• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.08.2020

12:11

U OVOJ ČATMARI SNIMLJENI SU "KORENI"! Kuća u Gornjem Račniku pravi je vodič kroz istoriju Srbije i njenog sela (FOTO)

Vesti

U OVOJ ČATMARI SNIMLJENI SU "KORENI"! Kuća u Gornjem Račniku pravi je vodič kroz istoriju Srbije i njenog sela (FOTO)

Podeli vest

U Gornjem Račniku, oko 13 kilometara od Jagodine, podno Crnog vrha, nalazi se jedna od najlepših srpskih kuća, čatmara izgrađena pre 136 godina, koja zbog autenticnosti enterijera, rasporeda soba i upotrebnih predmeta prikazuje istoriju Srbije i njenog sela

Zbog atraktivnosti i činjenice da oživljava jedno davno vreme, u ovoj kući je snimljena televizijska sereija "Koreni", po istoimenom romanu Dobrice Ćosića, a glavne uloge tumače Žarko Laušević, Sloboda Mićalović, Igor Đorđević, Nenad Jezdić, Dara Đokic, Anica Dobra, Bogdan Diklić, dok je seriju režirao Ivan Živković.

U ovu kuću glumci će ponovo krajem avgusta na pet dana, a zatim u decembru.

Foto: Tanjug

Kuća je je bila vlasništvo Aleksandra Ace Kostića (1850-1931) godine, gradila su je četiri brata Kostića, a sada o njoj brine Dragan Gligorijević, kome je Aca Kostić bio čukundeda.

Gligorijević je suvlasnik kuće, sa ujakom koji živi u Australiji.

Izgrađena pre 136 godina, od kamena, blata, drveta i slame, površine 130 kvadrata, sa prostranim dvorištem, u kome su bunar pod razgranatim stablom oraha, tu su i pušnica za sušenje mesa, ostava za hranu, koševi za žito, ostva za poljoprivredne alatke i zaprežna vozila, ostava za drva, toaleti od drveta...

Foto: Tanjug

Do kuće se dolazi sa druma, drvenim mostom preko male rečice, koja ponekad presuši leti. Kuću od rečice deli kameni zid, napravljen davno kada je rečica znala da izlije i poplavi sve oko sebe, objasnio je Gligorijević.

Gligorijević, ličnim i skromnim sredstvima, pokušava da kući, koju je dobro načeo zub vremena, vrati stari sjaj.

Foto: Tanjug

- Izmenio sam drvenu krovnu konstrukciju, prekrio čeramidom, strogo pazeći da sve ostane autetnično kao što je bilo i sada, bar što se tiče prokišnjavanja, miran sam duži period, a na jednoj sobi je bio propao tavan - izjavio je za Tanjug Gligorijević.

Problem je bio pronaći orginalnu ćeremidu, ali i majstore koji to znaju raditi, dodao je Gligorijević, pokazujući prostorije u kuće u kojima se boravilo, slavilo, spavalo, odmaralo, veliki podrum sa hrastovim gredama, dugim 13 metara, starim koliko i zgrada, a nije ih napao sipac, te burad za vino i rakiju i prostor za čuvanje voća i povrća.

Foto: Tanjug

Gligorijević ima nameru da u ovoj kući jednu sobu uredi kao etnozbirku i već je prikupio veliki deo predemta iz tog vremana, očekujući da se neko i iz oblasti turizma zainteresuje.

Centralni deo je ognjište ili vatrište oko koga se okupljala porodica i spremala hrana, iz njega vode stepenice u podrum, u slavskoj sobi su oslikani kreveti, sto, kube za vatru, a kuća ima i prostran doksat, na kome se obedovalo i odmarala posle teških seoskih poslova. Gligorijević dodaje da je od stručnkaka Zavoda za zaštitu spomenika čuo da su kuću osmislile italijanske arhitekte tog vremana.

Na fasadi kuće, koja je urađena 1891.godine, sedam godina posle izgradnje, još se vide oslikani premedti, drvće, ptice...

Za svog pretka, čukundedu, Gligorijević kaže da je bi "prvi i jedini učeni čovek u tom kraju, školu je pohađao u Bagrdanu u kome je u Prvom svetskom ratu bio komadant uprave".

Foto: Tanjug

Dodaje i da je "šurovao" sa hajducima i bio nezgodne naravi.

U ovoj kući trebalo je da se snimi film "Nečista krv" u kooprodukciji Srbije, Rusije i Ukrajine, ali je projekat obustavljen, zbog spora Rusije i Ukrajine, istakao je Gligorijević i dodao da je ovde RTS snimila emisiju "Muzika u velikom ratu" a TV "Palma plus", emisiju "Bižićni običaji" u Gornjem Račniku, dok je jedan bend iz Batočine snimao svoje pesme...

Gligorijević ističe da selo umire, jer je na poslednjem popisu imalo 88 stanovnika, a "sada ih nema više od 50". Ali zato u Račniku živi i porodica Milenković, koja ima 12 dece.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set