• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

26.08.2020

13:42

MAJDANPEČKE ŠUME PREPUNE VRGANJA: U šetnji se nakupi preko dva kilograma, ako neko želi i više DOBRA ZARADA NEĆE IZOSTATI

Vesti

MAJDANPEČKE ŠUME PREPUNE VRGANJA: U šetnji se nakupi preko dva kilograma, ako neko želi i više DOBRA ZARADA NEĆE IZOSTATI

Podeli vest

Pored rudarenja koji je osnova života na ovim prostorima, rudari iz okolnih Majdanpečkih sela veoma često se okreću i alternativnim poslovima

S obzirom na konfiguraciju terena, na uzgoj poljoprivednih kultura na ovom području baš i ne može mnogo da se računa. Ono čime ovaj kraj raspolaže su šume i samoniklo bilje. Kupina, šipurak, divlja kruška, lešnik, pečurke..

Upravo su neki u tome pronašli unosan posao kako bi se dopunio kućni budžet. Mnogi su priliku da se zaradi videli u berbi vrganja kojima su šume Majdanpečke Opštine pune. Gotovo u svakoj porodici u ovom kraju makar jedan član odlazi u šumu po pečurke.

Istina ove godine se to nešto manje radi od predhodnih, ali i stari i mladi i zaposleni uklapajući smenski rad a posebno oni bez primanja, dobro obučeni, sa rančevima na leđima i pletenim korpama odlaze po pečurke.

Foto: Public

 

Njima najbolje pogodjuje vreme nakon kiša , pa je tako i ovo varljivo leto dobra podloga za dodatnu zaradu, kažu u Rudnoj Glavi selu u Majdanpečkoj Opštini u kojoj se takođe dosta njih bavi ovim poslom.

- Pre par godina se mnogo više radilo. Tačnije ,pre nego je Rudnik bakra Majdanpek prešao u privatno vlasništvo. Sada je posao malo stagnirao, jer su ljudi odgovorniji i više brinu o svom primarnom poslu. Međutim ima i onih koji se pečuraka nisu odrekli.

Naša otkupna stanica radi i dalje, cena otkupa je ove godine niža nego ranije i u odnosu na Jug Srbije. Radimo isključivo po Zakonskim normama i poštujemo sva pravila od posedovanja uredne dozvole za rad do načina rada otkupa.

ŠETALA ŠUMOM A ONDA JE USLEDIO ŠOK! Nataša je na samo 300 metara od kuće ugledala nešto jezivo!

Trenutno se ovde pečurka vrganj prve klase, što znači najboljeg kvalilteta, otkupljuje po ceni od 200 do 250 dinara za kilogram što je duplo manje nego pre par godina. Pečurke se odmah tretiraju, beračima isplaćuje uredno novac, a mi ih dalje klasiramo do naredne distrubucije. Imamo svoje sušare, kaže Dalibor Radulović, iz sela Crnajka jedan od otkupljivača pečuraka sa ovog područja.

Inače, nekada se u toku jednog dana moglo otkupiti i preko 50 kilograma vrganja. I svako ko je poželeo i ostao bez novca dnevno je mogao da zaradi najmanje 10 hiljada dinara.

Foto: Shutterstock

 

Priroda je pružila svakome da se bavi ovim poslom, a s obzirom na to da vrganji rastu preko noći, iz dana u dan ih je sve više. Potrebno je imati samo dobru volju i snagu i krenuti u šumu.

Kako Majdanpečani kažu, šetnjom kroz šumu uvek može da se nađe najmanje dva kilograma vrganja, još ako se dobro poznaje teren i tačna mesta gde ih ima najviše, što ljudima odavde nije strano, dobra zarada neće izostati.
 

BONUS VIDEO:

DRVENE STOLICE, SEMENKE I ČAROBNO PLATNO! Gde su nestali stari beogradski bioskopi i - može li da im se vrati stari sjaj?!

Planina Rudnik u srednjem veku bila trgovački i administrativni centar Srbije: Živelo se u kućama na dva sprata i trgovalo luksuznom robom (Video)


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set