• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jović

04.08.2020

15:17

RAJKOVO BLAGO JE TU, NADOHVAT RUKE! Svi znaju da je u ovoj pećini, ali već decenijama niko nije uspeo da pronađe ćup sa zlatom homoljskog hajduka! (FOTO)

Vesti

RAJKOVO BLAGO JE TU, NADOHVAT RUKE! Svi znaju da je u ovoj pećini, ali već decenijama niko nije uspeo da pronađe ćup sa zlatom homoljskog hajduka! (FOTO)

Podeli vest

Za nju kažu da je jedna od najlepših pećina na Balkanu. Zovu je još i Homoljska lepotica

Rajkova pećina, smeštena u podnožju planine Sratice kraj Majdanpeka, i danas čuva svoju tajnu o zakopanom blagu, kako kažu majdanpečkog hajduka, ili drumskog razbojnika Rajka, koja i dan danas mami turiste i tera na razmišljanje da li se negde u utrobi zemlje u skrivenom kutku ove lepotice krije ćup sa zlatom.

Rajkovu pećinu je 1894. godina odkrio je Jovan Cvijić, da bi nakon više od četiri decnije svaki detalj danas dostupan javnosti istražio speleolog dr Radenko Lazarević sa svojim timom. Zvanično je otvorena 1975. godine, ušuškana u gustoj hrastovoj i javorovoj šumi pored malog Peka, za starosedeoce je po legendi otkrivena mnogo ranije. U vreme kada je ovim drumovima Istočne Srbije harao hajduk Rajko.

Foto: V. J.

Kako kažu, danju mehandzija, noću odmetnik i otimač blaga turskih karavana. I ne samo njih, već i svih ostalih prolaznika. Ne vodeći računa da bi valjalo  oteto bogatima udeliti sirotinji, hajduk Rajko je sve prisvajao samo za sebe. Kako svo to blago nije mogao da odnese kući, odlučio je da svoj plen sakrije duboko u skutima pećine. Predanja još kažu da je za blago znao i njegov ortak u poslu, pop Martin, ali to su danas ostala samo nagađanja.

Neki misle da je to samo priča, pojedini su u sve to poverovli pa su kako kruže gradske priče u nekoliko navrata pokušavali da se na čudne načine dokopaju Rajkovog blaga, ali od tog posla se do dana današnjeg niko ovajdio nije. U svakom slučaju, pored neprocenjive lepote ove Homoljske lepotice, i ova legenda uglavnom sve više privlači turiste, od kojih su neki i dalje ubeđeni da se blago hajduka Rajka još uvek nalazi tu negde oko nas.

Foto: V. J.

- Rajkova pećina iz godine u godinu beleži sve veću posećenost. Pa čak i ove godine u vreme koronavirusa, posećenost istina u manjim individualnim grupama, je veoma dobra. Pre šest godina, tačnije 2014. godine uloženo je oko 500 hiljada evra u rekonstrukciju ove jedinstvene turističke destinacije koja joj je dala potpuno nove obrise i upotpunila i tako jedinstvenu lepotu. Obnovljena je kompletna rasveta, urađena staza u dužini od 1.400 metara kroz velelepne dvorane i hodnike duge 2,5 kilometara, koji povezuju dva horizonta rečni i suvi pa se tako posetiocima pruža mogućnost kružnog obilaska. Ograđena betonska staza, svakog turistu ostavlja bez daha, vodeći ih do prostrane Koncertne i Ježeve dvorane, prolazeći pord Malih i Velikih orgulja, Obešenog hajduka Rajka do Dvorane kada. Tu su i Žrtvenik, Duhovi, Dvorana vodopada, Sala stećaka, Devojačke grudi, Zimska bajka i čini se svima najatrktivnija, Kristalna dvorana, kroz koju se prelama sjaj karakterističnih kristala i belih ukrasa. Zatim pojava bigara, mešavina gline i krečnjaka koji stvaraju okamenjeni vodopad i kade, uz smenjivanje ukrasa različitih veličina i oblika, ostavlja jedinstven utisak svakom posetiocu - ističe Marijana Pavlović turistički vodič i naglašava da su staze dobro obezbeđene, turisti se disciplinovano odnose uz poštovanje svih zaštitnih mera, a u Turističkoj organizaciji u Majdanpeku se trude da svakom turisti zbog niskih temperatura u pećini uvek izađu u susret, pružajući tople jakne i adekvatnu odeću.

Do ove Majanpečke lepotice se lako stiže. Asfaltnim putem pored Malog Peka nastalog spajanjem ponornica, Rajkove i Paskove reke, pa je i to još jedan razlog više da se posetioci u ovim zlatonosnim vodama okušaju u umeću starog rituala ispiranja zlata i upoznaju sa ostalim običajima vlaškog kraja.

- Pored Donjeg Milanovca i Dunava koji sve više postaje Srpsko more, Rajkove pećine, lokaliteta Lepenski Vir,ovaj kraj ima još dosta toga da ponudi. Ono što je zanimljivo da je u vreme pandemije korona virusa popunjenost smeštajnih kapaciteta veća je za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, pa se iz dana u dan sve više se traži ležaj više. U Donjem Milanovcu je svih 40 kategorisanih smeštajnih objekata u privatnoj režiji popunjeno. Takođe i u selima Crnajka i Rudna Glava. Trenutno na čemu radimo je da osposobimo i uradimo kategorizaciju smeštaja na Miroču, koji je za posetioce sve više primamljiv, jer u krugu od svega 30 kilometara mogu videti sve turističke znamentosti ovoga kraja - kaže Petar Radaković, direktor Turističke organizacije Opštine Majdanpek.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OVDE SU SE SLOBA I MIRA KRILI TOKOM NATO BOMBARDOVANJA! 45 dana proveli su na mestu koje narod smatra VELIKOM SVETINJOM!
Srbija

OVDE SU SE SLOBA I MIRA KRILI TOKOM NATO BOMBARDOVANJA! 45 dana proveli su na mestu koje narod smatra VELIKOM SVETINJOM!

Manastir Nimnik u braničevskoj eparhiji, nadomak Požarevca, često pohode brojni hodočasnici iz Srbije i regiona tražeći spas u njegovim čudima koja se pričama raspredaju s kolena na koleno. Međutim, manje je poznato da se u ovoj svetinji, tačnije u njenom konaku, krio bračni par Milošević. Slobodan i Mira Marković utočište su potražili upravo ovde i konačili punih 45 dana tokom agresije NATO na Srbiju

08.07.2020

09:53

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane
Politika

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane

Slučajnosti u politici postoje, ali su retke. Svakako ređe nego li u drugim oblastima života. Zdravko Ponoš je možda slučajno i postao narodni poslanik, ali njegova poslednja aktivacija i napadi na vojsku sasvim sigurno nisu slučajni, istakao je ministar odbrane Miloš Vučević.

19.03.2024

10:19

TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)
Live TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set