• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

14.10.2020

10:38

PRIČA O ZLATIBORU STARA DVA VEKA: Muzej „Staro selo“ u Sirogojnu sve atraktivnjiji za posetioce, POSETA UDVOSTRUČENA

Vesti

PRIČA O ZLATIBORU STARA DVA VEKA: Muzej „Staro selo“ u Sirogojnu sve atraktivnjiji za posetioce, POSETA UDVOSTRUČENA

Podeli vest

Muzej na otvorenom „Staro selo“ u zlatiborskom selu Sirogojno ove letnje sezone zabeležio je odlične rezultate u posetama turista

Prema rečima direktorke muzeja Svetlane Ćaldović Šijaković, tokom letnje sezone kompleks je posetilo oko 30.000 ljudi što je skoro duplo više nego u istom periodu prošle godine.

- Uprkos ovom podatku, ukupna poseta na nivou godine biće skoro ista kao lane zbog pandemije, vanrednog stanja i obustavljenih đačkih ekskurzija. Poslednjih pet godina primetan je porast broja posetilaca da bi 2019. godine bio oko 50.000 - ističe direktorka.

„Staro selo“ ima više od 50 objekata i 1.500 eksponata koji tumače stambenu kulturu dinarske regije 19. i 20. veka. Najstarija zgrada u muzeju je iz 1845. godine, a kako kaže direktorka, posetioce interesuje sve - od muzejske postavke dva autentična seoska domaćinstva koja pokazuju organizaciju porodičnog života u seoskim zadrugama na Zlatiboru tokom 19. veka, do autentičnog pokućstva, sprava, oruđa i alata koji čine deo etnografske zbirke Muzeja.

- U kompletno opremljenim radionicama Muzeja odvija se rekonstrukcija pojedinih narodnih običaja i demonstracija starih zanata. Tu su i galerija za povremene izložbe, prodavnica proizvoda starih zanata, krčma u kojoj se pripremaju tradicionalni specijaliteti koje gosti obavezno probaju, i konaci za smeštaj učesnika programa Muzeja za šta su i posetioci zainteresovani i često ih koriste - kaže direktorka i dodaje da ima utisak da su stranci nešto zainteresovaniji za način života seoskog stanovništva u prošlosti od domaćih gostiju.

Foto: Z.G.

 

Ovog leta, Muzej je proslavio i značajan jubilej - navršilo se 40 godina otkako su na ovu lokaciju prenete prve brvnare iz zlatiborskih sela. A planovi za budućnost su ambiciozni.

- Muzej u budućnosti vidimo kao najznačajniju destinaciju kulturnog turizma u Srbiji i regionu, sa još boljim programima i većim brojem posetilaca, većom dostupnošću kulturnog dobra u svakom smislu, kako za domaće tako i za strane turiste - poručuje Ćaldović Šijaković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set