• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: LJ.S.

09.10.2020

10:54

(FOTO) SPECIJALNO VASPITANJE: Deca jedne prokupačke škole na neobičan način stiču znanja o prirodi, EVO O ČEMU SE RADI

Vesti

(FOTO) SPECIJALNO VASPITANJE: Deca jedne prokupačke škole na neobičan način stiču znanja o prirodi, EVO O ČEMU SE RADI

Podeli vest

Prokupačka Osnovna škola “Ratko pavlović Ćićko” ima jednu dugu i lepo tradiciju, da učenici usvajaju znanja iz biologije u prirodi

Oni godinama vikendom organizuju “ekspedicije” po planinama oko Prokuplja i taj dan provedu proučavajući živi svet u okruženju. Akcije su dobrovoljne, ali kako kaže nastavnik biologije mr Dejan Živković, čak 46 učenika sedmog i osmog razreda uključilo se u akciju.

- Sa koleginicom Marijom Antić i Planinarsko sportskim klubom “Toplica” svake godine organizujemo pešačke akcije oko Prokuplja. Ovog puta priključio nam se i kolega Ivan Stebih, profesor fizičkog. Obično bude po dvadesetak nas, ali ovoga puta čak 46 učenika je krenulo.

Foto: LJ.S.

 

Bio sam prijatno iznenađen. Deca su se uželela druženja, prirode i mislim da su im biljke i životinje na ovaj način mnogo bliže i razumljivije - kazao je Živković. Da je to pravi način da se mladima približi priroda potvrđuju i učesnikci akcije. Tako Una Gojković koja je osmi razred kaže da je dan bio nezaboravan.

- Lepo smo šetali, pričali, slušali gradivo i sve na licu mesta videli. Svaku biljku koju smo uživo primetili, pamtićemo zauvek i zato mislim da je ovo odličan način da se uči. Ova subota je bila fenomenalna i žao mi je što svakog vikenda nema istih akcija- kazala je Una.

Sa njom se slaže i Sara Čaprić koja već dve godine učetvuje u učenju u prirodi.

- Nastavnici nam na ovaj način bolje dočaraju živi svet i upoznaju nas sa sredinom u kojoj živimo. Usput se družimo, šalimo i mnogo naučimo. Verujte, saki put je sve lepše- očarana je Sara.

Foto: LJ.S.

 

Deca su ovoga puta prešla dvanaest kilometara, a polazna tačka im je bila plato u Gariću. Odatle su krenuli preko Sokolice do Vodica i nazad za Prokuplje preo Bolutskog kamena. Kroz avanturu su ih vodili članovi PSK “Toplica” koji kažu da je zadovoljstvo planinariti sa decom.

- Saradnja sa Ćičkovom školom je već tradicija, kao is a Školom sporta “Tigrići” i mi uvek kao klub podržavamo ove akcije i trudimo se da pomognemo. Kod nas je besplatna planinarska članarina za decu i svake godien je sve više mališana koji nam se priključuju- kaže predsednik PSK “Toplica” Darko Žarić.

Foto: LJ.S.

 

I tako svi zajedno, čine jednu ekipu koja je sve popularnija i u kojoj se decauče koliko je priroda lepa, snažna i koliko je treba poštovati. Akciju podržavaju i roditelji, pa se često dešava da čitave porodice krenu. Naravno, za sve je potrebna samo dobra volja, sendvič i patike koje ne žuljaju, ostalo je lako….


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set