srce bilo u Raškoj i na Kosovu.

Reč je o delu na 1. 008 stranica, u izdanju Sebastijan Pres-a, čiji osnivač je Zapadna eparhija Srpske pravoslavne crkve u Zapadnoj Americi.

Kao suizadavači se navode Institut za balkanske studije, Srpska akademija nauka, Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, Fakultet pravoslavne teologije u Beogradu i drugi. Među više autora tekstova u knjizi najistaknutiji su Dušan T. Bataković, Gojko Subotić, Dimitrije Bogdanović, Alek Dragnić; Slavko Todorović, Thomas A. Emert, Sima M. Cirković, Artur Evans, G. K. Česterton, Atanasije Jevtic, Rebeka Vest, Stamatis Skliris, Radovan Samardžić, Dimitrije Đorđević, Sava Janjic i drugi.

Ova knjiga je bila nagrađeni projekat dijaspore na Beogradskom sajmu knjiga u 2015. godini, kada je i objavljena i njena štampana verzija. Knjiga je podeljena u osam poglavlja.

U prvom poglavlju "Duhovni zakoni i estetska insignija Kosova i Metohije" govori se o teritorijama bivše Raške i na KiM, gde se nailazi na vidljive znamenitosti koje svedoče o srednjovekovnoj veličini Srbije.

Drugo poglavlje "Kosovski zavet i istorijska sudbina Srbije" govori o tome da je kosovski novi zavet izražen u srpskom stilu i kroz srpsko iskustvo.

Treće poglavlje je posvećeno Kosovskom boju, gde se naglašava da su ubijeni i osmanski sultan Murat i kralj Srbije, te da pobeda nije bila dodeljena ni Turcima, niti Srbima.

Foto: Printscreen/clarando

 

Četvrto poglavlje "Memorandum na Kosovu i Metohiji" svedoči o Hristovoj Crkvi među srpskim narodom, koja je, kako se navodi na sajtu izdavača, delila sudbinu svog naroda tokom istorijskog, kulturnog i duhovnog postojanja.

"Srpski srednjovekovni gradovi i sveti hramovi Kosova i Metohije" je naslov petog poglavlja ove knjige, u kome se navodi da je Kosovo i Metohija bilo sedište srpskog kraljevstva i imperije i da je tako predstavljeno kroz istoriju u svim najvećim evropskim mapama, uključujući one za vreme vladavine Osmanske imperije od 1459. do 1912. godine.

U šestom poglavlju se govori o istoriji, identitetu i nasleđu, dok je sedmo poglavlje fokusirano na period Srbije nakon Kosovskog boja iz 1389. godine.

Osmo i poslednje poglavlje ovog dela je naslovljeno "Savremeni računi obnovljene patnja ili mučeništva" u kome se kaže da je Kosovo postalo opšti izraz koji označa složen problem i u kome se zapravo istorija suočava sa našom stvarnošću. Knjiga koja je izazvala burne reakcije Prištine je u vlasništvu Misije Republike Srbije u Briselu, gde je, inače, već godinama vidno predstavljena u kancealriji ambasadora Srbije pri EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set