• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.10.2020

10:33

O ČUDIMA MANASTIRA TUMANE PRIČA SE I VAN SRBIJE! Dokumentovana svedočanstva vernika na festivalu u Mostaru!

Vesti

O ČUDIMA MANASTIRA TUMANE PRIČA SE I VAN SRBIJE! Dokumentovana svedočanstva vernika na festivalu u Mostaru!

Podeli vest

Domaći dokumentarni film “Svedočanstva” rediteljke Branke Bešević Gajić o Manastiru Tumane nadomak Golupca, nalazi se u selekciji filmskog festivala u Mostaru, koji počinje u petak, 16. i trajaće do 20. oktobra, saopštili su iz produkcije “MS Film”

Manastir Tumane i “MS FILM” zajedničkim snagama su realizovali ostvarenje u formi dokumentarno-istraživačkog filma koji se bazira na stvarnim isceljenjima vernika koji posećuju svetinju u golubačkoj dolini, 12 km dalje od Golupca.

Mostar Film Festival prikazaće ove godine 24 filma u pet zvaničnih programa: Takmičarski, Dokumentarni, kratki, Retrospektive i Between the Rivers, na scenama Mostarskog sajma i Sveučilišta u istom gradu.

Reditelj Bešević Gajić biće i u žiriju sa kolegama iz regiona - glumcem Mirom Barnjakom i glumačkim agentom Anilom Gajević, ali će održati i masterclaš na temu filmske režije u digitalnom mediju, što je bio njen doktorski umetnički rad.

Filmska priča o manastiru Tumane doživeće svetsku premijeru u okviru dokumentarnog programa na Mostarskom festivalu 20. oktobra, gde će publika pogledati fenomen čuvenog svetog mesta kod Golupca, posvećenom Svetu arhangelu Gavrilu, a njegovo osnivanje vezuje se za Miloša Obilića.

U ovom filmu se traga za svedočanstvima autentičnih svedoka.

Foto: M.S.J.



Manastir Tumane inače je poznat širom sveta bez obzira na veru i nacionalnost, i u svetinju dolaze ljudi tražeći spasenje i očekujući pomoć.

Po blagoslovu i prema motivima knjige “Tajne tumanskih svetitelja” Igumana Dimitrija Plećevića, scenario je napisan kao dramatizacija književnog dela, koju potpisuje režiserka.

U autorskoj ekipi ovog duhovnog filma gde je težište ka veri i religiji, nalazi se i direktor fotografije Teofil Radović i montažerka Nevena Jovanović.

Od dokumentaraca na festivalu, “Svedočanstvo” će imati konkurenciju u sledećim delima - “Indexi” (BiH), film posvećen toj neprolaznoj veličini od grupe, “Dream Team Babe”, sportska melodrama, kao i još dva hrvatska ostvarenja - “Anonimno jato” i “Poštovana predsjednice”.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
JO

pre 3 godine

S PRAVOM SE OSECATE PRLJAVO I GRESNO VI IZ MEDIJA

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set