• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic/informer.rs

25.08.2020

18:47

SRBIJOM "VLADAJU" JOVANOVIĆI I PETROVIĆI! A šta mislite koje je najpopularnije ŽENSKO IME VEĆ DECENIJAMA?

Vesti

SRBIJOM "VLADAJU" JOVANOVIĆI I PETROVIĆI! A šta mislite koje je najpopularnije ŽENSKO IME VEĆ DECENIJAMA?

Podeli vest

Najčešće žensko ime u Srbiji je Milica, dok se najviše muškaraca odaziva na ime Dragan i to zbog “stare slave“, jer se to ime već tri decenije ne nalazi na listi deset najpopularnijih, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

“Zlatne godine“ za to muško ime bile su pedesete i šezdesete prošlog veka, kada je Dragan preuzeo primat od Slobodana, koji je obeležio period od 1942. do 1947. godine.

Put do trona nije bio lak ni za Milicu, koja je u drugoj polovini dvadesetog veka izgubila popularnost stečenu pre Drugog svetskog rata.

Ipak, devedesete su donele novi-stari trend, pa je Milica ponovo “zagospodarila“ matičnim knjigama rođenih, u koje se to žensko ime i dalje upisuje više nego sva ostala.

Popularnost imena Milica bila je nakratko poljuljana samo 1997. godine, kada je pijedestal preuzela Jovana, ali se već naredne godine sve vratilo na staro.

Od Zorana i Gorana do Stefana i Lazara

Foto: pexels.com

Radmila, Ljubica, Vera, Olga, Desanka… imena su koja su obeležila period između dva svetska rata, da bi nastankom "druge Jugoslavije" u modu ušla imena kao što su Slobodanka, Ljiljana, Snežana i Zorica.

Sam kraj dvadesetog veka i prve godine novog milenijuma doneli su popularizaciju ženskih imena poput Anđela, Sara, Teodora i Anastasija.

Na listi najčešćih muških imena od 1992. godine vodi Nikola, koji se pre toga bezmalo pola veka nije nalazio ni među deset najpopularnijih. Iz tog razloga, Nikola zauzima tek peto mesto na listi imena koja, prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva, nosi muška populacija u Srbiji.

U top 10 muških imena zadržala su se nekad veoma popularna imena kao što su Zoran i Goran, a mesto na listi rezervisano je i za tri “predratna“ imena – Milan, Aleksandar i Dušan.

S druge strane, sve je manje roditelja koji svojoj deci daju ime Miodrag ili Milorad, dok su imena poput Luka, Stefan i Lazar u poslednjih četvrt veka doživela pravi “bum“.

Srbijom "vladaju" Jovanovići i Petrovići

Kad je reč o najčešćim prezimenima u Srbiji, tu naravno nije bilo odstupanja, a sasvim očekivano sva se završavaju na -ić. Na prvom mestu je Jovanović, za kojim slede Petrović i Nikolić, a top 5 čine još prezimena Marković i Đorđević.

Najčešće kombinacije imena i prezimena kod žena su Milica Jovanović, Milica Petrović i Jelena Jovanović, a kod muškaraca Dragan Jovanović, Zoran Jovanović i Dragan Petrović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set