• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Top pres

30.09.2020

20:55

ČUDO U SELU KOD TOPOLE! Rodio crveni orah, sadnica koju Androvići imaju već desetak godina, ali jedna stvar ove sezone je neobična! (FOTO)

Vesti

ČUDO U SELU KOD TOPOLE! Rodio crveni orah, sadnica koju Androvići imaju već desetak godina, ali jedna stvar ove sezone je neobična! (FOTO)

Podeli vest

Gotovo da nema domaćinstva na selu da negde oko kuće nema stablo oraha. Sa prvim jesenjim danima, uveliko se prikupaju ovi ukusni plodovi, pa su tako i članovi porodice Andrović iz sela Belosavci nedaleko od Topole ovih dana zasukali rukave. Jedno stablo uz tarabu, odvojeno od ostalih, sa razlogom, rodilo je kao nikada do sada, a plodovi drugačiji od klasičnog oraha

- Taj orah je otac dobio na poklon od prijatelja pre desetak godina, rađao je nekad više, nekad manje, al čini mi se ove godine ponajviše. Kada smo ga sadili, odvojili smo ga od ostalih jer se na prvi pogled ne razlikuje od klasičnog oraha koji uspeva svuda. Stablo, krošnja, plodovi, svaki je isti, međutim, ovaj naš uz ogradu, drugačiji je. Njegovi plodovi tek kada se krcaju vidi se razlika jer je unutra crveni orah. Središnji deo je čisto bele boje ali je ova membrana koja ga obavija crvene boje - priča za TopPres Andrija Andrović iz Belosavaca.

Foto: TopPres

Njegov brat Aleksandar ističe da je crveni orah po ukusu isti kao i običan orah sa braon memranom.

- Sada u ovoj fazi kada se prikupljaju plodovi, membrana je tamno crvena, ali kasnije kada se orah već osuši polako postaje tamnije boje. Po ukusu nema razlike, podjednako je lep kao i svaki drugi orah. Čuli smo da crveni orah voli vinogradarska područja i da posebno dobro uspeva u takvim zonama, onda nije čudo što se ovde kod nas primila sadnica i rađa iz godine u godinu sve više - kaže Aleksandar.

Foto: TopPres

Crveni orah vodi poreklo iz Nemačke. Ima srednje bujno stablo i veliku moć rodnosti. Plodovi su krupni, glatki, ali jezgro je zbog svoje crvene boje izuzetno atraktivno, pa se često koristi kao dekoracija.

Foto: TopPres

Istraživanja pokazuju da upotreba oraha i orahovog ulja smanjuje stres, kao i da pomaže kod popravljanja intelektualnih i motoričkih sposobnosti. Ovo jezgrasto voće veoma je nutritivno vredno, pogotovo u pogledu belančevina i esencijalnih masnih kiselina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set