• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

19.08.2020

12:57

KARAĐORĐEV DUD SVEDOK SLAVNE SRPSKE ISTORIJE: Ispod njega je moćni dizdar Guša pao na kolena pred voždom PREDAJUĆI MU KLJUČEVE SMEDEREVSKE TVRĐAVE

Vesti

KARAĐORĐEV DUD SVEDOK SLAVNE SRPSKE ISTORIJE: Ispod njega je moćni dizdar Guša pao na kolena pred voždom PREDAJUĆI MU KLJUČEVE SMEDEREVSKE TVRĐAVE

Podeli vest

Dud star trista godina koji je danas omiljeno sastajalište Smederavaca, predstavlja simbol istorije Smedereva i Srbije

„Vidimo se kod duda“, često se u današnje vreme može čuti kod Smederevaca kao odredište za sastanke, ali ovo značajno obeležje grada koje prkosi vremenu više od tri veka, ima neverovatnu istorijsku priču.

Nalazi se u samom centru, preko puta smederevske gimnazije.

- Za Dan žena i oko Nove godine tu se postavljaju tezge za prodaju svega i svačega. Postave ih u krug oko duda i budu na tom mestu desetak dana. Zatim, pred školsku godinu, mahom osnovci ovde dođu organizovano da prodaju knjige.

Foto: V. N.

 

Lepo je videti na ovom mestu i tezge sa cvećem. Dud je obeležje grada, kada treba sa nekim da se sastanete, obično se bira ova lokacija: „Čekam te kod duda“-pričaju Smederevci, ponosni na stari dud u centru grada.

Danas je spomenik prirode i botanički rariret, ali je i znamenito istorijsko mesto. Pod njegovim stablom i velikim krošnjama, je vožd Karađorđe Petrović vođa Prvog srpskog ustanka 8. novembra 1805. godine primio ključeve Smederevske tvrđave od turskog zapovednika grada, dizdara Muharema Guše.

U prisustvu srpskih starešina i ustanika, predaja ključeva odigrala se na svečan način, jer su Turci ostavili Srbima značajan arsenal oružja, topova i municije, a Karađorđe kao pravi vožd, dozvolio im je da dostojanstveno odu iz Smedereva. Pustio ih je da sa vojnim častima i po nekom puškom, lađama odu niz Dunav u bugarski Vidin.

Foto: V. N.

 

Otuda je i ovaj znameniti dud prisvojio pridev Karađorđev, pa nije ni čudo što više od tri veka ponosno stoji kao zaostavština budućim generacijama podsećajući ih na čojstvo i junaštvo njihovih predaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Osam godina od masakra u Žitištu! Siniša zbog ljubomore ubio 5, ranio 22 ljudi
Hronika

Osam godina od masakra u Žitištu! Siniša zbog ljubomore ubio 5, ranio 22 ljudi

Stravičan masakr dogodio se pre tačno osam godina u Žitištu, kada je Siniša Zlatić u bašti kafića "Makijato" iz automatske puške rafalnom paljbom ispalio 26 metaka i ubio petoro ljudi - bivšu suprugu Dijanu (30), njenog partnera Stevana Jojića (40), Vladimira Mijatovića (40), Jovanu Popović (20) i Vladimira Kosovića (34) i ranio još 22 osobe.

02.07.2024

14:40

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set