• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: toppress

05.09.2020

15:44

ZA "BILJKU BUDUĆNOSTI" SADA NIKO NE MARI?! Otkupa nema pa je beru samo po porudžbini, ali na pamet im ne pada DA ZASAD POSEKU!

Vesti

ZA "BILJKU BUDUĆNOSTI" SADA NIKO NE MARI?! Otkupa nema pa je beru samo po porudžbini, ali na pamet im ne pada DA ZASAD POSEKU!

Podeli vest

Pre sedam godina aronija se smatrala biljkom budućnosti i tada je doživela svoju ekspanziju, mnogi su zbog toga u Topoli zasadili ovo lekovito voće, nadajući se sigurnom plasmanu i dobroj ceni. Jedan od njih je i Bojan Mijailović iz sela Vojkovci, koji pod aronijom ima površinu od 30 ari.

„U početku se cena kretala oko 400 dinara i bila je više nego dobra, međutim, iz godine u godinu se smanjivala i sada smo došli do nekih 100 dinara, a nemamo kome ni da je prodamo. Zadnjih par godina su izuzetno teške za ovo voće,potražnja je jako mala“, rekao je Bojan.

Ovo lekovito voće sada bere samo po porudžbini i prodaje na kilogram.

„Ljudi zovu, uglavnom su to manje količine do 100 kilograma, mi porodično naberemo, pošaljemo brzom poštom ili dođu do nas i sada jedino tako možemo da prodamo deo ovogodišnjeg roda“, kaže Bojan.

Foto: Toppress

 

Iako se mnogi voćari često odlučuju da zasad poseku, kada nema otkupa ili je cena niska, ovaj voćar iz Topole ističe da se neće napraviti taj korak, jer aronija ne zahteva velika ulaganja. Potpuno je organska biljka, ne tretira se hemijski, a đubri stajnjakom.

„Jedino što imam obavezu da uradim to je da istrimerišem travu, ostalo ništa i pritom rodila je odlično. Svaki žbun je prepun bobica čak su se grane savile do zemlje od roda. Neću da ih sečem, neka rađaju, nadam se da će biti bolje i da će se aronija vratiti na mesto koje zaslužuje“, smatra Mijailović.

Deo ovogodišnjeg roda, završiće u preradi, to je još jedan način da se zaradi od lekovitih bobica, a sok od aronije pozitivno utiče na celokupan organizam.

Foto: Toppress

 

„Može se osušiti pa za čaj, kuvamo slatko, najviše pravimo sok. Pomešamo sa kupinom, prokuvamo, procedimo i dodamo šećer. Takav domaći sok može da stoji nekoliko godina i kupaca uvek ima.

Prodaja sveže aronije ide teže, ali eto mi na selu se trudimo da iskoristimo od prirode sve što možemo, pa tako napravimo preko 100 litara soka, zavisno koliko imamo vremena, ali za unučiće, prijatelje uvek mora da ima“, priča Bojanova majka Gordana.

Brojna istraživanja potvrdila su lekovitost aronije. Tamne bobice sadrže veliku količinu karotena, koji sprečava oštećenje očiju i mogućnost stvaranja katarakte. Aronija pomaže pri regulisanju telesne težine. Ona sprečava stvaranje viška masnoće oko stomaka.

Foto: Toppress

 

Bobice aronije poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ovo voće sprečava i pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set