• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

08.09.2020

13:35

MANJE VREMENA ZA DANE LUDAJE: Tradicionalna kikindska manifestacija, ipak će biti održana, ALI U DRUGAČIJEM FORMATU, EVO KAKO

Vesti

MANJE VREMENA ZA DANE LUDAJE: Tradicionalna kikindska manifestacija, ipak će biti održana, ALI U DRUGAČIJEM FORMATU, EVO KAKO

Podeli vest

Tradicionalna kikindska manifestacija „Dani ludaje“, ove godine biće ipak održana jubilarni 35. put, ali samo jedan dan, u subotu 19. septembra

Program će biti prilagođen aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, pa će izostati najlepši deo ove nadaleko poznate turističko-gastronomske manifestacije: „Kinderbal“, „Gostinjska soba“, „Evropski kutak“, „Seoski rogalj“, kao i koncerti koji su prethodnih godina okupljali desetine hiljada posetilaca iz zemlje i regiona.

Foto: V.N.

 

Tri i po decenije trajanja nije mala stvar, pa iz prestonice džinovskih ludaja, kako ovu povrtarsku kulturu zovu u Banatu, najavljuju da će 35. „Dani ludaje“ imati samo centralni događaj koji se, po tradiciji, održava u subotu. Narandžaste lepotice ogromnih dimenzija meriće se i ove godine nadomak Gradskog trga i ređati na velikoj bini u centru grada, nakon čega će uslediti proglašenje pobednika.

- Centralni događaj predstojećih „Dana ludaje“ biće merenje najtežih i najdužih plodova. To je svakako i jedan od zaštitnih znakova naše turističke manifestacije- saopštila je Jasmina Milankov iz Odseka za poslove razvoja Grada Kikinde.

Foto: V.N.

 

One malo vremešnije Lale sećaju se nadaleko poznatog i nezaobilaznog  „Banatskog fruštuka“, kad se na put nije kretalo bez slanine, majuške, salate, hleba namazanog mašću i posutog sitnom paprikom.  Ljubitelji tradicionalne vojvođanske poslastice, možda će i ove godine uživati u gastronomskim đakonijama.

- Ukoliko epidemiološka situcija to bude dozvolila, organizovaćemo i „Banatski fruštuk“, na način na koji u tom trenutku bude bilo moguće-kaže Milankov.

Konkurs za likovne i video radove na temu bundeve biće prosleđen svim školama, a neće izostati ni izbor za najlepše uređeni izlog.

Foto: V.N.

 

- Na taj način želimo da stavimo akcenat u našem gradu, kako bismo se svi osećali svečano i radovali se tom danu. Ipak, konačnu odluku o održavanju „Dana ludaje“ na kraju će dati epidemiološka situacija, na osnovu koje će biti odlučeno da li će biti organozovano ovako ili ćemo morati da menjamo koncepciju. Nadamo se da ćemo moći da na dostojanstven način obeležimo 35. godina postojanja najpoznatije kikindske manifestacije-rekla je Milankov.

Manifestacija „Dani ludaje“ predstavlja spoj prošlosti, tradicije i budućnosti koji je pre tri godine krunisan nagradom „Turistički cvet“ za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji.

Foto: V.N.

 

Podsetimo, prošle godine oborena su dva rekorda u obe kategorije. Najtežu bundevu i apsolutnu rekorderku imao je Dušan Jankov (45) iz Čuruga koji je se pojavio sa narandžastim džinom teškim čak 639, 5 kilograma, čime je oborio rekord star 5 godina, za čak 130 kilograma.

Da dolazi iz prestonice ludaje pokazao je Kikinđanin Milan Vučen (62), pobednik u kategoriji „dugajlija“ sa tikvom od neverovatnih 366 centimetara, ostaviviši iza sebe dotadašnjeg rekordera za 71 centimetar.

BONUS VIDEO:

SMISLILI I NAPRAVILI MAŠINU ZA MASKE! Radi bez kontakta (Video)

Melisa i Zoran iz Engleske se doselili u srpsko selo i osnovali Dobrovoljno vatrogasno društvo: Čerčilova mašina sada gasi požare na planini Maljen (Video)


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set