• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

03.10.2020

11:24

ŽIVORAD SE SA 67 GODINA VRATIO IZ ŠVAJCARSKE i u rodnom selu kod Svilajnca odlučio da napravi nešto za šta niko nije verovao da će uspeti, a sve zbog ZAKLETVE IZ DETINJSTVA

Vesti

ŽIVORAD SE SA 67 GODINA VRATIO IZ ŠVAJCARSKE i u rodnom selu kod Svilajnca odlučio da napravi nešto za šta niko nije verovao da će uspeti, a sve zbog ZAKLETVE IZ DETINJSTVA

Podeli vest

Ostvario svoj dečački san!

Posle sticanja švajcarske penzije, Živoslav Živanović vratio se u rodni kraj, u Roandu kod Svilajnca, obnovio imanje i sagradio električni mlin usred šume. Kaže da ga mlin podseća na detinjstvo kada je živeo u nemaštini, a vodeničari mu davali brašno i proju.

Još kao desetogodišnji dečak Živoslav je radio za kilogram brašna ili parče proje. Vodeničari su ga othranili i verovatno još tada nastala je želja da nikada više ne bude gladan i da jednoga dana ima svoju vodenicu, piše RTS.

Dečački san ostvario mu se u 67 godini po povratku iz Švajcarske gde je kao stolar proveo radni vek i stakao penziju.

„Kada sam ja to sve počeo da pričam u selu su mi rekli: 'Živo ako ti napraviš vodenicu u Branevo mi ćemo to da izemo'. A ja mislim da nije tako. Znači to moje obećanje je ispunjeno“, ponosan je Živoslav. 

Foto: Printskrin RTS

 

Pošto je po struci stolar, mlin je sam sagradio. Žito melje kresani kamen, a ne liveni i to brašnu daje posebnu oštrinu, a proji ili hlebu savršen ukus.

„Svima koji su došli kod mene ja sam poklanjao po 5, 10 kila, kako kojem. I poklanjaću i dalje. Poklanjaću ljudima svema koji nemaju zato što ja nisam imao i ja sam to zapamtio. Posle moje smrti ostaće vodenica u selo Roandu u atar Branevac. Jel će imati ko da radi u njoj? Nadam se, pošto imam dva sina i dva unuka, koji su sade u Švajcarsku, ali kad dođe vreme oni će, kao ja, jedan dan da se pokupe“, kaže Živoslav.

Još od dečačkih dana seća domaćeg starinskog belog kukuruza Osmaka.

„To je kukuruz taj naš stari osmak zvani, koji traže sada svi svud redom, al ga ne mogu naći, al kod men ga ima. Posejan je hektar i po“, dodaje preduzetni stolar.

Kraj vodenice na proplanku između šljivika i vinograda Živolav je podigao kuću za odmor. Potpuno je opremljena i spremna za eventualne goste i seoski turizam. Ko želi mir i tišinu, domaći kačamak od tek samlevenog brašna, šetnje po šumi ili možda lov sa domaćinom sa obližnje čeke, ovo je idealno mesto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan Silni

pre 3 godine

E zivorade pare si steko a pamet nisi.da nije iz opklade bilo bi uredu.ovako nije ovo iz ljubavi to je velika razlika.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set