• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Gajić

22.09.2020

18:03

OVO JE BOŠKO, JEDINI ŠABAČKI ODŽAČAR: Zanat je izučio od ujaka i stričeva i za sve one koji lože peći ON IMA VAŽAN SAVET!

Vesti

OVO JE BOŠKO, JEDINI ŠABAČKI ODŽAČAR: Zanat je izučio od ujaka i stričeva i za sve one koji lože peći ON IMA VAŽAN SAVET!

Podeli vest

Boško Radosavljević iz Šapca jedini je dimnjičar u Šapcu i celom Mačvanskom okrugu

Zanat je nasledio i naučio od ujaka i stričeva kojima je godinama pomagao. Osamostalio se pre petnaest godina i kaže, od ovog posla živi i hrani porodicu, suprugu i troje dece.

- Meni je posao dimnjičara nekako u krvi. Počeo sam kao sasvim mlad da se penjem po krovovima sa ujakom i kasnije stricom. Posla je uvek bilo, ali neće niko da se ovim bavi. Nije baš ni lako, ali čovek se navikne, ja ga volim.

Kad dođem kući treba mi pun bojler vode da sperem svu garež sa sebe, ali ne žalim se, kao i svako zanimanje i ovo ima svoje loše i dobre strane. Srećan sam što je ovih dobrih mnogo više – objašnjava Boško.

Jedini šabački odžačar savetuje da se što češće čiste dimnjaci. Najbolje je odmah po završetku grejne sezone, ako ne tad, onda pre početka nove svakako bi bilo poželjno.

Foto: S.G.

 

- Zbog sunčanih dana u septembru i visokih temperatura čini se da je početak grejne sezone još daleko. Međutim, ko to nije uradio u proleće, sad je pravo vreme. Bilo bi dobro bar jednom godišnje da se očiste, ali u dve godine obavezno. Nakupljena čađ i garež mogu da naprave puno problema.

Na začepljenje odžaka najviše utiče loženje plastike i gume, ali i sirovih drva – kaže Boško i dodaje da nemaju svi tu naviku ali i svest koliko je važno očistiti odžake.

- Ako se nakupi gareži i onemogući prolaz dima, temperatura može da dosegne jako visoke vrednosti i dovede do paljenja. Zato i apelujem da se ne čeka zima ili početak loženja i ne rizikuje – navodi Boško.

Da je dobro pozvati odžačara, govori i verovanje da on donosi sreću ukućanima. I sagovornik Informera potvrđuje da se sa time svakodnevno susreće.

- To je još jedna od prednosti ovog posla. Ljudi kad me vide, nasmeju se. Niko me ne dočeka niti prođe pored mene namršten. Pa kud ćete lepše od toga!?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)
Društvo

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)

Hraniteljku iz sela Voluja kod Kučeva (ime poznato redakciji), zaprepastila je tragična vest da je maleni A.J. (6) kojeg, kako kaže, voli više od života, tragično preminuo. Naime, u lokalnim medijima se pojavila informacija da se dete zadavilo čepom od soka u utorak 9. aprila i da je sahranjeno sutradan. Reporterka Informera uputila se na lice mesta, kako bi utvrdila šta se zapravo dogodilo.

15.04.2024

22:41

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set