• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K.

16.10.2020

13:43

SRBI REGIONA U NOVOM SADU: Osnaživanje i povezivanje s maticom, BORBA KOJA NIKAD NE PRESTAJE!

Vesti

SRBI REGIONA U NOVOM SADU: Osnaživanje i povezivanje s maticom, BORBA KOJA NIKAD NE PRESTAJE!

Podeli vest

Konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona, koja se održava u Matici srpskoj u Novom Sadu, okupila je učesnike iz Severne Makedonije, Rumunije, Mađarske, Albanije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije i Srbije

Pozdravljajući učesnike skupa, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je kazao da je vlada, na čijem je čelu, u protekle četiri godine učinila konkretne stvari i napravila značajne korake u cilju osnaživanja Srba koji žive u zemljama regiona.

- Učinili smo mnogo kako bismo Srbe iz regiona povezali sa maticom. Ovo je neprestana borba koja traje vekovima i tako će biti i u budućnosti zbog čega moramo istrajati na povezivanju, zajedničkim programima, očuvanju baštine, borbi za naš identitet, jedinstvo, zajedništvo, pismo, jezik i tradiciju – istakao je Mirović i dodao da Matica srpska upravo tu misiju ima od 1826. godine.

Foto: S.K.

 

Mirović je podsetio na to da je potpisan strateški dokument o saradnji koji je povezao AP Vojvodinu i Republiku Srpsku i koji je, kako je ocenio, doneo konkretne rezultate, jer je realizovan čitav niz zajedničkih akcija u oblastima kulture, privrede i povezivanja lokalnih samouprava.

- Nastavili smo sa izdašnijom finansijskom podrškom našim institucijama u Mađarskoj i Rumuniji, pomogli smo organizacijama u Hrvatskoj, a prvi put Pokrajinska vlada pomogla je i srpske institucije u Crnoj Gori. Postoji potreba za konkretnijim učešćem na projektima očuvanja naše baštine, pre svega na teritorijama Albanije i Makedonije – kazao je Mirović.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je da svi zajedno moramo biti okupljeni oko jedne ideje, a to je ideja da unapredimo Srbiju i srpski narod gde god da živi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set