• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Kostić

11.10.2020

10:12

MURAL S KOŠARKAŠIMA ŠOKIRAO NOVOSAĐANE! Možete li da prepoznate ko je ko?

Vesti

MURAL S KOŠARKAŠIMA ŠOKIRAO NOVOSAĐANE! Možete li da prepoznate ko je ko?

Podeli vest

Veliki mural sa likovima srpskih košarkaških legendi koji su obeležili jedan period u NBA ligi, a na kome su Greg Popovič, Igor Kokoškov, Pit Maravič, Vlade Divac, Peđa Stojaković, Nikola Jokić i Darko Miličić, oslikan je na fasadi zgrade na Bulevaru oslobođenja broj 113 u Novom Sadu. Mural je urađen u okviru Dana američke kulture u najvećem gradu u AP Vojvodini

Ovaj mural  je odmah  uzburkao duhove Novosađana, jer skoro niko ne liči na stvarne likove naših legendi igre pod obručima.

- Onaj brko mi liči na  Nikolu Plećaša, našeg svetskog šampiona one reprezentacije iz 1970. godine. Ni ovi drugi, osim možda Divca, nisu ni  približni – rekao je penzioner M.P.(75), i sam nekadašnji košarkaš lokalnih klubova.

Foto: Informer

On dodaje da u ovom slučaju ne sumnja u dobru nameru Amerikanaca, ali ističe da ne treba ni grad, ni američka ambasada, da se brukaju ovako neprepoznatljivim likovima slavnih košarkaša i trenera našeg porekla.

- Malo je reći da sam bio šokiran kad sam prolazeći juče Bulevarom video mural. Još su ga slikali... Boje, likovi u nekakvim balonima, kompozicija slike, sve je to tragičan neukus. Pitao sam nekog čoveka koji je stajao ispod dizalice sa kantom u ruci ko su ti likovi u balonima, a on mi je rekao da su to poznati košarkaši. Ti košarkaši liče na sebe koliko i voštana figura u Jagodini na Novaka Đokovića – kaže Radovan L.(54), koji živi u blizini mesta gde se nalazi mural.

Kako je navedeno iz Gradske uprave, mural zauzima više od 100 kvadrata, njegova izrada se privodi kraju, a na njemu je radio strit art umetnik Uroš Štrboja u okviru Dana američke kulture.

- Ovo je još jedna u nizu akcija koje smo realizovali u saradnji sa američkom ambasadom, a cilj je da popularišemo kulturu i da doprinesemo povezivanju ljudi i boljem upoznavanju. Drago mi je što projekat doprinosi našim prijateljskim odnosima, a zahvaljujući talentovanom umetniku Novi Sad dobija još jedan impozantan mural posvećen legendama košarke koje takođe povezuju Ameriku i Srbiju – izjavio je Dalibor Rožić, član Gradskog veća zadužen za kulturu u Novom Sadu.

Foto: Informer

Savetnik za odnose s javnošću u ambasadi SAD Timoti Standart je rekao da je američka ambasada ponosna na dugogodišnje partnerstvo sa Gradom Novim Sadom u oblastima kulture i obrazovanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set