• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ucentar.rs

13.10.2020

17:02

NOSITE MASKU, A NE ONA VAS: Pogledajte genijalna rešenja kragujevačke slikarke,  SVE JE U SVILI!

Vesti

NOSITE MASKU, A NE ONA VAS: Pogledajte genijalna rešenja kragujevačke slikarke, SVE JE U SVILI!

Podeli vest

Maske intrigiraju ljude. Nekada zabava, danas je postala nužna potreba, obaveza.

Intrigirana karakterom pojedinca i njegovim ponašanjem pod maskom, Vesna V. Maksimović, kragujevačka slikarka i pesnikinja, nije mogla ostati ravnodušna i nema.

U već otuđenom svetu, kada je komunikacija svedena na minimum, na činjenicu da su ljudi zaboravili da se gledaju u oči, osetila je potrebu da kao odgovor da izbor. Izabrala je da se i u grubom vremenu izražava svileno i poziva da konačno skinemo maske i pokažemo bolje sebe.

Bojama, pod naponom untrašnjih emocija, a ne obaveznim unificiranjem i nametanjem da ličimo jedni na druge, Vesna daje izbor, da, ako već moramo da nosimo masku, mi nosimo nju, a ne ona nas. Obavezu pretvara u kreativnost  i poziva na komunikaciju kroz igru boja, boju naših očiju.

Foto: Ucentar.rs/filip simić

 

Svila kao prirodan marerijal se nametnula spontano.

- Oslikavanje svile zahteva strpljenje, uostalom kao i vreme u kome živimo. Umešnost i znanje se podrazumeva. Iza svakog proizvoda stoji veliki uloženi rad i ništa ne dolazi preko noći- kaže Vesna.

Za oslikavanje svile (ešarpi, slika, maski), ona koristi isključivo boje za oslikavanje svile, koje naknadno industrijski fiksira, što garantuje postojanost boja i govori o kvalitetnom pristupu rada. Tehnike kojema vlada su batik, akvarel, serti i mnoge druge.

-Svila se pre oslikavanja zateže na ram, gde se nakon dizajniranja motiva pristupa ručnom bojenju. Zatim se pristupa skidanju voska (batik), fiksiranju boje, pranju, uramljivanju (slike na svili), šivenju i obradi materijala (ešarpe, tunike, maske).

Foto: Ucentar.rs/filip simić

 

Same svilene maske, najpre ručno oslikane i tretirane postupcima napred navedenim, pri šivenju se postavljaju pamučnim materijalom i u potpunosti pružaju funkciju zaštite koju ima bilo koja druga pamučna maska na tržištu-kaže slikarka Maksimović.

Kada vreme nošenja maski zbog zaštite od bolesti prođe, svilene maske se mogu pretvoriti u masku za spavanje ili lep detalj na tašni, traci za kosu, pojasu, tako da su višenamenski upotrebljive i u budućnosti.

Sa ponosom, autorka ističe da motiv za bilo koji njen rad nikada nije bio i nada se da neće biti, novac. Suština njenog stvaralaštva leži u potrebi da se kreće i svakodnevno napravi jedan jedini korak. Korak po korak, i to je njen život.

Foto: Ucentar.rs/filip simić

 

Zahvaljujući savremenim vidovima komunikacije  gledanjem u budućnost, Vesna je ostvarila komunikaciju  i sa svetski poznatim i priznatim umetnicima na svili: Firoz Rafi (New Delhi, India), Anna Albert Vallès, Rosa Lopez (Barselona, Španija), i mnogim drugim.

Autorka se slikanjem na svili aktivno bavi dugi niz godina i iza sebe ima veliki broj kolektivnih domaćih i međunarodnih izložbi. Samo u 2020.godini će imati ukupno deset kolektivnih izložbi, od kojih izvaja 5th INTERNATIONAL ONLINE FESTIVAL TUNE OF ART, Fokus Bangladesh 2020,

Međunarodnu izložbu slikara na svili EXPO BREATHING /DISANJE, El Masnou, Barselona, 2020., XVIII Међународна изложба слика „ЖЕНЕ СЛИКАРИ“ Majdanpek 2020, „ВИЗАНТИЈСКИ ОДБЉЕСЦИ“ Београд, 2020. Njen rad na svili je predstavljan u časopisima za kulturu, između ostalih i u elektronskom časopisu na španskom jeziku REVISTA INNOMBRABLE, Kolumbija.

O njenim slikama na svili, ruski slikar Boris Indrikov kaže: „ U Vesninim radovima se oseća želja da posmatraču prenese svoje razumevanje svemira.“

Foto: Ucentar.rs/filip simić

 

Osećaj za perspektivu, iluziju i kolorit, uz stvaralački impuls i posvećenost, rezultiraju likovnim celinama punim detalja, u svojevrsnim slikama u slici.

Prva u gradu Kragujevcu je organizovala samostalnu izložbu umetničkih slika na svili, DODIR SVILE, u Galeriji Narodnog muzeja Kragujevac, decembra 2019.godine. Izložba DODIR SVILE, imala je je punu  podršku Grada Kragujevca koji je finansirao projekat i Centra za samostalni život OSI KG, koji je bio nosilac projekta. Izuzetno je zahvalna i ponosna na pozitivne kritike domaćih akademskih umetnika i kritičara koji su se sreli sa njenim radom, i daju joj vetar u leđa da nastavi dalje.

Vesna je član Likovnog udruženja KUL.T.

Pored slikanja na svili Vesna V. Maksimović piše poeziju i izdala je četiri zbirke poezije; MIRIS VANILIJE 2010, U PROLAZU 2016, ZIDINE 2019 i SA DRUGE STRANE ZIDA 2020.

Kao majka je ponosna na ćerku Sandru, koja joj pruža svu podršku u radu i bez nje ništa ne bi imalo smisla.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set