• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

21.08.2020

10:52

DRAGAN IZ ZAGORICE OTKRIO RECEPT ZA NAJBOLJU RAKIJU: Sorta šljive je važna, a još važniji njen uzgoj, ON TO RADI TRADICIONALNO!

Vesti

DRAGAN IZ ZAGORICE OTKRIO RECEPT ZA NAJBOLJU RAKIJU: Sorta šljive je važna, a još važniji njen uzgoj, ON TO RADI TRADICIONALNO!

Podeli vest

Najbolja rakija se peče od autohtonih, starih sorti šljiva tvrdi naš sagovornik Dragan Jovanović iz Zagorice, dugogodišnji proizvođač ljute kapljice

Probao je da ispeče rakiju od raznog voća koje uspeva kod nas, ali najbolja i najtraženija je upravo prepečenica od stare sorte šljiva – crvenjače.

„Svako voće koje uspeva kod nas, stavljao sam u veselu mašinu, čak sam probao i od južnog voća čisto eksperimentalno. Nedavno sam ispekao tekilu, svi se čude kad sam ispričao da sam seckao cveće, agavu i pekao rakiju. Ali, definitivno nema bolje rakije od stare sorte šljive crvenjače, to je najbolja i najotpornija sorta, nema bolesti, virusa, veoma otporna sorta koja daje izuzetnu rakiju“, kaže za TopPres Dragan Jovanović iz Zagorice.

Za ovu sortu kao i još neke stare sorte, metlaš, belošljiva, trnovača, pored izuzetno visoke tolerantnosti na bolesti, karakteristično je i jednostavno razmnožavanje, ali i organski način uzgoja.

Foto: Toppress

KAO NEKAD: Svinje u šljivaru

Razmnožava se tako što se rasađuju samonikli izdanci koji izrastaju oko starih stabala i najbitnije je da se uopšte ne tretira nikakvim preparatima, dakle organska šljiva, potpuno zdrava i bez trunke hemije. Voćnjak se ne obrađuje, u njemu borave svinje kao pre 100 godina“, priča nam Dragan.

Njegov zasad broji oko 30 mladih stabala crvenjače, sa kojih je ovog leta ubran prvi rod i jedno staro drvo koje je bilo osnova za rasađivanje mladica. Iako se odgaja u skromnim uslovima, ova šljiva daje od 10 – 100 kilograma plodova po stablu.

Foto: Toppress

 

„Ne postoji ni jedna vrsta rakije sa tako prijatnom aromom, od jednog kazana za koji je potrebno 100 kilograma šljiva, izađe oko 18 litara  rakije od 20 gradi“, otkriva Jovanović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set